Пълна ревизия на Цветанов; Изцяло нов изборен закон след 100 дни

Преглед на печата: "Тютюн" изчезва от учебниците; До 340 лв. минимална заплата от октомври

Пълна ревизия на Цветанов; Изцяло нов изборен закон след 100 дни

Стандарт

Цирк "Волен"

Пореден цирк спретна на "Дондуков" 2 Волен Сидеров. Изпълненията му рязко смениха акцента на Консултативния съвет за национална сигурност.
Сидеров буквално взриви заседанието, свикано заради промените в ДАНС, вдигайки срамен скандал. Пред тв камерите, които предаваха директно, лидерът на "Атака" започна да държи сметка за скандалите с офшорките и за охраната на Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Румен Петков. "Когато идваше вкъщи, не ти пречеха", не му остана длъжен Борисов, напомняйки му годините, когато "Атака" подкрепяше правителството на ГЕРБ. С митингаджийски патос Сидеров нападна президента с въпроси дали е превозвал в държавния самолет шефове на частни компании. Лидерът на "Атака" викаше и дори не позволи на Росен Плевнелиев да открие заседанието с встъпителни думи.

Стандарт

Пълна ревизия на Цветанов

Главният прокурор Сотир Цацаров е възложил на данъчните да направят пълна ревизия на бившия вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов. "Има разлика, защото при извършването на предната проверка е била дадена задача и тя е завършила с доклад тип справка. В конкретния случай на ръководителя на НАП е разпоредено от наблюдаващия прокурор пълна данъчна ревизия. Тя ще покаже оттук нататък, как ще действа прокуратурата", обясни Цацаров. Обвинител номер 1 обаче отказа да сподели какви са новите данни, които са наложили имотите на Цветанов да бъдат проверявани.

24 Часа

Изцяло нов изборен закон след 100 дни

Изцяло нов Изборен кодекс ще изготви за 3 месеца парламентарна комисия, която бе избрана вчера от БСП, ДПС и един от "Атака". Начело ще е Мая Манолова, а в нея поравно ще са представени всички групи без ГЕРБ. Макар че обещаха да работят за нов кодекс, бившите управляващи не се явиха в парламента.

Монитор

До 340 лв. минимална заплата от октомври

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 340 лв. от началото на октомври. Това е една от спешните мерки, предложени от правителството на Пламен Орешарски, които депутатите одобриха вчера.
„Планираме да предложим в тристранния съвет това увеличение на минималната работна заплата, но за да бъде прието от работодателите, трябва да се подобрят условията за правене на бизнес още сега", заяви в Народното събрание Орешарски. Затова той обеща борба с контрабандата и нелоялната конкуренция, бързо разплащане на държавата с бизнеса, отпускане на изгодни кредити за малките и средните предприятия, по-прозрачни процедури при получаването на обществени поръчки и т.н.



Монитор

„Тютюн" изчезва от учебниците

Романът „Тютюн" да отпадне от списъка за изучавана литература в гимназията. Това предвиждат проектите на новите учебни програми по български език и литература, които са публикувани на сайта на Министерството на образованието. От ведомството обаче не коментираха защо романът на Димитър Димов липсва от проекта на документа. От учебните програми за гимназиален етап са отпаднали и произведенията „Хамлет" и „Дядо Горио". В проектите се забелязва и разместване на изучаваната литература, като много от произведенията са изместени с един клас надолу. Така например Талевият роман „Железният светилник" ще се учи в 11-и, а не в 12-и клас, както беше досега. Вазовата „Епопея на забравените" и одата „Опълченците на Шипка" пък ще се учат в 10-и вместо в 11-и клас. Същото важи и за стихотворението на Христо Ботев „Хаджи Димитър".

Дума

Отмениха гей парада в София

Гей парадът в София, насрочен за тази събота, се отлага. Това съобщиха организаторите на събитието "София прайд" 2013.
Причината е, че от общината и от полицията са обяснили, че няма да имат достатъчен ресурс да се погрижат за безопасността на участниците в шествието. Според съобщение на Българския хелзинкски комитет отмяната на прайда представлява ограничаване на правото на сдружаване и мирно събиране.