Съдът събира допълнителни доказателства по дело за смърт при трудова злополука

Окръжен съд – Добрич изслуша днес двама свидетели и допусна две експертизи по наказателното дело срещу 43-годишния Йордан Ап. Ап. от Добрич.

Съдът събира допълнителни доказателства по дело за смърт при трудова злополука

Той е подсъдим по обвинение в това, че на 30.06.2011 г. в качеството на управител на събирателно дружество, при извършване на строително-монтажни работи на строителен обект в град Добрич, е причинил смъртта на 70-годишен мъж, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност. Държавното обвинение посочва, че той е извършил нарушения по 11 члена от Закона за здравословни и безопасни условия на труд, Наредба №2/2004 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при извършване на строително-монтажни работи и Наредба №7/99 г. за минималните изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и при използване на работното оборудване.



Днес Окръжен съд – Добрич допусна да бъде изготвена повторно комплексна четворна съдебно-техническа експертиза по делото, тъй като е наложително да бъде заменено едно от вещите лица. Съдът даде допълнителни задачи на вещите лица. Изискани са и нови доказателства – резултати от направените на пострадалия медицински изследвания в МБАЛ – Добрич, и техническа документация на фирмата на подсъдимия за строителния обект, на който е станал инцидента, и за правените й одити за поддържане на международни сертификати. Съдът разпореди да бъде призован за трети път свидетел по делото, който работи в чужбина.

Процесът бе отложен за събиране на посочените доказателства за 20 септември.