Илияна Раева си направи партия; Ръководството на НДСВ хвърли оставка

Преглед на печата: Борисов с оферта и към Станишев, и към десните; Другарско еврорамо за Сергей

Илияна Раева си направи партия; Ръководството на НДСВ хвърли оставка

Стандарт



Другарско еврорамо за Сергей

Другарско рамо от Европа получи лидерът на ПЕС и шеф на БСП Сергей Станишев. Съветът на европейските социалисти даде пълната си подкрепа за Станишев и кабинета "Орешарски".
"Сергей, благодаря, че водиш ПЕС, а също, че си водач на БСП!" С тези думи започна словото си шефът на Европарламента Мартин Шулц. Над 400 ключови социалисти от Стария континент, сред които шефът на евродепутатите от ПЕС Ханес Свобода, румънският премиер Виктор Понта, генералният секретар на ПЕС Ахим Пост, шефката на ПЕС-жени Зита Гурмай се включиха в заседанието, което се проведе в НДК. "Лесно е да се дойде, когато времената са добри, но е трудно, когато има протести", отбеляза Свобода.

Труд

Борисов с оферта и към Станишев, и към десните

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи оферта и към БСП, и към десните. Това стана през медиите след среща с председателя на Европарламента Мартин Шулц вчера.
Бившият премиер изреди условията си, ако искат червените да видят него и депутатите му в Народното събрание. Първо искал извинение. После лансира тезата, че е редно поста на председател на парламента да е на ГЕРБ като първа политическа сила и след това партията да получи повечето от шефските места в комисиите.

Монитор

Илияна Раева си направи партия

Шефката на Българската федерация по художествена гимнастика Илияна Раева учреди вчера нова партия - „Обединена България". Тя събра съмишлениците си в зала 1 на НДК, докато в съседство се провеждаше форум на ПЕС. Формацията й се позиционира на родната политическа сцена като либералдемократична с дясна ориентация.
„Нямаме нищо общо, с която и да е друга партия или коалиция, категорично. В ръководството ще влязат млади хора, експерти и професионалисти в различни социални области, с блестящо образование и талант", обяви Раева във Фейсбук.

Монитор

Ръководството на НДСВ хвърли оставка

Ръководството на НДСВ начело с председателя Христина Христова подаде оставка на заседание на Националния съвет на партията в София.
„Резултатите, които постигнахме на предсрочните парламентарни избори, са далеч от желаните и затова всички от ръководството на партията подаваме оставките си на форума, на който това трябва да стане според мен, а именно Националния съвет", аргументира се Христова и представи анализ на изборните резултати от провелия се на 12 май вот. На него НДСВ участва в коалиция и не премина 4-процентната бариера както за влизане в парламента, така и за държавна субсидия.