90% от серийните убийци са насилвали животни като деца

Статистиката сочи, че над 90% от серийните убийци като деца са упражнявали насилие над животни. Това каза депутатът от БСП Мая Манолова по време на дискусия в парламента за необходимостта от законови промени за случаите, свързани с насилие над животни.

90% от серийните убийци са насилвали животни като деца
От целия ЕС само в 3 страни, сред които и България, няма специален закон за насилието над животни, обясни депутатката. Към момента вече са подготвени 2 законопроекта в тази посока. Единият е на правителството, а другият - на социалистите.

В Закона за защита на животните предвидените наказания за насилие са само административни, което не отговаря на проявите, коментира депутатът от ГЕРБ Фани Христова. Тя съобщи, че от 2006 г. досега има само 31 акта за насилие над животни. За организиране на боеве с кучета наказанието е пробация и глоба до 1500 лв., а в много страни за това е предвиден затвор.

 

Омбудсманът Константин Пенчев обясни, че във Великобритания закон, с който се забранява насилието над животни, има още от 1835 г. Във Франция, освен това, изоставянето на домашни кучета също се наказва. В Германия има такъв закон от времето на Хитлер, каза още Пенчев. Според него е необходимо да се обърне внимание и на бездомните кучета, защото в момента за тях отговорност носи общината и когато тя бъде осъдена от граждани, цялото общество плаща.