Потвърдиха ареста на добричлия, разследван за трафик на жени, склонявани към проституция

Варненският апелативен съд потвърди днес определение, с което Окръжен съд Варна е оставил без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на Димитър Димитров, разследван за участие в престъпна група, организирала трафик на жени, склонявани да проституират в Германия.


Потвърдиха ареста на добричлия, разследван за трафик на жени, склонявани към проституция

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че 48 годишният добричлия беше задържан под стража в началото на ноември миналата година, заедно с четирима свои съграждани Евгени Анг.(29г.), Милен Алекс.(32г.), Метин Исм.(36г.) и Румен Бек.(28г.). Петимата са обвиняеми по досъдебно производство на Окръжен следствен отдел при Окръжна прокуратура Варна, което е започнало от март 2010 година. Разследващите установили, че престъпната организация е създадена през февруари 2007 година и е действала до януари миналата година. Петимата са били в чужбина и едва след завръщането им в България са привлечени като обвиняеми лица по това разследване. В началото на тази година, след проведени многобройни процесуално-следствени действия и самопризнания, прокуратурата измени мерките за неотклонение на Евгени, Милен, Метин и на Румен, които са под «домашен арест».

 

В жалбата пред въззивната инстанция днес защитата на Димитров твърди, че добричкият търговец, който от много години търгувал с различни стоки в Полша и в Германия няма нищо общо с дейността на престъпната организация. Според адвоката обвинението се крепи само на показанията на таен свидетел и няма никакви годни доказателства за участието на Димитър в престъпната дейност.

   

Както при първоначалното задържане под стража, така и близо 4 месеца по-късно, Варненският апелативен съд сподели изводите на ВОС, основани на събраните многобройните гласни, писмени и други доказателства. Преценката им води отново до обосновано предположение, че Димитър е съпричастен към престъпленията, за които се разследва. Припомняме, че разследващите откриха справки за парични преводи от Германия към България. Апелативният съд намира за необосновани твърденията на защитата, според които по-леките мерки за неотклонение, спрямо другите разследвани по това дознание са аргумент за изменение на мярката на Димитър. Независимо от чистото му съдебно минало и този съд споделя извода, че изключително високата степен на обществена опасност на престъпленията и мащабната престъпна дейност на групата, обосновават предположението, че ако е на свобода Димитър може да се опита да извърши друго престъпление, като окаже въздействие върху неразпитани още свидетели или да се укрие.
 

Определението на Апелативният съд във Варна не подлежи на обжалване.