Тръгна дело за смъртта на младеж след сбиване на технофестивал край Камен бряг

Окръжен съд – Добрич даде ход на наказателното дело срещу 29-годишния Ивайло Р. П. от Перник и Васил Л. Г. от София. Двамата са подсъдими по обвинение на Окръжна прокуратура – Добрич за това, че на 29.08.2011 г. в землището на с. Камен бряг, община Каварна, умишлено са нанесли на младеж от Нова Загора тежка телесна повреда, в следствие на което по непредпазливост причинили смъртта му, която е настъпила на 08.09.2011 г.

Тръгна дело за смъртта на младеж след сбиване на технофестивал край Камен бряг

Окръжен съд – Добрич конституира като граждански ищец и частен обвинител по делото майката на пострадалия и допусна за съвместно разглеждане предявения от нея граждански иск в размер на 200 000 лв. Като частен обвинител бе конституиран братът на пострадалия.

Ивайло и Васил не се признаха за виновни пред съда, но дадоха обяснения за случилото се.

Според обвинителния акт двамата подсъдими и техни приятели били на технофестивал в с. Камен бряг, като някои от компанията нощувала на палатки. Пострадалият бил разположил палатката си в близост до компанията. Той бил употребил алкохол. Около 15 ч. той се спречкал с другите младежи и започнал да хвърля по тях камъни и празна бутилка от минерална вода. Ивайло го попитал какво иска, а пострадалият се ядосал и започнал да го псува. Двамата се сдърпали, но били разтървани от останалите в компанията, като Васил го бутнал към неговата палатка. Младежът от Нова Загора хвърлил голям камък към двамата подсъдими и разправията се подновила, като си разменили удари. Понасяйки удари в главата и по тялото си, пострадалият се претъркалял до палатката си и останал да лежи на няколко метра от нея. В това време две момичета от компанията довели двама униформени. Единият се приближил до лежащия по гръб на земята младеж и видял, че той е със затворени очи, а по носа му имало кръв. Полицаят го побутнал, но момчето реагирало едва на шестия път, седнало и напсувало полицаите. От него се носел силен мирис на алкохол. Служителят на реда го попитал за името му, но пострадалият промърморил нещо неразбираемо, посочил хората от другите палатки, изправил се и отишъл до своята, пъхнал си главата вътре и се завил с част от платнището. Полицаите преценили, че той е в нетрезво състояние, предупредили останалите да не го закачат, а да го оставят да се наспи, и си тръгнали.

Прокуратурата посочва, че след десетина минути пострадалият станал и се отправил към близката сцена, като се олюлявал по пътя. Близо до сцената той паднал и бил намерен в безпомощно състояние първо от френски гражданин, после от българин, които поотделно се обадили на телефон 112. На местопроизшествието пристигнал екип на Спешна помощ – Каварна. Лекарят установил, че младежът не е в съзнание и няма белези от външни наранявания по тялото му. Пострадалият бил отведен първо в МБАЛ – Добрич, а след това транспортиран в МБАЛ „Св. Анна” - Варна. Там му била направена спешна неврохирургична операция за отстраняване на хематом под твърдата мозъчна обвивка. Въпреки положените усилия, на 08.09.2011 г. той починал, без да дойде в съзнание.

Днес съдът разпита явилите се в съдебното заседание 9 свидетели и 15 вещи лица, изготвили съдебно-химическа експертиза, комплексна съдебно-медицинска експертиза на трупа на пострадалия, комплексна техническа и преводаческа експертиза за получените на телефон 112 сигнали за инцидента и съдебно-психиатрична и психологическа експертиза на двамата подсъдими. По искане на адвокатите им съдът допусна да бъде изготвена нова съдебно-техническа и преводаческа експертиза за точните часове, съдържанието и технически данни за тези обажданията.

Делото ще продължи на 23 септември.