Окръжен съд – Добрич призна глоба, наложена на добричлия в Германия

Окръжен съд – Добрич призна за изпълнение присъда на Районен съд – Тиергартен, гр. Берлин, Федерална република Германия срещу 48-годишния Цветан Д. Хр. от гр. Добрич, с която той е осъден да заплати глоба и разноски по делото в размер на 1173,50 лв.

Окръжен съд – Добрич призна глоба, наложена на добричлия в Германия

С присъдата германският съд е признал Цветан за виновен в това, че на 17.07.2012 г. е откраднал от търговските помещения на фирма в Берлин парфюм, фланелки, риза и колан, всичко на стойност 130,78 EUR с цел противозаконно да ги присвои. Съдебният акт е постановен и е влязъл в сила на 18.07.2012 г. С него на добричлията е наложена глоба в размер на 480 EUR и е осъден да заплати сторените съдебни разноски в размер на 120 EUR.

Окръжен съд – Добрич установи, че Цветан излежава в момента наказание лишаване от свобода в затвора в Белене. Предвид този факт съдът е длъжен и му назначи днес служебен защитник.

Като взе предвид искането на германските съдебни власти, представените от тях доказателства и изразените от страните в съдебното заседание днес становища, Окръжен съд – Добрич прецени, че не са налице основания за отказ да бъде изпълнена присъдата на Районен съд – Тиергартен. Решението на Окръжен съд – Добрич за признаването й подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок.

След влизане в сила съдебния акт на Окръжен съд – Добрич, ще бъде изпратен за изпълнение на ТД на НАП – Добрич. Така наложеното с присъдата на германския съд наказание ще бъде реално изпълнено от властите на Република България, като ще се събере равностойността на наложената финансова санкция в български левове.

Съдебният състав разпореди за решението му да бъдат уведомени компетентните власти на Федерална република Германия.