Отбелязваме Световния ден за борба с наркотиците

Днес е световния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици. Този ден се отбелязва от 1987 г. с решение на Общото събрание на Организацията на Обединените нации.

Отбелязваме Световния ден за борба с наркотиците

Отбелязването на 26 юни е начин да се привлече вниманието върху сериозността на проблема и неговото разпространение и да внуши, че незаконните наркотици представляват опасност за обществото, има за цел да провокира широка обществена подкрепа, както и да ангажира нови хора за действия срещу злоупотребата на наркотици.




Кампанията в Община Добрич стартира на 14.06.2013г., когато Превантивно информационен център по наркомании проведе обучителен семинар с медицинските  специалисти от 42 здравни кабинета в училища на територията на Община град Добрич. Обучението премина в три модула на тема „Кратка интервенция, скрининг, оценка и насочване”. Раздадени бяха превантивни материали и се прожектира  превантивен филм „Непростимо”.


Рок концерт “Не на наркотиците”  се проведе в Младежкия център “Захари Стоянов” в Добрич на 21 юни. Поводът е  Международния ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици – 26 юни. Организатори са  Общински младежки център „Захари Стоянов” и Младежки информационно-консултантски център – Добрич. В концерта ще участват групите „Seventh Sense”и “Bloodrush” и ’Gotha G”. Младите музиканти ще изпълнят авторски песни и кавърверсии в разнообразни  стилове.
На 25 юни бе организирана изложба на тема „Изкуство  против дрогата”, от МКБППМН и Превантивно информационен център. Ученици от различни Общински училища взеха участие със свои рисунки и колажи. Творбите са поставени в Окръжна прокуратура, след което ще бъдат изложени в Община град Добрич и Общински младежки център.


Този ден  Община Добрич ще отбележи с тенис турнири. На откритите кортовете на тенис клуб “Изида” ще се състезават ученици от” Училище по тенис”под надслов „В твоя живот, в твоята среда няма  място за наркотици”. Демонстрации по бойно-приложна техника, кихон и ката с участието на ученици от “Училище по карате” се проведоха във физкултурния салон на Хуманитарна гимназия „Св.св.”Кирил и Методий”. Вече шеста година Община Добрич осигурява финансирането на тренировъчните часове на 36 ученици от дългосрочна превантивно-спортна програма, чиято цел е да структурира и осмисля свободното време на учениците и ги предпазва от негативните влияния на улицата.

В ЕГ “Гео Милев” се проведе заключително занятие с девети клас на тема “Скритите” наркотици и „Индивидуална нагласа към употребата на алкохол”. Пета  учебна година  седем средни училища работят по Общинска програма за превенция на употребата на наркотици.


На този ден всички хора по света могат да изразят своята съпричастност и активна позиция в битката с разпространението на наркоманията.