Добричлии излязоха с 27 конкретни предложения за промяна в изборния закон

В нарочно писмо до председателя на Народното събрание, премиера, президента и парламентарно представените партии, група от 7 добричлии излагат своите искания за „нови правила и по-добро бъдеще”

Добричлии излязоха с 27 конкретни предложения за промяна в изборния закон

Искания за промяна на изборния закон от гражданите на Добрич:

1.    Скенери в изборните урни, за да се отчита веднага за коя партия, коалиция или кандидат е пуснатата бюлетина, за да има база при броенето в края на изборния ден и да намалее вероятността за подмяна на вот.
2.    Електронно гласуване по интернет.
3.    Законовите механизми за гарантиране на сигурност при отпечатването, съхранението и разпространението на изборните книжа да се укрепят, като се ангажира печатницата на БНБ; ако не отпаднат хартиените бюлетини те да бъдат фабрично номерирани със серийни номера (пълни и частични) и полиграфическа защита.
4.    Включване на представители на гражданското общество в целия избирателен процес от контрола на избирателните списъци до обработването на  резултатите.
5.    Забрана за разгласяване на социологически проучвания 15 дни преди изборите, защото информацията манипулира мнението на избирателя. Кандидати, партии и коалиции могат да си правят изследвания, но те не бива да се разпространяват.
6.    В изборния ден да няма данни от социологични проучвания и сродни манипулиращи вота.
7.    Предизборната кампания по БНТ и БНР трябва да се извършва безплатно или с минимална сума. Това са държавни медии и се издържат от държавния бюджет /т.е. от данъкоплатците/. Останалите медии също да предприемат действия с цел повишаване конкурентоспособността между различните партии, коалиции и независими, за да могат по-малките кандидати да получат възможност за изява.
8.    Осигуряване на безплатна медийна изява, с равно време за всички кандидати.
9.    Задължително гласуване.
10.    Актуализиране на изборните списъци 1 месец преди изборния ден. По този начин ще се избегне гласуването на така наречените мъртви души.
11.    Гражданин с двойно гражданство, който не е пребивавал в РБ повече от 2 години няма право да гласува /той явно е в период на колебание дали е българин или друг гражданин/.
12.    Намаляване границата на процента от 4 на 2 за влизане в Парламента (за да могат повече партии да присъстват в НС).
13.    Намаляване на държавните субсидии до 0,1% от минималната работна заплата на избирател месечно. Така ще се спестят много средства.
14.     Субсидии за партии, коалиции и независими извън парламента да не се отпускат.
15.    Намаляване броя на депутатите в парламента до 120 души.
16.    Кандидатите да са с постоянно местожителство не по-малко от 5 години в района, от който са издигнати, /за да може избирателят да е наясно на кого гласува доверие/.
17.    Забрана за кандидатиране на едно лице в повече от един изборен район.
18.    50 % Мажоритарен 50% пропорционално-преференциален вот. За да се избира конкретна личност.
19.    Въвеждане на механизъм за участие в изборите на граждани чрез граждански непартийни листи, регистрирани в ЦИК.
20.    Изискванията за издигане на независими кандидати да се улеснят максимално: да се намали значително броят на изискуемите подписи за издигане на независими кандидати; да отпадне изискването за депозити за инициативни комитети; да се облекчи изискуемата изборна подкрепа (получен брой гласове) за избор на независими кандидати.
21.    Възможност за отзоваване на депутати неработещи за интересите на населението което е гласувало за тях.
22.    Да се предостави възможност на всеки избирател да провери в кои подписки фигурира, чрез електронна проверка през интернет сайта на ГД" ГРАО".
23.    Прозрачност, публичност и строг контрол на финансирането на предизборната кампания на партии, коалиции и независими кандидати
24.    Да се създаде отделна глава, която да гарантира правата и задълженията на независимите наблюдатели. Прецизиране на статута на наблюдателите.
25.    Преразглеждане на сроковете и изработване на правила при предсрочни избори.
26.    Премахване или намаляване на хилядите подписи, събирани за минимално време, възможни единствено с добре познатата традиция „купуване на гласове”.
27.    Агитацията в деня за размисъл и изборния ден да бъдат класифицирани като тежко престъпление.

Инициативната група "За Добрич" организира и подписка по време на протеста, всеки ден от 18.30 часа пред храм "Св. Георги".