"Запалиха къщата на бившия шеф на ДАНС" - Преглед на печата

в. "ТРУД"
Съседите на Петко Сертов подозират пиян бездомник, разследва се и версия за умишлен палеж

"Запалиха къщата на бившия шеф на ДАНС" - Преглед на печата
Родната къща на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов в Копривщица бе запалена призори вчера. Произшествието стана между 3 и 5 ч през нощта, обясниха пред „Труд" съседи. Информацията беше потвърдена от пожарната. Оттам подчертаха, че не се ангажират на този етап с извода дали става въпрос за умишлен палеж или за неканени гости, причинили бедствието неволно. „Според мен някой бездомник е забелязал, че в по-голямата част от годината домът е необитаем, приютил се е там, запалил е огън, за да се стопли", каза живееща наблизо жена.
"Премиерът: ДС спира устрема ни"
„Неслучайно навсякъде са си поставили хора във всички места, които да спират устрема на държавата, на обществото, да прекършват всички инициативи." Така премиерът Бойко Борисов коментира вчера „присъствието" на бившата Държавна сигурност на ключови места в обществото ни.
"ДАНС невинна за теча на СРС?"

 


 

в. "24 ЧАСА"

"Земеделци отказали 158 млн. лв. европари"
357 проекта оттеглени по програмата за развитие на селските райони
Европроекти за 158,1 млн. лв. са оттеглени от българските фермери по програмата за развитие на селските райони. Те сами са се отказали главно заради невъзможност да си осигурят банков кредит, съобщиха от фонд „Земеделие". 357 са оттеглените проекти от старта на програмата през 2007 г. досега. Повече от половината са се отказали през 2010 г. По-голямата част от проектите са оттеглени преди разглеждането им в разплащателната агенция, но мнозина са се отказали дори и след одобрението им.
"СДС: Цецо излъга за бебето в Горна Оряховица"
Родило се е мъртво, опитали да го спасят
Бебето на 17-годишната родилка от Горна Оряховица Боряна е било родено мъртво. Правени са опити за реанимация на плода. Това са заключения от съдебномедицинската експертиза по случая, който се превърна в политически скандал, след като на 3 декември вътрешният министър Цветан Цветанов прочете в парламента записани със СРС ужасяващи разговори между лекарите от горнооряховската болница по повод преждевременно роденото бебе. От тях Цветанов направи заключение, че на детето не е даден шанс за живот.
"Мъж на 35 умря пред кабинета на лекар в Русе"



в. "СТАНДАРТ"

"Глобяват веригите"
Заради картел
Взимат 10% от оборота, ако не спрат заговора за цените
Търговските вериги ще се простят с 10% от оборота си, ако продължат заговора с цените. Комисията за защита на конкуренцията разкри, че 6 от най-големите хипермаркети незаконно са договаряли търговската и маркетинговата си политика. Те са се наговаряли за промоциите, както и да притискат доставчиците си за ниски цени.  Антимонополистите са заплашили със солена глоба "Метро Кеш енд Кери България", "Билла България", "Кауфланд България  ЕООД енд Ко", "ХИТ Хипермаркет", "Максима България" и "Пикадили".  Експертите на КЗК установили, че търговските вериги са знаели на какви цени доставчиците предлагат стоката си в различните магазини. Имали са и информация за маркетинговите стратегии на конкурентите.
"Момичета се клаха с макетно ножче"
Десетокласничка от пловдивската строителна гимназия преряза гърлото на съученичка с макетен нож. По чудо пострадалата Мария се отърва само с няколко шева на врата. При инцидента, който прераснал в масов бой, е ранено и друго момиче, което е с рана до едното око.
"Гласуват данъците като конституция"



в. "ДНЕВНИК"

"Антимонополната комисия: Вериги са координирали цени и промоции за доставчици"
Големи търговски вериги са се координирали на какви цени да купуват стоки от доставчици, какви отстъпки да им искат, какви промоции да имат с тях. Това стана ясно вчера от определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Подобно съгласуване е нарушение по антимонополния закон. На този етап на компаниите няма да бъдат налагани глоби. Те ще имат възможност да представят доказателства в своя защита, че не са се договаряли или да предложат заедно или поотделно мерки, с които да прекратят нарушенията. От пролетта на 2009 г. антимонополната комисия води разследване за евентуален картел между „Метро“, „Билла“, „Кауфланд“, „Пикадили“, „Хит“ и „Максима България“ след сигнал от доставчици. Вчера от повечето дружества отказаха да коментират какво ще действат с мотива, че или не са се запознали с констатациите на КЗК, или все още не са изготвили официалните си позиции. Единствено от „Кауфланд“ определиха решението на антимонополния орган като абсурдно и казаха, че ще подадат възражение.
"София удължи хаоса с външната реклама"
Столичният кмет Йорданка Фандъкова анулира обявения в края на миналата година конкурс за разполагане на реклама върху общински терени. Това се случи три дни преди крайния срок за подаване на документи, който вече беше удължен с месец. Така безразборното и безконтролно поставяне на билбордове в София ще продължи, тъй като в момента за над 1000 общински места няма договори и не се плаща.
"Универсалното зарядно днес"
Производители на мобилни телефони показаха вчера универсалното зарядно устройство, което отговаря на новите стандарти на ЕС. Общо 14 големи компании се договориха апаратите да започнат да се произвеждат с това зарядно още тази година. Сред тях са Apple, Nokia, RIM, LG, Samsung, Sony-Ericsson

 

 

в. "НОВИНАР"

"Пилешкото на пазара бъкано с разтвори"
Често у нас в пилешкото месо се инжектира разтвор, който увеличава грамажа на продукта. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV. Той посочи, че разтворът е безвреден за човешкото тяло, но когато хората плащат за пилешко месо, е редно да получават него, а не продукт, пълен с разтвор. Имам информация, че малки разфасовки съдържат до 40 процента от тези разтвори, допълни министърът.
"Заговор между големите хранителни вериги"
Комисията за защита на конкуренцията разкри картел между „Метро Кеш енд Кери България” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България ЕООД енд Ко” КД, „ХИТ Хипермаркет” ЕООД, „Максима България” ЕООД и „Пикадили”. Търговските вериги са обменяли информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентните, разкрили експертите.
"Шарлатани "лекуват" наркоманите с магии и карти таро"


в. "КЛАСА"

"Френската "Арева" предлага €1,5 млрд. кредит за АЕЦ "Белене"
"Росатом": Не се отказваме от централата
1,5 млрд. евро кредит за строителството на АЕЦ „Белене“ могат да отпуснат френската и германската кредитна агенция „Кофас“ и „Хермес“, заявиха вчера пред „Класа“ източници, пожелали анонимност. Предложението е било направено от френската компания „Арева“ миналия петък по време на работна среща за строителството на централата. Офертата е била представена на ресорния заместник енергиен министър Марий Косев. Информацията за предложената оферта не бе отречена вчера от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма след направено запитване от „Класа“.
"Борисов: През 2011 г. стискаме зъби, 2012 г. ще има резултат"
Българският преход е надежда, разочарование и омраза, посочи Константин Тренчев
През 2011 г. трябва да стискаме зъби, 2012 г. ще заработят проектите, които ще дадат резултат, а и в тях ще има голяма заетост. Това прогнозира премиерът Бойко Борисов в приветственото си слово към 8-ия конгрес на КТ „Подкрепа“, който се откри вчера и ще продължи до 10 февруари. За откриването на форума, който се провежда веднъж на 4 години и съвпада с рождения ден на лидера на синдиката д-р Константин Тренчев, в зала 3 на НДК дойдоха още вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, кметът на София Йорданка Фандъкова, социалният министър Тотю Младенов, ръководството на социалната комисия в парламента - Драгомир Стойнев, Светлана Ангелова и Хасан Адемов, представители на парламентарни и извънпарламентарни партии, синдикалисти от чужбина.
"Разнобой за увеличението на минималната работна заплата"

 

 

в. "ДУМА"

"Депутат от ГЕРБ лобира за японска фирма"
Специалистите от "Марица-изток" обаче не са съгласни с идеята на народния представител
Японската фирма "Тошиба" да бъде избрана за изработване и доставка на ново енергийно оборудване в комплекса "Марица изток". Това предлага депутатът от ГЕРБ и член на комисията по енергетика Недялко Недялков. Доскорошният областен лидер на партията в Стара Загора е категоричен, че новите мощности трябва да бъдат на територията на държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Според него средствата за два нови блока можели да бъдат акумулирани от собствените приходи на централата и от банков заем. Недялков припомня, че през 2008 г. имало решение за инвестиционно намерение на тогавашния директорски борд на дружеството. Същата година започна и процедура за избор на място за бъдещата мощност. После тя бе спряна поради изискването да бъде с нулеви емисии от вредни газове.
"Сезират Брюксел за действия на МВР и спецслужбите"
В края на седмицата еврокомисар Малстрьом лично ще получи доклада за беззаконията в държавата
Със специален 21-страничен доклад Институтът за модерна политика сезира европейските институции за нарушаване на гражданските права от МВР и специалните служби у нас и настоява за сериозен контрол от страна на Европейската комисия срещу недопустимите практики на българските власти напоследък.
"Старейшини от Гълъбово гневни на министър"

 

 

в. "ПАРИ"

"Антимонополната комисия установи картел при търговските вериги"

"Нова българо-руска игра на нерви за АЕЦ "Белене"

"Лошото време надува цените на храните"

 

 

в. "СЕГА"

"И държавата се намеси в битката срещу хипермаркетите"
Държавата си намери удобен противник, за да покаже загриженост за хората, които се задъхват от все по-високите цени. Комисията за защита на конкуренцията обяви вчера, че част от големите хипермаркети са направили картел. Засега обаче КЗК няма да глобява "уличените" в наговаряне фирми, а им дава 2 месеца срок да оборят обвинението и да докажат, че не вредят на конкуренцията. Антимопонолната комисия твърди, че "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит хипермаркет" и "Максима България", собственик на веригата "Т-маркет", са се наговаряли по какви цени да изкупуват хляб, олио, плодове и зеленчуци от своите доставчици. Те са съгласували кои стоки ще са на промоция и какви да са отстъпките.
"Историята показва, че от криза се излиза за 10 години"
"Румъния ударно громи контрабандата по границите си"
Около 30 румънски митничари и гранични полицаи бяха арестувани вчера при мащабна антикорупционна операция, осъществена на пет гранични пункта по румънско-сръбската граница, съобщиха медиите в Букурещ, цитирани от агенция "Фокус". Задържаните са заподозрени, че са подпомагали контрабандата на цигари от Сърбия, за което са получавали подкупи. В акцията са участвали стотици румънски полицаи. Органите на реда са осъществили също така и обиски на десетки жилища в 9 окръга и в столицата Букурещ.

 

в. "ТЕЛЕГРАФ"

"Тъпчат пилето с ензими и вода"
Месото е пълно с вода, а хлябът се прави от зърно за фураж, обяви вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Чрез инжектиране на воден разтвор обемът на пилето може да се увеличи с 30%. За да бъде по-крехко, месото се тъпче и с ензими. Хлябът пък е с лошо качество, защото се произвежда от фуражна пшеница с много подобрители. Министърът се зарече, че със старта на Агенцията по храните ще започне работата по изготвяне на стандарти за насъщния. За месото пък предстоят проверки.
"ДС внедрила агенти па всички ключови места"
Бившата Държавна сигурност е поставила свои хора на ключови места в държавата, за да прекършат всички инициативи за нейното реформиране. Още преди 22 години е било планирано народът да се откаже и отчае от промените, но ние ще ги направим. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на вчерашния конгрес на КТ „Подкрепа". Той припомни случая с 37-те посланици, които се оказаха бивши агенти, и допълни, като се обърна към лидера на синдиката Константин Тренчев: „Видяхте каква яростна съпротива имаше, когато решихме да ги върнем. Преди 22 години това е било планирано - да се отчаем и да спрем.
"Депутатите от ГЕРБ само с един шеф"

 

 

в. "МОНИТОР"

"Свинското тъпкано с оцветители, пилето - с ензими"
Лабораторни изследвания показаха
КЗК: Търговски вериги договаряли цени. Мръвката става розова с лампички под тезгяха
Крехкото пилешко месо, което се сварява за минути, е пълно с ензими, а свинското се инжектира с разтвори, които го правят да изглежда розово и прясно. Това обяснява директорът на лаборатория SGS във Варна Весела Пашова. В лабораторията, която се намира в Института по хидродинамика, “тайните” на търговския вид на свинското и крехкостта на пилешкото си имат научно обяснение, подплатено със сериозни и на европейско ниво лабораторни изследвания. Вложените в пилешкото ензими буквално сдъвкват протеините в месото и то става крехко.
"Бойко с твърда позиция за „Белене”
Борисов: Няма да строим централата, ако руснаците не свалят мизата
България съгласна да плати до 1 млрд. евро над базовата цена
България ще се откаже от строителството на АЕЦ „Белене”, ако руската страна не приеме намаляване на инфлационния индекс. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов вчера. Той беше категоричен, че при сегашните условия АЕЦ „Белене“ не може да стане. Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема само инфлационния индекс, който искат руснаците, категоричен бе Борисов. Според него, ако руската страна иска да бъде коректен партньор, трябва да приеме ескалационен индекс, който ще оскъпи проекта от порядъка на 500 млн. - 1 млрд. евро.
"Тотю Младенов иска скок на заплатата от юли"

 

в. "ЗЕМЯ"

"Искат главата на Цветанов"
След случая в Горна Оряховица България заприличала на Либия, твърдят от БЛС
Министър Цветан Цветанов трябва да си ходи начаса и ако премиерът не го отстрани, ще отговаря лично за манипулирането, селектирането, шантажа чрез информацията, придобита от СРС и тоталното подслушване на българските граждани. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред журналисти вчера. За нас моралната оставка на Цветанов вече е подадена, обяви депутатът от Синята коалиция д-р Ваньо Шарков. Той за пореден път атакува Цветанов за действията и коментарите му по случая с лекарите в Горна Оряховица.  
"Помпат пилешкото с химикали"
Помпат пилешкото с химикали, за да тежи повече, съобщи вчера аграрният министър Мирослав Найденов. Той допълни, че малките разфасовки съдържали до 40 % от тези разтвори. Инжектираната мръвка е безопасна за здравето на хората, но така се ощетяват потребителите. Затова предстоят проверки за качеството на пилешкото месо, като инициативата е на българска браншова организация. В четвъртък, заедно с европейския комисар по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, ще бъде даден стартът на Агенцията по храните, която ще контролира безопасността им по цялата верига.
"15 000 лева за кражба на ток, парно u вода"
100 000 лева е глобата за нелегална търговия с метали
До 15 000 лева глоба и затвор до 5 години да има за всеки, който краде ток, парно, юда и газ или манипулира измервателните уреди, предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ. Досега наказанието бе 10 000 лева и 3 години затвор. При повторно нарушение минималното лишаване от свобода ще е поне 3 п, а санкцията - 20 000 лева. Който пък увреди тръбопровод, електропровод и др. съоръжения от мрежите за доставка на енергия и вода, ще се наказва с до 20 хил. лв., а при второ нарушение - до 30 хил. лв. Ог ГЕРБ предлагат глобата за изкупуване или търговия с отпадъци от черни или цветни метали без лиценз да се увеличи пет пъти и да достига до 100 000 лева. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране вчера отново предупредиха за поскъпване на тока от 1 юли заради „зелената енергия" и инфлацията.

 

 

в. "АТАКА"

"АТАКА: ЕК да ореже европарите за Гърция заради блокадата"
Съседите ни получават най-много от фондовете, коментира Димитър Стоянов
Евродепутатите на АТАКА ще внесат в ЕП писмена декларация, в която настояват на Гърция да бъдат наложени санкции заради поредната блокада на границата с България. Това заяви евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов. Според него санкцията трябва да бъде обвързана със субсидиите, които гръцките фермери получават. Въпреки че съседите ни взимат най-много средства от еврофондовете, непрекъснато протестират, коментира Стоянов. В понеделник земеделски стопани от област Серес затвориха пътя в района на ГКПП - Промахон. Това е трета поредна година, в която гърците затварят границата с България, а страната ни трупа загуби. За миналата година щетите от гръцката блокада се изчисляват на над 10 млн. евро.
"Борисов бесен на Станишев и компания за цената на Белене"
Хора от ДС на ключови места саботират работата на правителството, твърди премиерът
"Не мога да задължа държавата с два-три милиарда евро, ако приема инфлационния индекс, който искат руснаците". Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на сградата на централизирания архив на Комисията за досиетата в Банкя в отговор на въпрос за АЕЦ "Белене". Премиерът поясни, че два милиарда и 400 милиона евро отгоре е възможно най-скъпият инфлационен индекс, който всъщност е бил приет при подписването на договора от "Станишев и компания". Първите плащания за "Белене" са станали именно по него, затова и руснаците сега имали възможност да извиват ръце. Борисов няколко пъти призова президента, който все му "давал съвети по енергетика", да каже колко е договореният инфлационен индекс. Той беше категоричен, че при сегашните условия АЕЦ "Белене" не може да стане. В понеделник във френския вестник "Трибюн" излезе информацията, че руската държавна енергийна компания "Росатом" обсъжда възможността да излезе от проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".
"Вдигат минималната заплата с 30 лева"

 

 

в. "РЕПУБЛИКА"

"Близо 40 на сто от децата в София имат повишено кръвно налягане. 12% от малчуганите на възраст между 3 и 16 години са с наднормено тегло."
Това са само част от междинните резултати от първото изследане у нас, проведено на деца в края на 2010 г. В него участваха 627 деца, които бяха посетени от лекари в детските градини и училищата в столицата. Предстои провеждане на такива изследвания и във Варна и Добрич, като окончателните резултати ще бъдат обявени на 10 март 2011 г.
"БСП натисна Цецка Цанева за секретни стенограми"
Да бъдат разсекретени всички стенограми от заседания на парламентарни комисии, в които са били обсъждани контрабандата и използването на СРС, ще поиска БСП от председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Това стана ясно след заседание на Изпълнителното бюро на партията. За пореден път социалистите призоваха премиера Бойко Борисов да отстрани вътрешния министър Цветан Цветанов. "Министър Цветан Цветанов трябва да си ходи начаса и ако премиерът не го отстрани, ще отговаря лично за манипулирането, селектирането, шантажа чрез информацията, придобита от СРС, и тоталното подслушване на българските граждани", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.
"Десните решават за оставката на Цветанов днес"

 

в. "СЕДЕМ"

"Кой е по-голям от хляба"

"Сините и ГЕРБ"

Мафия и фасадна демокрация

"Ева Лонгория на яхта с новия си мъж"



в. "ШОУ"

"Веселин Данов: Откриха ми тежка болест, искам да умра спокойно!"

"Валентин Бинчев: Счупиха крака на Ирен Онтева, тя си знае защо!"

"Депутатката Петя Раева пред "Шоу": Качих 20 кила заради 1 милион лева!"