Орешарски по-богат от Бойко; Протестиращи замерваха парламента с черен хайвер

Преглед на печата: Бундестагът обезпокоен от "Атака", СРС разкри Кръстника на съдебната мафия

Орешарски по-богат от Бойко; Протестиращи замерваха парламента с черен хайвер

24 часа

Първанов: Виждаме само началото на поведението на Сидеров, ако няма отпор

Поведение като това на лидера на „Атака" Волен Сидеров би трябвало да получи категоричен отпор. Това каза Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година, в интервю за Фокус.

По думите му - поведението на лидера на „Атака" Волен Сидеров в последните дни е безобразно, но това не е новина.

„Виждам, как вашите колеги реагират и се питам: не беше поощрен същият този Сидеров, когато опорочаваше митингите, общонародните тържества на Петрова нива, Ботевите тържества във Враца или в Карлово за Васил Левски? Не беше ли поощряван той или поне - подминаван с неутралност, когато окупира площада пред Президентството? Бяхме свидетели на освирквания на държавни глави, приятели на наши приятелски държави.

24 часа

Бундестагът обезпокоен от "Атака"

Германия е силно обезпокоена от ставащото в България. Комисията по европейските въпроси към германския Бундестаг обсъди завчера на затворени врати последното развитие на събитията у нас. Какви точно заключения са направили депутатите, засега няма да бъде правено обществено достояние.

Шефът на комисията Гунтер Крихбаум - депутат от управляващата партия на канцлера Ангела Меркел, обаче отговори на няколко въпроса на "24 часа" за личната му оценка на положението в България. Той обяви, че германският Бундестаг наблюдава с безпокойство ставащото.

Труд

"Продухват мерниците" при избора на съдебен съвет

Нова афера с подслушани разговори, този път на магистрати и членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), разбуни духовете сред магистратите.

В няколко сайта бяха публикувани извадки от разговори на прокурори и съдии, в които се обсъжда изборът на двама членове на ВСС или по-точно как се лобира за него. От afera.bg сочат, че са получили разговорите от имейла boikocvetanov@net.hr, а цялото писмо е подписано от Найден Бойков (разменени имена на зам. главния прокурор Бойко Найденов). Към стенограмите от СРС-та (така ги нарича анонимният им изпращач) няма приложени аудиофайлове, за да се провери автентичността им. Авторът на имейла обаче казва, че главният прокурор Сотир Цацаров лесно може да намери записите.

Стандарт

Орешарски по-богат от Бойко

Въпреки слуховете за изнасяните със самолети чували пари на Бойко Борисов по документи той е пълен сиромах спрямо сегашния премиер. Докато е бил начело на правителството, лидерът на ГЕРБ е спестил едва 14 484 лева от заплати и не е купил нови имоти, сочи декларацията му пред Сметната палата. В същото време Пламен Орешарски и жена му държат 170 000 евро на влог. Те притежават три апартамента в София и един в Кюстендил. Имотите струват общо 337 590 лева и са придобити в периода 1998 - 2006 г. Бившият служебен премиер Марин Райков има апартамент, къща с двор и парцел в София, както и жилище на Златни пясъци. Той е спестил и 37 550 евро в наша банка. Подгоненият от прокуратурата Цветан Цветанов пък вече е продал един от прочутите си 6 апартамента.

Стандарт

4 компании разкриват 1000 работни места

4 чуждестранни компании може да разкрият 1000 нови работни места в България, научи "Стандарт". Сава дума за компании, които искат да отворят бек офиси у нас, в които ще работят по 200-300 души. Обикновено бек офисите представляват счетоводен отдел, който извършва действията, свързани с окончателното завършване на сделките на дадена компания (водене на сметките, пускане на счетоводните операции и други). Засега само една от тези компании, която е от САЩ, е решила да акостира в България. Останалите трима чужди инвеститори все още избират между Румъния, Сърбия и нашата страна, като изгледите да се спрат на България са доста големи, коментират запознати.

Оказва се, че протестите в страната не притесняват чак толкова конкретните инвеститори, които се интересували по-скоро от предлаганите бизнес облекчения от различните страни. Официалните данни на БНБ обаче показват, че инвеститорите забавят сериозно размера на вложенията си у нас

Монитор

СРС разкри Кръстника на съдебната мафия

Бившият заместник главен прокурор и настоящ член на Висшия съдебен съвет Камен Ситнилски е Кръстника на съдебната мафия у нас и той стои зад повечето кадрови решения в съдебната власт. Това се твърди в писмо, разпратено вчера до медиите от анонимен адресант. Файлът е изпратен от електронна поща boikocvetanov@net.hr с изпращач Naiden Boikov, придружен с лаконичното: „Истината винаги излиза наяве".

Сега

Министрите от кабинета на Борисов масово не обявиха доходите си за 2012 г.

Министрите от кабинета на Бойко Борисов масово не са подали задължителните по закон годишни декларации за придобити имоти и доходи през 2012 г. Нарушението не позволява да се проследи има ли разминаване в подадените заключителни имотни декларации в края на мандата, в които се вписват всички имоти, налични средства и банкови влогове, и декларираното от министрите по време на управлението.

Дума

Протестиращи замерваха парламента с черен хайвер

След като няколко дни поред сградата на Народното събрание бе замервана с домати, краставици и череши от протестиращите, рано сутринта вчера пиещите "протестно" кафе замерваха парламента с черен хайвер.

Млад мъж метна малко бурканче с луксозния специалитет по парламента, а после обясни, че това бил неговият протест срещу Волен Сидеров, който според него "обичал да закусва с хайвер и розово шампанско". Той се закани, че на следващ протест щял да мята и шампанско по парламента.

Около 200 протестиращи за трети пореден ден се събраха вчера, за да протестират с искане за оставка на кабинета. Сред обичайните плакати този път можеха да се видят и лозунги срещу главния прокурор Борис Цацаров.