Готвят Джулай протест пред Министерския съвет, Миков поиска въздух за властта, Бозов и Портних на балотаж във Варна...

Вестниците в понеделник проследяват ставащото по върховете на властта на фона на продължаващите протести

Готвят Джулай протест пред Министерския съвет, Миков поиска въздух за властта, Бозов и Портних на балотаж във Варна...

„Премиерът Пламен Орешарски: Имам ясен план, но конфронтацията трябва да спре
Искам да има бюджет. Да се вдигнат приходите в хазната. Да подобря бизнесклимата. Да не загубим  800 млн.евро от Брюксел. Да съживя бързо енергетиката.  Знам, че ситуацията е тежка, но настоящото правителство е последното, което я е направило такава.
Това заявява в интервю за "24 часа" министър председателят Пламен Орешарски..." - в. „24 часа".



"Власт на всяка цена? Не, не и не. Власт, за да увеличиш в рамките на този месец, в който си имал барикада, детските добавки на 310 лева, си струва. Власт, с която да създадеш възможността за намаляване на тока, си струва. Струва си другата седмица да направиш нещичко за младежката безработица. България нямаше нужда от това, можехме да оставим ГЕРБ да управлява, щяхме да бъдем партийно много силна опозиция. Ако ГЕРБ сега управляваха нямаше много време да изкарат". Това заяви председателят на парламента Михаил Миков по Нова телевизия. Според него големият проблем на демокрацията днес е недоверието, а скоростта на информацията, електронните медии, интернет пространството - ускоряват недоверието...
"Няма нищо фатално в това да се ходи на избори. Единствените въпроси са какво се постига на тях, защо отиваме на избори. При президента си позволих да му прочета извод от февруари, когато КСНС единодушно каза: тежка политическа, икономическа и социална криза, няма друг изход освен предсрочни избори. Оказа се, че има-няма месец след изборите на 12 май, отново се казва предсрочни избори. Добре, ако ние не приемаме резултатите от изборите, ако не оставим НС да си върши работата, ако не оставим областните управители да си влязат в кабинета. Трябва да си отговорим на въпроса: можем ли, кълнейки се в демокрация, да признаваме институциите и закона и да даваме право на този, който е на определена позиция, да докаже с делата си, а не с очакванията", коментира Миков..." - в. „Сега".

„Михаил Миков каза, че управляващите чуват, както гласа на хората от улицата, така и критиките от членовете на БСП в страната. Председателят на парламента смята, че за момента не може да се говори за политическо безсилие.
"Правителството иска глътка време, за да реализира добрите неща, които всички искат", каза Миков...
Той изрази мнение, че народното събрание ще продължи да работи докато падне барикадата, или докато депутатите си кажат "хайде стига сме работили така". Миков не скри, че краят на парламента не зависи от Станишев, а от "Атака", но БСП не иска това да се случи...
Миков коментира и идеите за нова обединена десница, като посочи, че има нужда от такава формация, но тя трябва да е модерна. "Лицата и подходите не показват нищо ново. Днес дясното трябва да представлява работодателите. Окупацията е левичарски подход", каза председателят на парламента. Той добави, че БСП е показала, че може да сменя лидерски поколения и групи, но когато тя прецени." - в. „Дневник".

Протестите и различните форми, които те придобиват, също продължават са сред водещите теми на всекидневниците.

„Независимо от неспирния дъжд гражданският протест срещу правителството продължава и днес...
И днес на площад "Независимост" се чуват вувузели и скандирания. Много от хората са с дъждобрани и чадъри. Засилено е и полицейско присъствие.
Както всеки предишен ден демонстрацията започва от площад „Независимост" пред Министерския съвет и преминава в шествие по маршрута - Народно събрание - Орлов мост - партийните централи.
По-рано в столицата се проведе и контрапротест в защита на кабинета „Орешарски", които също бе малоброен и продължи по-малко от час...
От началото на протестните действия на 14 юни до днес общо са били отведени в полицията 122-ма души. 98 от тях са били без документи за самоличност, други 17 - носели забранени от Закона за събранията, митингите и манифестациите предмети. За хулигански прояви са били отведени 6-ма, а за притежание на наркотични вещества - един..." - в. „Стандарт".

„Въпреки продължаващият повече от денонощие силен дъжд в София и тази вечер пред Министерския съвет се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Вчера проливният дъжд стана причина да се състои най-слабо посетеният от общо шестнадесет протеста по момента. Тази вечер участниците са повече - няколко хиляди. Всички са с чадъри, с които периодично правят мексиканска вълна. Не спират скандиранията "Оставка" и "Червени боклуци"...
Около 2 500 са протестиращите в столицата към 20.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на МВР..." - в. „Сега".

„Повече от три седмици след началото на протестите #ДАНСwithme в България, правителството още се колебае как да постъпи. Затова протестиращите решиха да засилят демонстрациите с искане за оставка на кабинета "Орешарски". Днес протестиращи блокираха движението по магистрала "Тракия" при отбивката за Пловдив, а в столицата друга група спря движението по бул. "Брюксел" и обеща, че тези неочаквани прояви ще зачестят.  
Тази вечер, утре и докогато е необходимо протестите ще продължат, уверяват протестиращите при всяка демонстрация и във "Фейсбук" групите, чрез които се организират. Най-голямата от тях остава #ДАНСwithme ден 7 (всъщност ден 17), където още от самото начало са определени началният час и мястото - 18:30 ч. пред Министерския съвет... 
Още десетки страници набират популярност с нови предложения за форми на протести. Едно от тях е и идеята от тази седмица: на кафе пред парламента.
В страницата й се появи предложение утре началният час за сутрешния протест да е още по-рано - в 8 ч., по повод 1 юли ("Джулай морнинг"). Сборният пункт пък ще е Министерски съвет вместо Народното събрание, както беше досега.
"Приятели, нека на 1ви юли 2013 г. да посрещнем заедно Джулая. Да се насладим на слънчевия изгрев пред Министерския съвет, в 8:00 часа, да изпием по едно кафе за здравето на любимите ни министри, които ще заседават в този час, а и за да ни върви добре седмицата. После ще се разходим и до Съдебната палата, за да пожелаем като едни възпитани хора "добро утро" на господин Цацаров и на неговите бъдещи клиенти. Очакваме ви!", са написали организаторите.
Уточняват и че в следващите дни сборният пункт се връща пред парламента с начало в 8:30 ч..." - в. „Дневник".

Печатните издания отделят място и на състоянието на енергетиката.

"Критично е състоянието на българската енергетика и вина за това носят както правителството на ГЕРБ, така и служебното правителство", заяви в неделя икономическият министър Драгомир Стойнев от трибуната пред кабинета си. Той дори обяви, че зад протестите срещу правителството се крият и енергийни лобита, чиито интереси са засегнати от поевтиняването на тока.
НЕК дължи 1,9 млрд. лева на своите доставчици и на компанията майка - БЕХ, обяви икономическият министър...  Според енергийни експерти това означава, че дружеството е декапитализирано и дори един от кредиторите да поиска вземането си, ще обяви фалит.
Най-голяма сума НЕК дължи на БЕХ - 755 млн. лева. Парите са за неизплатени дивиденти. Освен това НЕК дължи 340 млн. лева за ток на АЕЦ "Козлодуй", по 115 млн. на американските тецове, 60 млн. на топлофикациите, 40 млн. на заводските централи, 110 млн. на зелените централи и още 60 млн. лв. за доставки и услуги.
Стойнев допълни, че "ако не бяха приети поправките в енергийните закони, от утре заводските централи и топлофикациите трябваше да спрат". Министърът не обясни защо, а "Труд" не получи отговор на допълнителните си въпроси, изпратени до пресцентъра на Стойнев.
Министърът не отговори и на въпроса как ще се подобри ситуацията в НЕК. Стойнев заяви, че вина за лошото състояние на енергетиката има и служебното правителство. По думите му то умишлено е забавило разделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК....
Икономическият министър обвини още предшественика си Асен Василев, че по негово време е сключен договор за строителен надзор на АЕЦ "Белене" за 2 млн. евро. "Не знам за такъв договор, единственото, което сме правили по "Белене", е работа за организацията на българската защита с адвокатите по арбитражното дело", коментира пред "Труд" Василев. От НЕК също не знаеха за какъв договор става въпрос. Такъв не е отбелязан и в регистъра за обществените поръчки.
По думите на Василев служебният кабинет е направил всичко възможно за отделянето на ЕСО от НЕК и процедурата е подготвена..." - в. „Труд".

„България ще бъде санкционирана от ЕС, тъй като процесът на разделяне на Единнния системен оператор /ЕСО/ от Националната електрическа компания /НЕК/ е блокиран от действията на служебния кабинет. Срокът, даден от ЕС, изтича днес. Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на икономиката Драгомир Стойнев.
"Акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С протокол на съвета на директорите на България енергиен холдинг от 27 май 2013 г., 2 дни преди да стана министър, е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният Съвет на директорите, което реално е блокирало процедурата. Тази отговорност се носи изцяло от служубния кабинет.
Тази седмица ЕСО ще предприеме процедура за вписване на новия устав и промяната на собствеността на акциите, с което ще стартира процесът по разделянето, и акциите ще бъдат прехвърлени на новия собственик - БЕХ. Заради това забавяне всеки ден от днес нататък до финализиране на разделянето, ако има санкции и от ЕК, НЕК трябва да плаща по наказателна процедура 9 000 лева на ден. Това ще стане, защото някой е искал да блокира системата", обясни той.
Според него в момента НЕК се намира в критично финансово състояние. Задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв. НЕК дължи на БЕХ - 755 млн.лв., на АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн.лв., на "Контур Глобал ТЕЦ3" - 115 млн.лв., на "АЕS ТЕЦ1" - 115 млн.лв., на топлофикационни дружества - 60 млн.лв., на ВЕИ производители - 110 млн.лв. и т.н..." - в. „Сега".

Местните избори във Варна също са сред актуалните теми на всекидневниците.

„Новият кмет на Варна ще бъде определен след балотаж между кандидатите, подкрепени от БСП и ГЕРБ. Това показаха първите резултати от проведения в неделя вот.
На първия тур преднината е за кандидата, подкрепен от БСП - Христо Бозов. Той води с около 3% пред кандидата на ГЕРБ Иван Портних, според временните резултати от 19 часа.
По последни данни за Христо Бозов са гласували 30,72%, а за Иван Портних - 26,86%. Това съобщи Кристиян Богоев зам.-председател на Общинската избирателна комисия (ОИК), циттиран от Фокус.
На трето място се е класирал независимият кандидат Чавдар Трифонов, а на четвърто - аптечният бос Веселин Марешки...
Отчетената избирателна активност е рекордно ниска. До урните отидоха едва 25,22% от имащите право на глас. Две години по-рано на последните местни избори активността бе почти двойно по-висока.
По данни на Общинската избирателна комисия до урните са отишли 73 621 души." -в. „Труд".

„Според временните резултати на "Сова Харис", цитирани от информационна агенция БЛИЦ, към 19 часа Бозов е с 31.7%, а Портних получава 26% от гласовете на варненци...
Изборният ден във Варна приключи точно в 20.00 ч., обяви зам.-председателят на ОИК Кристиян Богоев. Избирателната активност е 25.22%. Тя така или иначе остана ниска и затова не бе излъчен и победител. Другата седмица Варна отива на балотаж. 
Резултатите на "Сова Харис" към 19.00 часа при около 23% избирателна активност, цитирани от агенция БЛИЦ са:
Христо Бозов - 31.7%
Иван Портних - 26.0%
Чавдар Трифонов - 19.5%
Веселин Марешки - 11.9%
...." - в. „Стандарт".

Вестниците информират и за недоразумението, вследствие на което бившият външен министър Стоян Ганев беше обявен за починал.

„Бившият външен министър, в правителството на Филип Димитров (1991-1992), Стоян Ганев е жив. Онлайн изданието на "24 часа" съобщи късно в събота, че е починал, но час по-късно опроверга информацията и се извини за разпространената новина. Изданието се позоваваше на негови близки и пишеше, че това се е случило в сряда (26 юни) в Ню Йорк. По-късно медиата цитира брат му Юлиан, който обяснява, че Ганев е в тежко състояние и е в болница от няколко дни. Той боледува от рак на белите дробове.
Ганев живее от години в САЩ, като се върна за по-дълго врече само по време на правителството на Симеон Сакскобурготски - той участваше в създаването на НДСВ и подготовката за изборите, а след това стана и шеф на кабинета на премиера, но заемаше този пост по-малко от година.
"Дневник" също поднася извинения на семейството му и близките и на читателите..." - в. „Дневник".

„Четири телефонни разговора между САЩ, Германия и България между познати и приятели на бившия външен министър Стоян Ганев го обявиха за починал за около 3 часа в събота късно вечерта. 
"Брат ми е зле, но е жив. Получи кръвоизлив в мозъка преди няколко дни и постъпи веднага за лечение в болница в Кънектикът. За него се грижат най-добрите лекари", съобщи за "24 часа" от САЩ братът на Стоян Ганев - Юлиян. 
Той бе изненадан как информацията е стигнала до вестника. 
"Обади ми се Ник Маринов (българин емигрант от Ню Йорк - бел.ред.) и ми каза: Знаеш ли, че нашият приятел Стоян е починал!", сподели за "24 часа" от Германия проф. Чирков. 
Професорът звъннал на друг приятел в София, за да съобщи тъжната вест. 
"24 часа" научи за тези телефонни разговори и се опита да разбере истината като се  обади на всички участници в тях, както повелява журналистическата етика.
Двата мобилни телефона на майката на Стоян Ганев, домашният телефон в София и домашният телефон в Пазарджик бяха изключени. 
"От няколко месеца майка ми е в САЩ", обясни мълчанието на майка си братът Юлиян. 
Той отрече тиражираните в последните години слухове, че брат му има рак на белия дроб..." - в. „24 часа".