Явор Гечев: Като зам. министър на земеделието ще съм 3 пъти по-полезен на Добрич

Областният управител на Добрич Недко Марчев днес се срещна с народните представители от Коалиция за България Сияна Фудулова и Явор Гечев. Малко по-късно стана ясно, че Явор Гечев ще бъде зам. министър на земеделието.

Явор Гечев: Като зам. министър на земеделието ще съм 3 пъти по-полезен на Добрич

Премиерът Пламен Орешарски издаде заповеди за назначаването на Явор Гечев и Валентина Маринова за заместник-министри на земеделието. Явор Гечев е роден през 1978 г. Завършил е Аграрния университет в Пловдив със специалност „Растителна защита”. Специализирал е политически мениджмънт в института за социална интеграция и в НБУ. Първите осем години от професионалната му биография са на земеделски производител. В периода 2008 - 2010 година заема различни длъжности в ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, след което се връща в частния сектор и се занимава с производство и търговия със селскостопански продукти. Избран е за народен представител в 42-ото Народно събрание от Област Добрич.



На пресконференция след срещата с областния управител Недко Марчев, Явор Гечев коментира предстоящото му назначение, още преди то да бъде официално факт. Аз имам ангажимент към добруджанци и ще ме виждате все по-често тук, независимо на какъв пост съм, заяви той. В качеството си на заместник министър на земеделието мога да съм 3 пъти по-полезен на Добрич, всички ангажименти, които съм поел към региона ще бъдат изпълнени, възможностите ми за това ще бъдат по-големи в МЗ, допълни още Гечев.

Той съобщи, че жътвата в област Добрич тази година е започнала по-рано и за 10 дни вече е прибрана около 50% от реколтата от зърнено-житни култури. Добивите са малко по-ниски от миналогодишните, но качеството на пшеницата е изключително добро - с параметри на хлебна пшеница. Дали дъждовете от последните дни ще повлияят на качеството на неприбраната пшеница ще стане ясно след няколко дни, когато се поднови жътвата. Същевременно валежите ще се отразят благоприятно на царевицата и слънчогледа, коментира Явор Гечев.

Сред местните ангажименти на депутатите от БСП от областта ще бъде създаването на филиал на аграрен университет в Добрич. За целта предстои да се извърши проверка на подходящите за обучение и общежитие сгради държавна собственост. Планира се практическите занимания да се провеждат в ДЗИ - Генерал Тошево.

В Добрич не виждам натиск на улицата, такъв има само в София, коментира и темата за протестите Явор Гечев. На сутрешните протести в столицата има до 150 човека, на вечерните - до 1500, заяви той. Протестите бяха абсолютно реални само в първите си 3 дни, ние признахме нашата грешка с назначаването на Делян Пеевски, допълни още Гечев.

На днешната пресконференция стана ясно още, че се подготвя смяна на директора на ВиК - Добрич.

Очаква се през тази седмица наред с назначения на зам. министри, да има и такива на зам. областни управители, включително и в Добрич.

Областният управител Недко Марчев заяви, че ще инициира подобни срещи и с всички останали депутати от нашия регион и ще търси съдействие от всеки от тях да помага на регион Добрич да излезе от изолация.