Цветанов: Убийството на Румен Рачев е свързано с банковата криза

Убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на адвоката Петър Луков са свързани с неразкриването на банковия срив от 1996 и 1997 година, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието на кабинета.

Цветанов: Убийството на Румен Рачев е свързано с банковата криза
Цветанов критикува Синята коалиция, която днес  му поиска оставката и намекна, че сините искат да направят Алексей Петров бъдещ вътрешен министър.

 

 

"Когато говорим за Синята коалиция, нека се върнем във времето, когато те поеха властта през 1997 г. и когато излязоха 2001 г. Да ми кажете колко бяха осъдените или разследваните за банковия срив и банковата криза, която беше 1996 - 1997 г.? Защото има отношение към разкриването на поръчковите убийства, които дадоха като мотив да бъдат направени точно нерешени финансови взаимоотношения при разпределението и фалирането на банковата система 1997 - 1998 г.", каза Цветанов.

Информационна агенция КРОСС припомня, че бизнесмена Румен Рачев бе застрелян през юли 2009 г. в Шумен.

За искането на неговата оставка министърът заяви: "Моята оставка от доста време се иска както от организираната престъпност, така също и от политически опоненти. Това просто се материализира в ясно изказване, което е изявено като позиция от Синята коалиция.

 

Това, което може би имат предвид, е - евентуално Алексей Петров да бъде бъдещият вътрешен министър", каза Цветан Цветанов, който е наясно "за какво е тази политическа атака". "Това е свързано с добрата работа политика в борбата с организираната престъпност и корупцията. Има засегнати интереси", обясни Цветанов.

 

Той критикува сините за политическия дебат в миналия парламент за поръчковите убийства, както и за създаването на парламентарните подкомисии за контрол на СРС-тата и ДАНС.

 

Цветанов отказа коментар на твърденията, че Ваньо Танов, че е знаел, че е бил подслушван, което е провалило разработката срещу него. "Това е част от проверката, която се прави и анализът, който и ще бъде изготвен", заяви вътрешният министър.

 

Вътрешният министър каза още, не няма пречка да се свика Консултативния съвет по национална сигурност за подслушването и изтичането на информация, поискано от президента. Решение за точната дата на КСНС не е взето.