10 дела със СРС са приключили с осъдителни присъди в Добрич през 2010 г.

Всички дела в Окръжен съд Добрич през 2010 г., при които са използвани специални разузнавателни средства, са приключили с осъдителни присъди. Техният брой е 10. Това съобщи на пресконференция днес председателят на Окръжен съд Добрич Енчо Енчев. Брифингът бе по повод интереса на обществото към използването на СРС.

10 дела със СРС са приключили с осъдителни присъди в Добрич през 2010 г.

През 2010 г. в Добричкия окръжен съд са постъпили 476 искания за използване на специални разузнавателни средства. От тях са отказани две искания. Останалите са отговаряли на всички изисквания на закона за СРС. Специални разузнавателни средства се използват за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления и за действия по националната сигурност.


 

В последните 6 години не е постъпило искане за подслушване в Добрич, без необходимите основания за това, съобщи Енчо Енчев. През 2010 г. тези разрешени 474 СРС-та са спрямо 132 лица от област Добрич. Разрешените подслушвания са 206, наблюдения - 54, а на два пъти са използвани белязани банконоти. В 214 случая е допуснато разпечатване на мобилния и интернет трафик. Няма внесени искания за разрешаване на СРС в добричкия съд от други области на страната.

 

Статистиката показва увеличаване броя на разрешените СРС-та в добричко през последните години,а именно 2007 г. - 99, 2008 г. - 82, 2009 г. - 449 и 2010 г. - 474. През януари тази година от ДОС е разрешено използването на СРС при още около 20 искания. Председателят на Окръжен съд  Добрич Енчо Енчев заяви, че не може да направи коментар защо нараства броят на СРС-тата, тъй като съдът само ги разрешава, а самите искания постъпват от МВР, ДАНС, прокуратура, ГДБОП. Той не назова конкретни дела, по които са използвани СРС-та, като съобщи, че по всички тежки случаи, по които полицията работи дълго и опорито има искания за използването на специални разузнавателни средства.