Под натиска на улицата НС ще ореже държавната субсидия за парламентарните партии

ЕНП връща ГЕРБ в парламента, пишат още петъчните издания на всекидневниците

Под натиска на улицата НС ще ореже държавната субсидия за парламентарните партии

в. "24 часа"
Бургас може да стане първият български град, където да бъде открито руско училище. Това се налага, след като трайно пребиваващите у нас граждани на бившия СССР станаха 10 хиляди души. В Поморие дори съществува квартал „Малката Москва" по подобие на световните мегаполиси.
„Вече контактувам единствено на руски", признава Марина Шахатарова.
Според кмета Иван Алексиев в общината има поне 6-7 хиляди руснаци.



в. "Преса"
Под натиска на улицата мнозинството в парламента ще ореже държавната субсидия на парламентарните партии с 22%. Онези, които не успяха да влязат в парламента, но минаха бариерата от един процент, ще получават наполовина по-малко пари от хазната. От БСП предлагат цената на действителен глас да падне от 12 лв. на 6 лв. Изчисленията сочат, че всяка година 42-рото НС ще пести по 8 185 806 лв. на държавата. Годишно ГЕРБ ще загуби 2,1 млн. лв., БСП -1,9 млн. лв., ДПС - 0,8 млн. лв., „Атака" - 0,5 млн. лв., а извънпарламентарните партии - 2,8 млн. лв. За първи път обаче всеки депутат ще носи допълнително по 45 000 лв. годишно на партията си. Това всъщност е компенсация на парламентарните партии за орязаните наполовина пари за глас.

в. „България днес"
ДАНС пак на отчет при президента
БСП и ДПС с реверанс към Плевнелиев
Президентът Росен Плевнелиев ще има право да получава пряко информация от шефа на ДАНС.
Елена Йончева: Ползват ме, за да уязвят Сергей
Изливат помията върху тен
„Не мога да повярвам, че върху мен се изля цялата тази помия. Наистина приемам много тежко твърденията на г-н Московски, защото те са недостойни.

в. „Политика"
Ген. Кирчо Киров източил близо 5 млн. лв. от НРС
Бившият директор на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров е присвоил от службата над 4,7 млн. лв. в продължение на 5 г.
Аферата АЕЦ "Белене"
Със всеки изминал ден става ясно, че АЕЦ „Белене" е била удобна дъвка за прикриване на афери на бившите управляващи от ГЕРБ. Нека припомним, че през четирите години на предишното правителство не минаваше и ден, без да се шуми около прочутия „гьол" на бъдещата атомна централа.

в. "Телеграф"
„Медицината удря 4 бона"
Хиляди чужди студенти не могат да завършат!
Българските студенти по медицина ще трябва да броят по 4328 лева годишно за обучението си, ако държавата не върне платеното висше.
„МВР си резна ушите"
МВР само си сложи таван на използването на „бръмбари". До преструктурирането на СДОТО в агенция, звеното, отговарящо за спецсредствата, ще може да подслушва максимум 1250 човека едновременно за цялата страна.

в. "Труд"
„172 000 лева ни струва прокурор в Гълъбово"
Най-скъпите прокурори в България са в Гълъбово. Там един обвинител излиза на държавата 172 402 лева, което включва заплата, осигуровки и цялата издръжка за работа с режийни и консумативи.
„ЕНП връща ГЕРБ в парламента?"
Не е изключено ГЕРБ да ревизира позицията си за бойкот на парламентарните заседания в следващите седмици, макар темата да не е обсъждана детайлно в ръководството на партията, научи „Труд". Една от причините била, че от ЕНП са намекнали, че "Атака" трябва да бъде изолирана и работата на институциите да не зависи от националистите. Подобни са посланията и от европейската левица, признават от БСП.