1000 лв. глоба за четене на чужд имейл; Къпем се в кафяво море

Орешарски връща 776 млн. ДДС на бизнеса, пишат още съботните вестници

1000 лв. глоба за четене на чужд имейл; Къпем се в кафяво море

24 часа



 

Шефът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов: Знаем кой поръча Баретата

Установихме конфликт на интереси, които е имал Златомир Иванов с други лица. Може да се каже, че имаме яснота защо е поръчан, но ще го запазя в тайна. Все още обаче не е разкрит стрелецът. Проверявахме четирима като физически извършители, но нищо не успяхме да докажем. Това заявява шефът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов в интервю пред "24 часа".

24 часа

 

Тотален контрол за шофьорите в обществения транспорт

Тежката катастрофа на "Цариградско шосе", при която такси се вряза в хората на една автобусна спирка, отново ни шокира. Но трябва да си дадем сметка, че освен конкретната вина на водача на таксито всички имаме вина за трагичния инцидент като общество. Защото сме толерантни, когато допускаме наши близки и приятели да се качват зад волана след употреба на алкохол.

 

Труд

 

1000 лв. глоба за четене на чужд имейл

Първа глоба за четене на чужда електронна поща наложи плевенският районен съд.

Бившият началник на отдел "Инвеститорски контрол и капитално строителство" в общинска фирма "Тибор" Николай Т. ще трябва да плати 1000 лева на държавата. Причината - преди година "противозаконно узнал неадресирано до него съобщение".

 

Труд

 

Борисов: Хората осъзнаха, че печатницата в Костинброд беше гигантска медийна манипулация

Аз истински се радвам, че хората осъзнаха, че печатницата в Костинброд беше една гигантска медийна манипулация, която ни омаскари нас. Сега всички знаят, че ние нямаме общо с тази печатница. Не е имало от тази печатница как да излязат бюлетини. Това каза в интервю за предаването на ТВ Европа „Под лупа" Бойко Борисов - лидер на ПП ГЕРБ.

„Победата на изборите във Варна е важен знак за протестиращите в големите градове. Аз истински се надявам Варна да се развие в следващите 4 години по начина, по който всички искаме и модела от Бургас. Комунистите винаги правят това - това, което правят го приписват на другите. На изборите във Варна се оказа, че в ромските махали харесват БСП", допълни още лидерът на ПП ГЕРБ.

 

Стандарт

БСП отне съня на Ламбо

От месец легендата Стефан Данаилов се разкъсва между нощните снимки на култовия сериал "Фамилията" и сутрешните заседания на парламента. Червени депутати се боят да не се успи и провали кворумът. За по-сигурно му звънели настойчиво по телефона. "Снимаме понякога до 8 сутринта, напрегнато е, но трябва да пазим и кворума", сподели за "Стандарт" любимецът на поколения българи. Той разкри, че и през ум не му минава да отсъства от заседанията. Заради филмовия маратон Ламбо често отивал в парламента направо от снимачната площадка. В новия сезон на "Фамилията" героят му Арнаудов се замесвал в международна афера със съмнителни араби. "Освен СРС-та и политически игри зрителите ще видят и как говоря на арабски, призна Данаилов. Той потвърди, че сериалът ще стартира отново през есента.

Стандарт

Орешарски връща 776 млн. ДДС на бизнеса

3 пъти повече е неразплатеният размер на ДДС към днешна дата. Държавата дължи на бизнеса 776 млн. лв. от данъци. Това разкри при отчета си за изпълнението на управленската си програма премиерът Пламен Орешарски в парламента вчера. "На фона на този размер невърнато ДДС бих искал да чуя предложението на критиците за актуализация на бюджета дали да задържим този размер така до края на годината и да не го върнем на фирмите, или да го сведем до обичайните размери", заяви от трибуната Орешарски и продължи: "Жалко, че представителите на ГЕРБ не са в зала, за да кажат колко време не са плащали ДДС и да кажат откъде да взема тези 500 милиона лева".

Монитор

Къпем се в кафяво море

Хиляди българи за поредна година ще летуват в курорти с мръсна морска вода и вмирисани от канализацията си хотели, заради което може спокойно да наричаме морето ни не черно, а кафяво.

26 населени места по крайбрежието се нуждаят от системи за пречистване на отпадъчни води. В 20 вече имат станции, но половината от тях се нуждаят от реконструкция и разширяване.

Пречиствателната станция в Равда, която обслужва съседните селища и най-големия черноморски курорт Слънчев бряг, и тази година не е в състояние да поеме отпадните води. Фекалии избиват, а миризмата на отходните места е непоносима, сигнализираха туристи.

Повечето хотелиери и туроператори крият за проблема, за да не прогонят туристите, въпреки че те после понасят финансовата тежест от неустойките по жалбите.

Сега

 

Заради актуализацията на бюджета Орешарски манипулира данните за ДДС

 

Премиерът Пламен Орешарски прибягна до явна манипулация на данни в опит да докаже нуждата от актуализация на бюджет 2013. Пред парламента Орешарски представи некоректна справка за размера на ДДС, според която дължимият от държавата данък към бизнеса към края на юни възлиза на рекордните 776 млн. лв. Преди броени дни финансовото министерство обяви, че към същата дата невъзстановеният ДДС е 315 млн. лв. Експертите са категорични, че това е поредната политическа спекулация за финансовото състояние на държавата.

"Новината" за рекордния размер на бавения от държавата данък бе обявена от Орешарски в отчет за свършеното от кабинета за първия месец от мандата му. Пред депутатите той драматично съобщи, че истинският размер на невъзстановения ДДС се е оказал близо три пъти над обичайните му нива от около 250 млн. лв. и към края на юни вече възлиза на 776 млн. лв. "На фона на тези данни бих искал да чуя мнението на критиците на идеята за актуализация на бюджета. Какво да правим - да сведем ли невъзстановения ДДС на обичайните нива и откъде да намеря тези 500 млн. лв.?", попита Орешарски. Той допълни, че за 2012 г. платените от НАП лихви по забави при възстановяване на ДДС възлизат на 25 млн. лв., а за първите 6 месеца на тази година сумата е 12 млн. лв. Орешарски определи това като недопустимо.

 

Дума

 

ГЕРБ не върнали 776 млн. лв. ДДС

Реалният размер на неразплатения ДДС към средата на тази година е 776 млн. лв. - три пъти повече от обичайното равнище. Това обяви премиерът Пламен Орешарски пред парламента вчера. Министър-председателят направи специален отчет за свършеното от кабинета досега.

През 2012 г. НАП е платила 25 млн. лв. лихви заради забавено възстановяване на ДДС и това са преки загуби за бюджета. За първите 6 месеца на т.г. лихвите са 12 млн. лв. В същото време по официална информация досега ДДС се е възстановявал редовно, заяви Орешарски.

Като успех на правителството Орешарски отчете, че то е предотвратило риска от повишаване на тока с 20-40% и с гласуваните от НС законови промени е получена възможност да се освободи износът на електроенергия, да се понижат цените за битовите потребители и да се стабилизират потоците в системата. Премиерът отчете също увеличението от 240 на 310 лв. на парите за отглеждане на дете до 2 г., както и увеличената помощ за семействата с първокласници от 150 на 250 лева.