Цената на хляба пада с 15 на сто; RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва

Червените с условие към ГЕРБ; Готвят по-висок данък "здраве", пишат още вестниците във вторник

Цената на хляба пада с 15 на сто; RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва

24 часа



 

Цветлин Йовчев министър на МВР: Има опасност напрежението да ескалира

Има опасност напрежението да ескалира. Притеснява ме фактът, че толкова време продължават протестите. Без отстъпки от всички, кризата може да стане посттоянна. Заемайки страна президентът може да загуби ролята си на медиатор. Полицията не е тино на министъра, нито на политиците, тя е на хората. Това заяви в интервю за "24 часа" министърът на МВР Цветлин Йовчев.

 

 

RWE: Ядреният ток е твърде скъп, не си струва, пише 24 часа

"Няма никакви други сериозни причини да се оттеглим от АЕЦ "Белене" освен тези, които вече са съобщавани. А те са твърде високата цена на проекта и липсата на подкрепа. Не можем да се ангажираме с проект, който няма подкрепата на хората у нас." Това заяви пред "24 часа" председателят на борда на директорите на германския енергиен гигант РВЕ Арнд Нойхаус. Той се срещна с група чужди кореспонденти, за да обясни новата концепция за развитие на енергийния концерн, което е ориентирано предимно към продажбата, а не към добива на електроенергия.

 

Труд

 

Най-голямото гето вече мирише на море

Най-голямото ромско гето в България - пловдивското "Столипиново", замириса на море, след като улиците бяха "изкъпани" с шампоан "Океан". "Цистерните на "Чистота" събират по 20 кубика вода, в които слагаме по 2 л шампоан. Миенето ни излиза само около 60 лв. допълнително. Вече ще мием по веднъж месечно с шампоан с различен мирис - на кокос, ябълка и букет, за да има разнообразие. Само с вода и маркучи пък ще мием улиците в "Столипиново" всеки ден от седмицата", обеща директорът на общинското предприятие "Чистота" Иван Стоянов пред шокираните роми.

От фирмата обещаха и още нещо невиждано - контейнерите с боклуци да се изхвърлят по 2 пъти дневно, за да не се натрупват огромни камари. Освен това от "Чистота" са въвели "ноу-хау" - служители с лопати дежурят край кофите.
Готвят по-висок данък "здраве"

Управляващите ще обсъждат дали здравната вноска да се увеличи от 8 на 9% от работната заплата, съобщиха източници на "Труд". "Предложението е на Българския зъболекарски съюз, не зная дали ще бъде подкрепено, тепърва предстоят дебати", коментира здравният министър д-р Таня Андреева.

Потърсен за коментар, председателят на БЗС д-р Борислав Миланов обаче заяви, че с него такива разговори не са водени.

 

Стандарт

Червените с условие към ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова останалите партии за помирение и постигане на съгласие по основните приоритети на нацията. БСП и ДПС задочно му отговориха, че трябва първа да даде знак че е готов на диалог, като върне депутатите си в парламента.

"Омраза и напрежение има срещу политическите партии", каза експремиерът в интервю за телевизия "Европа". Според него основният проблем е създалата се нетърпимост между партиите. Затова само БСП и ДПС успели да се коалират, а ГЕРБ не управлява, въпреки че спечели изборите. Според Борисов трябва да се сложи край на омразата между партиите. Той призна и вината на ГЕРБ за антагонизма между основните политически субекти. Но сподели, че за него е дошъл моментът да се седне на масата и да се постигне съгласие по националните приоритети. В същото време той бе категоричен, че избори ще има, ако не сега, то наесен.
"Тракия" взима хляба на 65 кръчми

Собствениците на капанчета по стария път са единствените, които не се радват от новата придобивка. По шосето между Нова Загора и Карнобат има над 65 заведения, според работещите там. "Отворихме преди 13 години и точно на 13 юли взех решение, че ще затваряме", каза за "Стандарт" управителят на едно от тях. Край него редовно спират автобусите с туристи за морето. "Няма как да се издържаме, след като всички вече ще минават по "Тракия". Бизнесът ни и без това западна през последните години. Средната заплата за района на Нова Загора е около 300 лв.", жалва се човекът. Друг собственик на заведение до село Венец пък е на мнение, че за да не потъне фирмата му, ще трябва да намали наполовина персонала. "На една от автобусните фирми, които спираха редовно тук, в петък са им казали от понеделник да минават по новата отсечка", разказа друг кръчмар.

Монитор

Цената на хляба пада с 15 на сто

Заради ниските цени на житото от новата реколта хлябът трябва да поевтинее между 10 и 15 на сто, прогнозира вчера шефът на браншовата организация на хлебопроизводителите и сладкарите в Добричка област Тошко Няголов. В момента цената на тон пшеница е доста под миналогодишната.

Житото се търгува между 300 и 310 лева, а това на практика означава, че и цената на брашното ще бъде поне със 100 - 150 лева по-надолу, става ясно от разчетите на специалиста. Брашното е основна суровина и влияе най-много на стойността на хляба, затова неговото поевтиняване с около 20 на сто веднага ще се отрази и върху крайната цена на хляба. Още в началото на тази седмица ще има нови цени на брашното на пазара, смята Няголов.

Сега

 

Новият управител на София-област е уличен в съмнителни имотни сделки

Правителството упорито продължава да назначава скандални персони на висши държавни постове - тактиката, изкарала на улицата десетки хиляди протестиращи. Новоназначеният областен управител на София-област Емил Иванов е уличен в съмнителни имотни сделки от Сметната палата още през 2010 г. Това показва доклад на одитната институция за дейността на администрацията на София-област в периода 1 януари 2005 г. - 31 декември 2009 г., с който "Сега" разполага. Иванов бе областен управител от 2 септември 2005 г. до 6 юли 2009 г. Според тогава действащото законодателство областният управител носи отговорност за разпоредителните сделки с имоти - частна държавна собственост, до 500 000 лв. За заменките до 1 млн. лв. се е искало и съгласието на регионалния министър, а над този праг решението се взима от МС.

Дума

 

ЕК опроверга твърдения за критичен доклад

Европейската комисия категорично опроверга публикация в българската преса, според която предстоящият тази седмица устен доклад ще включва остри критики към българското правителство и ще даде оценка, че то е отслабено и не показва политическа воля да постигне напредък в правосъдието и вътрешните работи.

"Публикацията е абсолютно неточна и подвеждаща за читателите. Тя не е основана на заслужаващи доверие факти. Устното представяне, което Европейската комисия ще направи, ще бъде фактологическо и няма да съдържа политически оценки", заяви говорителят на ЕК Марк Грей.