Протестиращите аплодираха германските дипломати, миньорите също заплашват с протести

Изборът на шеф на ДАНС отново е актуална тема за всекидневниците в сряда

Протестиращите аплодираха германските дипломати, миньорите също заплашват с протести

„След като в сряда парламентарната комиися за контрол над службите за сигурност изслуша кандидатите за председателския пост на ДАНС, в четвъртък парламентът ще гласува за този, който ще бъде посочен от премиера Орешарски. Според променения Закон за ДАНС шефът на агенцията се избира от парламента по предложение на министър-председателя.
Комисията реши да не препоръчва на  нито един от претендентите, а ще представи  на премиера като равностойни и двете кандидатури и той ще реши кого да предложи на парламента, обясни след заседанието председателят Димитър Дъбов.
Номинираните двама  - сегашният и.д. шеф на ДАНС Владимир Писанчев и началникът на дирекцията за класифицирана информация в агенцията Недялко Недялков - представиха близки  концепции за управление на агенцията с акцент върху финансовите престъпления и борбата с корупцията. Техните отговори на въпроси бяха изслушани при закрити врати и при слаб интерес от страна на поканените институции..." - в. „Дневник".



„Между двамата кандидати за председател на ДАНС има разлика само в нюансите, но няма принципно различие. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев, след като приключи изслушването на и.д. председателя на ДАНС и директора на дирекция "Класифицирана информация" в агенцията Недялко Недялков.
Убеден съм, че и двамата имат необходимите качества, за да станат председател на ДАНС. Ако не са успели да ви впечатлят с презентациите, мога да кажа, че това не е най-силната им част. И двамата имат необходимите качества и умения, допълни Йовчев.
Освен това и двамата се ползвали с доверието на международните ни партньори.
Борбата с корупцията е основният елемент в работата на ДАНС, на който ще заложат Владимир Писанчев и Недялко Недялков, стана ясно от изслушването им в парламента.
До номинациите им се стигна след оттеглянето на депутата от ДПС Делян Пеевски, който бе избран за поста от Народното събрание на 14 юни. Назначението му предизвика масово недоволство и той бе оттеглен след третия ден на протеста..." - в. „24 часа".

"Трябва да се подобри и връзката на ДАНС с прокуратурата." Това смята кандидатът за председател на ДАНС Недялко Недялков по време на изслушване в Комисията за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
"Един от приоритетите на дейност, който в момента има известно изоставане, това е в сферата на глобализацията и борбата с киберпрестъпността. Планирам да се създаде междуведомствена структура, която да изработи план за действие", каза Недялков. "Необходимо е да се подобри и координацията с другите държавни служби и ведомства, Национална служба „Полиция" и Военна информация", каза Недялков.

"Относно присъединяването на ГДБОП към агенцията, трябва да стане при ясно разграничаване на службите от контраразузнавателните служби. Понастоящем е образувана структура Специализирана дирекция „Противодействие на организираната престъпност", която ще бъде правоприемник на ГДБОП...
„Процесът, по който ще се осъществи преминаването ще бъде в тясна координация с Министерство на вътрешните работи, за да може да се гарантира безпроблемната работа на звената", подчерта той. Според Недялков в рамките на общото споразумение с МВР ще се определят границите на определен тип престъпления по НПК - от кой момент приключват правомощията на МВР и започват правомощията на ДАНС.
"Според мен основният риск и заплаха за сигурността на страната е икономическата криза, защото намалява потенциалът на държавата да упражнява функциите си и забавя икономическия растеж." Това заяви Владимир Писанчев, сегашен и.д. шеф на агенцията и кандидат за поста ръководител на ДАНС...
"Тези рискове изискват насочване на ресурса на ДАНС в посока на разследване на икономическите престъпления и корупцията, като се обръща особено внимание на ДДС измамите, акцизните стоки, изпирането на пари, контрабандата, отклоняване на евросредства, данъчните измами", продължи Писанчев..." - в. „Стандарт".

„Премиерът Пламен Орешарски ще има решаващата дума коя от двете номинации за председател на ДАНС да бъде внесена за гласуване в парламента. Кандидати за поста са и.д. шеф на агенцията и зам.-председател Владимир Писанчев и младият отговорник за опазването на класифицираната информация в службата Недялко Недялков. Очаква се днес или утре едно от двете имена да бъде предложено на депутатите. Залозите са в полза на Писанчев.
Публичното изслушване на кандидатите в парламента вчера бе абсолютно формално - двамата казаха с по няколко общи изречения какви са приоритетите на агенцията, като сред ключово важните теми са борбата с кризата, работата срещу престъпления срещу финансовата сигурност, източване на ДДС, акцизи, пресичането на контрабандата и корупцията...
Въпрос за прословутото дело "Галерия", стартирало с подписа на Писанчев, повдигнал лично Сергей Станишев. Писанчев отрече да са подслушвани стотици политици и журналисти. Пред "Труд" той потвърди по-късно, че заповед за разсекретяване на "Галерия" има още от времето на Петко Сертов през 2009 г., но делото е разсекретено едва сега, защото прокуратурата сега е върнала материалите в ДАНС.
Избраници обясниха, че в закритата част на изслушването кандидатите са развили по-обстойно концепциите си и двете били приемливи. Неофициално обаче депутати намекнаха, че младият Недялков ги е впечатлил повече. По-рано във фейсбук се появи група от граждани, която настоява за "гражданска номинация" за шеф на ДАНС, а сред номинираните бяха адвокатите Иван Груйкин, Александър Кашъмов и бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов..." - в. „Труд".

„Изборът на шеф на ДАНС може да повтори фиаското с Пеевски
Вторият опит на кабинета "Орешарски" да назначи нов директор на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) е на път да повтори фиаското с избора на Делян Пеевски. Причината е в биографиите на двамата нови кандидати, които вчера бяха изслушани от парламентарната комисия за контрол на службите...
Писанчев е участник в скандала "Галерия" - делото за подслушване на негови колеги, журналисти и политици. Подписът му седи върху утвърждаване на началото на разработката, а подслушването е наредено от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов.
Интересни факти за Недялков, който е напълно неизвестен, излязоха от раздадената при изслушването негова автобиография. Той е завършил УНСС и от 1996 до 2001 г. минава през различни фирми и Агенцията за приватизация. През 1996/1997 г. е експерт в Консорциум "Елмаз 24". Това обаче се разминава с търговския регистър, който показва, че консорциумът е регистриран на 11 март 1998 г. В него са участвали "Арабулг", "Булса", "Стаси", "Делта-94" и "Ася-87", управител е бил Димо Кръстинов. По това време компанията "Стаси" е била собственост на бившия шеф на столичното управление на МВР Чавдар Чернев. През 1997 г. двамата заедно участват в компания със сходно име - "Елмаз 24". Името й беше замесено в скандала "Петролгейт" през март 2004 г., когато тогавашният шеф на движение "Оборище" Тошо Пейков обвини спецслужбите, че са прикрили имена и обстоятелства в докладите си. Пейков показа нота на британското посолство в София до МВнР от 12 април 2000 г., в която се съобщава, че оръжейният търговец Атанас Самсарев е замесен в доставки на оръжие за Ирак и покупки на нефт от Ирак чрез компаниите "Елмаз 24" и "Сапфир" и нарушава ембаргото. Самсарев е бил преводач от арабски език на Тодор Живков и съветник в правителството на Жан Виденов. Британското посолство съобщава и хората, с които Самсарев работи - Димитър Събев, Димо Кръстинов, Чавдар Чернев и Атанас Ангелов, замесени в доставка на оръжие за Етиопия. По това време Недялков вече работи като брокер на ценни книжа.
Всички тези факти нямаше как да станат ясни на депутатите, тъй като те получиха различни документи, изготвени от кадровика на ДАНС и биографията на Недялков започваше направо от влизането му в службите през 2002 г..." - в. „Сега".

Трагичният инцидент в рудник „Ораново", при който загинаха трима миньори, а още един остава затрупан, също е сред водещите теми на вестниците в сряда.

Четирима миньори бяха затрупани от кал след срутване в мина "Ораново". Трима от тях загинаха, а един се води в неизвестност по данни от 18.40 във вторник. До последно бройката на починалите се колебаеше между двама и трима. Към края на деня икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че загиналите са Асен Стойнев от с. Полето и Христо Младенов от с. Полена. Издирват се Николай Михайлов от с. Крупник и Иван Лазаров. Управителят на рудника Валери Манов потвърди. По-късно "Дарик" съобщи, че и Михайлов е сред жертвите.
Злополуката е станала в 9.30 ч., но сигналът е подаден два часа по-късно. По думите на шефа на местната пожарна Георги Пармаков колеги на затрупаните веднага са започнали спасителни действия и след това са се обадили на 112. Засега не е ясно какви са причините за срутването. Знае се, че не е имало взривове. От Главна инспекция по труда съобщиха, че само преди месец са проверили рудника, открили са нарушения и са направили предписания за отстраняването им.
"Работи се в много тежки условия, тъй като това е кална маса и няма техника, с която да се изнесе. Ние предложихме да предоставим техника, но миньорите и техническите ръководители обясниха, че всичко трябва да се прави на ръце и с кофи", обясни министър Стойнев.
Рудник "Ораново" е собственост на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов-Паргов, който се смята за близък до Христо Ковачки, чиято собственост са тецовете в Бобов дол и Перник. Михайлов притежаваше и пернишкия футболен клуб "Миньор", който впоследствие мина под контрола на Ковачки. Михайлов бе собственик и на фалиралата Добруджанска банка, на зърнени складове в Добруджа и на други предприятия. В началото на ноември 2005 г. джипът му бе обстрелван с автомат край Радомир." - в. „Сега".

„Още един от затрупаните миньори в рудник "Ораново" е загинал, съобщи Дарик.
Николай Михайлов е третият загинал миньор при инцидента. Вече са извадени телата на другите двама загинали...
Преди малко близките на Николай от село Крупник научиха трагичната вест по телефона от работещи в спасителната операция в мината. Все още не е ясна съдбата на четвъртия затрупан миньор - Иван Лазаров.
Роднините на Михайлов бяха през цялото време заедно с близките на останалите миньори, пред бариерата на рудника.
Те поискаха затвор за виновните за инцидента в "Ораново", където за последните 8 години загинаха 7 души. Все още не е ясна съдбата на четвъртия затрупан от земна маса.
Инцидентът в рудника стана тази сутрин към 9:45, но сигналът в полицията е подаден едва в 11:15 часа, обясни началникът на противопожарната служба в Благоевград Георги Пармаков.
29-годишен мъж, който е бил на смяна по време на инцидента, е направил опит да окаже първа помощ на пострадалите, но внезапно му е прилошало. Той е настанен в МБАЛ Благоевград, без опасност за живота..." - в. „Труд".

Предстоят проверки във връзка с безопасността на работа в мина „Ораново" и ако има нарушения, ще има наказани.
"С министър Драгомир Стойнев и с Румяна Михайлова, директор на Главна инспекция по труда, сме на място. Загиналите са двама, а други двама са все още заградени. Става въпрос за срутване на големи количества земни маси, в това число и кални маси. Инцидентът се е случил към 09:45 минути. Сезирани са първо спасителните служби, които са започнали аварийно-спасителните работи, минните спасители от Бобов дол са били първите, които са получили сигнала.
Към 11:09 часа е сезирана и Регионалната дирекция „Полиция" - Благоевград. Към момента е ясно, че продължават аварийно-спасителните работи, като целта е да се достигне до двамата, които са заградени, и за които все още няма информация дали са живи или не. Работи се на три смени, работят и миньорите, които са били днес на смяна - 45 човека, работата, която извършват, е на ръце, с кофи да се изхвърлят калните маси и е изключително трудно да се достигне до мястото, където се предполага, че са двамата заградени миньори", добави министърът.
Той обясни, че екипи на Районна прокуратура са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите.
„По информация на Районната прокуратура, е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител", каза още Адемов.
"На семействата и близките на загиналите миньори ще бъде отпусната еднократна помощ в размер на 325 лева, погребението ще бъде организирано за сметка на фонд „Социална закрила", каза още за Фокус министърът..."  - в. „24 часа".

Антиправителствените протести остават сред водещите теми на всекидневниците.

„За 33-ти пореден ден се провежда антиправителственото шествие ДАНСWithMe...
В неделя демонстрантите аплодираха пред сградата на посолството на Франция на ул. "Оборище" като поздрав за националния празник на страната. Тази вечер те изминават най-дългия досега маршрут, стигайки до немското посолство на ул. "Фредерик Жолио-Кюри"...
"Символично ще разрушим и стената, която ни отделя от мечтата ни да станем една нормална, европейска държава", пише на страницата на събитието във Фейсбук...
21.15 ч. - Движението по Драган Цанков е спряно. Шествието пристига пред германското посолство. Гражданите скандират, аплодират с викове "Браво" и развяват немски знамена сред българските трибагреници. Акцията е в знак на благодарност към н. пр. Матиас Хьопфнер за позицията му, изразена заедно с френския посланик Филип Отие, в която двамата призовават България да се откаже от олигархичния модел на управление и подкрепят антиправителствените протести.
21.00 - "Стената" от кашони е изградена пред посолството на Германия на ул. "Фредерик Жолио-Кюри". На нея е изписано "Мафия" и протестиращите се канят да я разбият..." - в. „Стандарт".

„Как може да бъде съборена политическата мафията за секунди, това демонстрираха протестиращите срещу кабинета "Орешарски" в София в тридесет и третия ден на недоволство. Политическата мафия беше във вид на стена от кашони, изградена пред германското посолство.
На стената с големи букви пишеше Mafia, изписани бяха имена и на партиите в парламента. Хората бяха поставили и послания, като това: "Правителството на направи промяна на статуса си във фейсбук на "В оставка".
Шествието мина по нов маршрут - от площад "Независимост", през площад Народно събрание, "Орлов мост", ул. "Жулио Кюри" до посолството на Германия, където имаше аплодисменти. Те бяха в знак на благодарност за изразената от посланика на страната позиция през миналата седмица.
Както е известно в събота и неделя протестиращите аплодираха френското посолство. На 9 юли посланиците на Германия и Франция заявиха, че България трябва да се откаже от олигархичния модел на управление. Протестите бяха коментирани и от посланиците на Холандия и Белгия, които заявиха, че те са за идеали и принципи.
Шествието мина без инциденти, направи впечатление традиционната липса на боклуци по пътя на хората. Протестиращите дори си прибраха кашоните от импровизираната стена, която събориха..." - в. „Дневник".

Протестът ще бледнее пред миньорски бунт
Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите, предрича още по-паметни протести, в случай, че миньорите се вдигнат на бунт.
В мината работят 270 човека, като средната миньорска заплата е 400-500 лева. Но поради ограничаването на ТЕЦ "Бобов дол" някои от близките мини са в ликвидация. Нещата са трагични. Ако продължава така, в скоро време миньорите ще трябва да направят нещо, за да защитят труда си. Тези протести, които са в момента, просто бледнеят пред това, което ще се случи.
Финансовите затруднения на мина "Ораново" са вероятна причина безопасността за работа да не е на нужното ниво и това да е довело до инцидента, при който загинаха двама миньори, а други двама продължават да бъдат затрупани. Условията в минния бранш са трудни и няма нормално постъпване на паричните средства от НЕК към ТЕЦ "Бобов дол", а оттам и регулярно към мините, което дава отражение. Федерацията често се занимава с този проблем. Преди няколко дни бе решен проблем с изплащането на много закъснелите заплати в мина "Ораново"..." - в. „Стандарт".