Възпитаници на Общински младежки център - Добрич гостуваха в Окръжен съд

38 участници в програмата „Еко лято” на Общински младежки център „Захари Стоянов” в Добрич гостуваха днес на Окръжен съд – Добрич. Децата на възраст от 9 до 12 години са възпитаници на различни училища в града. Част от тях посещават школите по изобразително изкуство в Общинския младежки център, които подготвят изложби за постоянната експозиция на Окръжен съд – Добрич.

Възпитаници на Общински младежки център - Добрич гостуваха в Окръжен съд



Гостите разгледаха Съдебна палата – Добрич и се срещнаха със съдия Елица Стоянова от Окръжен съд – Добрич. В разговор с нея те научиха за разделението на властите според Конституцията на Република България, как съдът решава спорове между гражданите, между тях и институциите, за мисията на съдията да спазва върховенството на закона и да постановява своите актове според него.



Децата обсъдиха със съдия Стоянова телефонния тероризъм, задаваха въпроси за наказателната отговорност на малолетните и непълнолетните, за лъжесвидетелстването, за видовете присъди и т. н.



След като си направиха снимки в съдебна зала, те разгледаха изложбата дигитална живопис на школа „Компютър арт” при Общински младежки център „Захари Стоянов” и изложбата „Деца срещу наркотиците”, подредена в Окръжен съд – Добрич, в партньорство с Окръжна прокуратура – Добрич, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при община гр. Добрич и Превантивно информационен център за борба с наркоманиите.

В края на посещението си малчуганите гледаха документален филм „Съдът – нека говорим на достъпен език”. Чрез него те се запознаха със структурата на съдебната система, представена през погледа на една първокласничка.