Илинден е!

На 20 юли Българската православна църква почита паметта на свети пророк Илия.

Илинден е!

Той се смята за един от най-великите старозаветни праведници. Покровител е на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата от пожари.

В народните представи Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота, препуска по небето със златна колесница с шест коня, от която изпраща огнени стрели. Заради силата, която притежавал, българите го наричат Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за свети пророк Илия, който кара огнената си колесница и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Според народните вярвания на този ден не се работи, за да не се разсърди Свети Илия. Има и предание, че морето взима жертви.

На Илинден празнуват именниците Илия, Илиян, Илияна, Илко, Илка и занаятчиите – кожухари, самарджии, фурнаджии, защото свети пророк Илия е техен патрон – покровител. На Илинден селските стопани у нас правят молебени за дъжд, а в отделни региони в България в деня срещу празника се извършва и обредното гонене на змей – символ на сушата.

Този празник в България остава белязан с кръв.

През 1903 година избухва Илинденско-Преображенското въстание. Според историците то е сред най-героичните, но и най-трагични битки в историята ни по време на турското робство.

Въстанието избухва заради решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война. По стар стил Илинден е бил на 2 август.