Oбвинен за брутален грабеж на възрастен мъж остава в ареста

Илия Радев, един от двамата млади мъже, обвинени, че ограбили брутално възрастен мъж от село Смолница, община Добричка, ще продължи да пребивава в ареста, след като днес Варненският апелативен съд потвърди законосъобразността на задържането му под стража. Втората съдебна инстанция сподели всички изводи на Окръжен съд Добрич, който на 9 юли тази година е определил първоначалния арест на 23 годишния мъж от Смолница.

Oбвинен за брутален грабеж на възрастен мъж остава в ареста

Пресслужбата на съда във Варна припомня, че това досъдебно производство е започнало в началото на юни тази година, след като възрастен мъж сигнализирал в полицията, че бил брутално нападнат и ограбен от двама млади мъже. Дядо Марин живеел в края на селото и в началото на вечерта на 6 юни бил нападнат от пийналите приятели Илия Радев и Васведин И. Вторият обвиняем по това дознание  бързо преодолял съпротивата на стареца и с няколко удара в главата го съборил на земята. Продължил с ритници по тялото, докато Илия търсил  парите му. Бруталното насилие завършило с грабеж на 15 лева и мобилния телефон на възрастния човек. Близките на Марин го отвели във варненска болница, където установили 8 счупени ребра и рани по лицето и главата. Разследващите определят пораженията върху тялото на пострадалия като средна телесна повреда.   


Днес Апелативният съд във Варна отново прецени тежестта на събраните в хода на разследването свидетелски показания, в това число и обясненията на Илия. Независимо от факта, че той не е участвал в насилието над възрастния мъж, съдът намира, че обоснованото предположение за съпричастието на Илия към грабежа е факт. Лоши са и данните за личността на младия мъж, който е действал в предварителен сговор с другия обвиняем, а тези факти водят към извода, че може да се укрие или да извърши друго престъпление. Наказанието, което законът предвижда е тежко – от 5 до 15 години затвор.   

Определението, с което е потвърден ареста на Илия Радев е окончателно.