Тролеите не фигурират в новата транспортна схема на Добрич

Не е ясно обаче какво ще се случи с „Тролейбусен транспорт” ЕООД

Тролеите не фигурират в новата транспортна схема на Добрич

Новата транспортна схема на Добрич, която ще влезе в сила на 1-ви юли 2014 г. беше приета на редовната сесия на ОбС Добрич днес. В направените промени спрямо предходното предложение, което беше изтеглено от вносителя зам.-кметът Надежда Петкова на юнското заседание на местния парламент, е търсен баланс между интересите на гражданите и тези на превозвачите, заяви консултантът по изработването на схемата Тодор Анастасов. Така напр. са удовлетворени исканията на живеещите в Рилските блокове за по-добра транспортна комуникация, както и създаването на спирка в района на Мосю Бриколаж. Отстранени са някои от линиите, които и в старата схема не са се изпълнявали. Заложено е тролейбусният транспорт постепенно да отпадне, като бъде заменен с автобусен, стана ясно и от изложението на вносителя на докладната записка.



Владимир Калчев от групата на БСП заяви, че това означава закриване на „Тролейбусен транспорт” ЕООД и поиска тематична сесия за съдбата на общинското дружество.

Никой в залата не посмя да даде конкретен отговор закрива ли се тролейбусната фирма или не. Представителите на администрацията и съветниците от мнозинството заявиха, че това не е тема на дискусията и помолиха колегите си да се ограничат върху транспортната схема. По предложение на Атанас Атанасов от Атака и Галин Господинов от ГЕРБ беше удължен мандатът на работната група, участвала в създаването на схемата, с краен срок до 31-ви октомври. Дотогава трябва да стане ясно кои модели на градски транспорт са удачни за Добрич, съобразно възможностите за финансиране.

Петкова припомни, че транспортната схема е част от интегрирания план за устойчив градски транспорт на Добрич.