Президентът се включва в протеста с намерение за вето върху бюджета: Мистерия с рестарта на Белене

Журналистка и още трима българи приятели във фейсбук на терорист от "Сарафово", пишат още вестниците в сряда

Президентът се включва в протеста с намерение за вето върху бюджета: Мистерия с рестарта на Белене

24 часа



БСП: Спряхме енергийната мафия, вече няма да има кражби за милиарди

Вече е факт понижението на цените на тока, както за гражданите, така и за бизнеса.

Това стана факт благодарение на работата на правителството и на парламентарните групи, които подкрепят кабинета на Пламен Орешарски, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

"Взехме спешни законодателни инициативи и промени. От февруари до юни не беше направено нищо по въпроса с цените на тока. Ситуацията в енергетиката продължава да бъде тежка и остра. Със законовите промени се даде възможност да се подпомогне българското производство и да се отпуши износът. При управлението на Бойко Борисов България се беше превърнала в транзитна зона за търговията на тока и сега това ще се промени", заяви Станишев.

Бременни проститутки хит на секспазара край "Скобелева майка"

Проститутки с кореми са новите летни предложения на най-голямата "борса" за платена любов в Пловдив, която се намира край паметника "Скобелева майка". Оттам минава целият поток автомобили за "Цариградско шосе" и морето. Бременните труженички се радват на много клиенти заради промоционалните си цени в кризата - 10 лева за "свирка" и 20 за секс. По-специалните желания струват петдесетачка.

Труд

Мистерия с рестарта на "Белене"

Намерението на правителството за рестарт на проекта "Белене" неочаквано изчезна от плана "Орешарски" вчера. В програмата, която от "Дондуков" 1 са разпратили на депутатите от ДПС, такава мярка не фигурира.

В петък премиерът Пламен Орешарски представи на "Позитано" 20 презентация на управленската си програма, в която бе записано "рестартиране на проекта" за втора атомна централа "с ясна финансова структура" и "при потвърждаване на технико-икономическите характеристики". Едно от предизборните обещания на БСП - партията мандатоносител, е именно изграждането на АЕЦ "Белене".

Журналистка и още трима българи приятели във фейсбук на терорист от "Сарафово"

Три жени и един мъж от България са приятели на Мелиад Фара във фейсбук. Поканите за приятелство били приети от мъж с името на заподозрения за атентата в Сарафово или от човек, който се грижи за профилите. Изпращането на искане за свързване в социалната мрежа се превърна в своеобразна мода, след като МВР обяви имената на предполагаемите участници в атентата.

В деня, в който МВР публикува информацията за двамата заподозрени, Симеон Симеонов постнал на страницата си: "Пробвах да добавя един от предполагаемите атентатори от Сарафово във фейса."

Стандарт

Заплата според вузa

Който учи - ще сполучи, стига да е в престижен ВУЗ. Оказа се, че заплатите на висшистите и у нас зависят от университета, който им е дал дипломата. Тройни разлики между стартовия доход на абсолвентите от София и тези в провинцията показва рейтинговата система на вузовете, която ползва данни от НОИ. Например младите икономисти, завършили в Алма матер, започват работа със средна заплата 1441 лева, докато випускниците на Стопанската академия в Свищов, получават половината. Младежите от Колежа по икономика и администрация в Пловдив пък се разписват едва срещу 555 лева. Най-много вземат икономистите от Американския университет в Благоевград - 1546 лева, но значителна част от тях започват работа за чужди компании. Най-високи заплати от всички абсолвенти получават информатиците с дипломи от СУ - 1641 лева. В повечето специалности близо половината от дипломантите не работят това, за което са учили.

Бонус къща за доктор на село

С апартаменти, къщи и бонуси към заплатите кметовете да привличат лекари на работа в общинските болници. Към това прикани здравният министър д-р Таня Андреева. На практика идеята обслужва един от основните приоритети на новата здравната стратегия на министерството - достъп до медицинска помощ в отдалечените и малки региони. Проверка на "Стандарт" показа, че градоначалниците приемат идеята, а някои от тях вече я прилагат.

Ние предлагаме на лекари, които не са от нашия град, възможност да живеят в апартаменти на общината на изключително нисък наем, каза кметът на Карнобат Георги Димитров. Въпреки това обаче млади специалисти в общинската болница няма. Повечето са пенсионери или над 40 години, обясни той. Аналогично е положението и в болницата в Крумовград. Там общината освен обзаведени апартаменти дава и бонус към заплатите в края на годината. Лекари обаче трудно се намират, сподели кметицата Себихан Мехмед. Тя заедно с останалите си колеги се надява на глътка въздух от парите за общинските болници в труднодостъпните региони, които обеща здравният министър.

600 лв. таван на глобата за наказателен паркинг

До 600 лв. ще плащат шофьорите, чиито коли са били повече от месец на наказателен паркинг в София. Това предвиждат промени в наредбата за паркиране, които ще бъдат обсъдени от Столичния общински съвет през есента. От въвеждането на новия лимит ще се възползват собствениците на коли, които не са си ги потърсили повече от месец.

„Сумата няма да расте неограничено, както е сега", обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Тя допълни, че новите правила ще важат със задна дата за всички коли, прибрани от паяците.

За 400 лв. вместо за 480 лв. пък собствениците ще си прибират автомобилите, ако са престояли на наказателен паркинг точно 30 дни, предвиждат още промените в наредбата.

Сега

Президентът се включва в протеста с намерение за вето върху бюджета

Президентът Росен Плевнелиев обяви безпрецедентна за политическата практика до момента готовност да наложи вето върху закона за актуализация на държавния бюджет. В деня, в който финансовото министерство обяви данни за изпълнението на бюджета към юни, които показват чувствително изоставане в приходите, Плевнелиев заяви, че е склонен да спре закона. Евентуално вето ще нажежи допълнително страстите и ще превърне процедурно проекта в заложник на гласовете на "Атака".

"Склонен съм да наложа вето върху актуализацията на закона, но ще изчакам дебатите", заявява пред bTV държавният глава. Според него законът за бюджета е най-важният закон, а много въпроси по проекта за промяната му са останали без отговор. Плевнелиев не дава никакъв пример. Преди седмица на въпрос на "Сега" за евентуално вето върху актуализацията на бюджета от прессекретариата на президентството обясниха неофициално, че президентът няма подобно намерение.

Дума

ГЕРБ напира да влиза във властта

Ако цената на доброто отношение към правителството е ГЕРБ да се включи в управлението, тази цена не я приемам, защото такива намеци почти директни са ми правени. Това обяви лидерът на БСП Сергей Станишев вчера. Това ли е начинът за промяната в България - да заметем следите и да оставим на власт Цветанов и Борисов, попита риторично той.

Няма никаква принципна основа, на която БСП и ГЕРБ могат да се разберат, категоричен е Станишев. "Участие на ГЕРБ във властта означава да запазим модела на управление на Борисов и Цветанов или да продължим практиката от тефтерчето - то е просто най-нагледният пример за задкулисието на ГЕРБ и за начина им на управление", обобщи Станишев.

Лидерът на БСП коментира отправената покана от страна на четирима души за дебати по управлението. Няма как да не сме притеснени от това, че всичко отново се прави в ултимативна форма, и този квартет не представлява протестиращите. Те сигурно имат своите качества и авторитет в една или друга група, въпросът е кого представляват действително, попита Станишев.