Глобиха добричлия със 160 евро за кражба на пакетче бадеми

Окръжен съд – Добрич призна решение на Районен съд – Щутгарт, Федерална република Германия, с което на 42-годишния Росен Асенов от град Добрич е наложена финансова санкция в размер на 160 EUR. Окръжен съд – Добрич постанови той да заплати левовата равностойност към датата на постановяването й в размер на 312,93 лв.

Глобиха добричлия със 160 евро за кражба на пакетче бадеми

Районен съд  - Щутгарт е признал на 23.05.2012 г. Асенов за виновен в това, че на 23.03.2012 г. около 15 ч. е присвоил в търговските помещения на фирма една опаковка бадеми на стойност 9,30 EUR. Германският съд му е наложил глоба в размер на 100 EUR.
   
С изпратено до Окръжен съд – Добрич удостоверение германската служба „Правосъдие” поиска да бъде признато и изпълнено решението на Районен съд – Щутгарт, като се съберат 100 EUR глоба и 60 EUR разходи за административното и съдебно производство. По искане на Окръжен съд – Добрич германските власти изпратиха допълнително писмо, с което уточняват, че в техните решения не се посочват дължимите разходи за съдебното производство. Те се определят в отделна процедура, за която лицата се уведомяват впоследствие.   



Окръжен съд – Добрич разпореди решението му да бъде изпратено на Националната агенция за приходите за изпълнение. Тя трябва да уведоми съда за предприетите от нея действия. След приключване на изпълнението е необходимо тя да съобщи на съда, за да бъдат уведомени компетентните власти в държавата, издала искането за признаване и изпълнение на финансовата санкция.