ВиК - Добрич дължи над 2 милиона за ток

Задълженията на ВиК Добрич към Енерго-Про бяха обсъдени на срещи между ръководствата на двете дружества и представители на държавните институции.

ВиК - Добрич дължи над 2 милиона за ток

Управителят на Енерго-Про Варна Стефан Абаджиев се срещна с новоназначения управител на ВиК Добрич Юлиян Иванов по повод нарастващия през летните месеци дълг за електрическа енергия на водното дружество.


Към настоящия момент ВиК Добрич дължи за ток 2,2 милиона лева, като от тях 1 милион са просрочени задължения.

По време на срещата са били обсъдени въпросите за цикличността на възникване на задълженията на ВиК дружеството през летните месеци на интензивно потребление на водни ресурси, както и за риска, който нарастващият дълг създава за финансовото състояние на Енерго-Про. За създалата се ситуация е информиран и Иван Колев - заместник-кмет на община Добрич, съобщават от Енерго-про.

Проведени са и работни срещи на управителя Стефан Абаджиев със заместник-министъра на Министерство на регионалното развитие (МРР) Добромир Симидчиев и с областния управител на област Добрич Недко Марчев по повод нарасналия дълг на ВиК. Разгледани са различни варианти за сътрудничество и действие между структурите на местната и държавната власт, Енерго-Про и ВиК Добрич с цел намаляването на дълга.

„Ние разглеждаме всички възможности да избегнем предвидените в закона крайни мерки за събиране на задълженията, за да не се създават неудобства за жителите на областта. Със заместник-министъра на МРР, областния управител и заместник-кмета на град Добрич споделяме общото мнение, че не трябва да се стига до изключване на обекти на водоснабдителната компании, които биха нарушили водоснабдяването.”, заяви Абаджиев.

На среща днес между мениджъри на двете дружества е обсъден конкретен план за разсрочване на дълга, който включва график за изплащане на старите задължения, като едновременно с това се покриват и текущите.