Цистерна с пропан-бутан се взриви край Езерово, пострадалите са 11; Тъстът на Цветанов изкарал 700 000 лв. от държавни фирми за 2 години

Палатки за Троеручица; Икономика под нулата; Отново стадион на хоризонта, пишат още вестниците днес

Цистерна с пропан-бутан се взриви край Езерово, пострадалите са 11; Тъстът на Цветанов изкарал 700 000 лв. от държавни фирми за 2 години

24 часа
За ден съкратиха 130 държавни чиновници
С 29 души се намаляват хората, работещи в Министерския съвет, след като бяха одобрени промени в правилника на институцията. Съкратени бяха дори бройки в политическите кабинети на премиера Пламен Орешарски и вицепремиерите Даниела Бобева и Зинаида Златанова.
Над 100 чиновници се съкращават и от областните управи, решиха още министрите. Всеки от 28-те областни управители губи по 5-7 бройки.
Три бройки бяха съкратени и в образователното министерство, като те ще бъдат дадени на новото Министерство на инвестиционното проектиране. Щатът на Министерството на културата пък бе намален с 8 щата до 147 служители.

Трябват поне 2 деца на майка, за да не изчезнем
Тоталният коефициент на раждаемост трябва да е 2 или малко над две за всяка жена, за да е възможно поддържане на броя на населението, обясни доц. Кремена Борисова от института за изследване на населението и човека на БАН. Това означава, че едно семейство трябва да има поне две деца, за да бъде напълно заместено от следващото поколение. В момента в България този коефициент е 1,5.
Спадът на този коефициент на заместване на поколенията обаче е общоевропейски проблем, а не само български, обясни Борисова.

Труд
Язовирите - пълни, чешмите – празни
Над 64 000 са българите на воден режим в момента, показват данните на Министерството на регионалното развитие. Само по няколко часа на денонощие или дори през няколко дни текат чешмите в селища в 17 области.
И това при положение че към момента са запълнени средно 86% от обемите на значимите за водоснабдяването язовири по данни на екоминистерството. От МОСВ не очакват нивото им да падне драстично до края на август и да има проблеми.

Аналогова телевизия - до 1 ноември
Срокът за пълното въвеждане на цифровата телевизия и спирането на аналоговия сигнал ще бъде променен от 1 септември на 1 ноември. Това съобщи за "Труд" зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров в сряда.
По-рано през деня от ведомството поискаха от Комисията за защита на конкуренцията да съгласува промяната в сроковете. Очаква се тя да се произнесе до 16 август, а кабинетът да я одобри другата седмица.
"Не е задължително аналоговата телевизия да се излъчва и до ноември, но даваме по-дълъг срок, за да сме сигурни, че дотогава всички нуждаещи се от декодери социално слаби домакинства ще могат да се сдобият с ваучер", обясни Тодоров.
В момента министерството избира доставчик на декодери за половината България. На тях имат право хората, които получават енергийни помощи. В останалата част от страната вече се раздават устройства, с помощта на които по-старите телевизори могат да ловят цифрови канали.

Сега
Цистерна с пропан-бутан се взриви край Езерово
Пострадалите са 11
Цистерна с пропан-бутан се взриви край Езерово, съобщиха от ОД МВР Варна. Въпреки усилията на пожарникарите да охладят цистерната, която се запали, около 18:30 часа тя се е взривила.
Броят на ранените при взрива край Езерово вече е 11, съобщи зам.- началникът на Спешна помощ д-р Антоанета Касабова.
Седем пострадали са отведени във Военна болница с различна степен изгаряния. Все още не се знае точното им състояние. Една жена е с контузия на главата, а друга е потърсила помощ в болницата в Белослав. При взрива на втората цистерна са пострадали 9 души, посочи д-р Касабова. Заедно с пострадалите двама при първия взрив, пострадалите при инцидента край Езерово стават 11 души.
БДЖ спира над 10 влака заради взривът на цистерна до Варна. Пътниците ще се извозват с автобуси от Варна до спирка Повеляново.
Кметът на община Белослав Живко Петров съобщи, че в 16:00 часа при пълнене на газ от две жп цистерни в една автоцистерна се е скъсал маркучът, при триенето се е получила искра и е възникнал взрив. От взрива е пострадал един мъж, който се е занимавал с тази процедура.
После поне три противопожарни автомобили потушавали пламъците, но въпреки това се е стигнало до взрив.

Тъстът на Цв.Цветанов изкарал 700 000 лв. от държавни фирми за 2 г.
На пресконференция представителят на БСП Красимир Янков изнесе данни за участието на тъста на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в 2 фирми, които печелят поръчки от държавни фирми от ВиК сектора в Стара Загора и Хасково и спечелените от него от това пари.
Схемата е ставала чрез осигуряване на поръчки от държавни дружества в сектора за двете частни фирми. В същото време тези държавни дружества са регистрирали значителни загуби от по 7-8 милиона лева. Според Янков, за последните две години Васил Петров Георгиев, тъст на Цветанов е прибрал 700 000 лева по тази схема.
Според социалистите и в момента далаверата на ГЕРБ продължава. Даден бе пример с отказа на шефа на ВиК Варна да свика общо събрание, последвано от решение на държавата за неговото отстраняване.
Има сигнал за злоупотреби и нередности в дружеството, предоставен на министъра на регионалното развитие и прокуратурата, каза още социалистът. Съпругата на новоизбрания кмет Иван Портних – Велислава е съдружник в фирмата “Метан груп”, която е спечелила поръчка за доставки на ВиК Варна на стойност над 1 милион лева за последните пет години.
Тъстът на Портних – Красимир Маринов, пък е представлявал общината в същото дружество при предишния кмет. Социалистите призоваха за бързи действия на прокуратурата, за да се попречи на замитането на следи.
Депутатът от БСП Антон Кутев заяви, че разкритията на колегата му Красимир Янков за злоупотреби във ВиК-Варна, се отнасят и за много други градове.

Стандарт
Палатки за Троеручица
Палатки и каравани превзеха района около Троянския манастир. Десетки миряни пристигнаха още снощи около светата обител за днешния храмов празник. Очаква се тази сутрин още хиляди вярващи да се стекат към манастира "Успение Богородично". Днес Негово Светейшество патриарх Неофит ще оглави празничната Света Литургия в Троянската света обител. В богослужението ще участват митрополити и епископи, монашеското братство и свещеници.
Сред хилядите поклонници, които ще се включат в празничните богослужения и традиционното шествие с чудотворната икона, ще бъде и премиерът Пламен Орешарски, който отдавна е получил покана за празника от дядо Неофит.
България е на крачка от рецесията
Българската икономика е на крачка от рецесията. БВП на страната намалява с 0,1% през второто тримесечие на годината спрямо първото, сочат експресните данни на Националния статистически институт. Въпреки че през последните три години икономиката на страната върви напред с много бавни темпове, спад не беше отчитан.
Сега обаче има спад след четири поредни тримесечия лазене по дъното с минимален ръст на БВП от 0,1%. Така се нарушава традицията от последните години България да се представя по-добре от повечето страни в Европа.



Европейският съюз вече излиза от рецесията като за второто тримесечие постига ръст с 0,3%. Освен нас спад на икономиката спрямо предходното тримесечие отчитат само Кипър (-1,4%), Италия (-0,2%), Холандия (-0,2%), Испания (-0,1%) и Швеция (-0,1%). За някои страни в ЕС, сред които е и Гърция, все още няма данни. Явно икономическите проблеми в света ни достигат със забавяне във времето. Така беше и при началото на кризата, която ни удари през 2009 г. - доста след старта й в САЩ и прехвърлянето й в Европа.
От представянето на икономиката на страната през третото тримесечие зависи дали ще изпаднем в рецесия, или ще си останем просто в стагнация. Спадът на икономиката през второто тримесечие се дължи на аграрния сектор, който традиционно се представя добре, но сега намалява с 1,2% спрямо първото тримесечие. Индустрията и услугите отчитат минимален ръст от 0,1% и 0,2%.
БВП на страната през второто тримесечие е на стойност 19,321 млрд. лв., сочат данните на НСИ. Спрямо същия период на миналата година ръстът на БВП се забавя до 0,2%, след като през предходните четири тримесечия ръстът беше с 0,8%, 0,7%, 0,6% и 0,4%. На годишна база ръст отчитат аграрният сектор и услугите съответно с 2,7% и 0,5%, докато индустрията пада с 0,3%. Индивидуалното потребления бележи спад с 1,3%.

Преса
СДС и БЗНС се присъединяват към Реформаторския блок
Подписват на 15 август меморандум за присъединяване
Петте партии от Реформаторския блок - "Движение България на гражданите", "Демократи за силна България", "Синьо единство", "Зелените" и Народна партия "Свобода и достойнство" ще подпишат на 15 август меморандум за присъединяването на СДС и БЗНС към блока, съобщиха от Движение "България на гражданите".
Реформаторският блок беше създаден на 7 юли 2013 г., като партиите в него приеха 12 начала на обединение и обявиха за своя цел реформиране на държавата и управлението. Още тогава те обявиха, че блокът е отворен за партии и граждани, които споделят тези ценности. В момента се формира и граждански съвет към блока.

Капитал
Икономика под нулата
Брутният вътрешен продукт се сви на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам
Отново близо до нулата, но този път със знак минус. Това показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) за икономиката на България през второто тримесечие на годината. Брутният вътрешен продукт (БВП) се свива на тримесечна база за пръв път от 2009 г. насам. Спрямо предходното тримесечие спадът е с 0.1%, а на годишна база ръстът се забави до едва 0.2%. За сравнение, през предходните няколко тримесечия икономиката беше нагоре с около половин процент.

Отново стадион на хоризонта
България ще кандидатства за мачове от Евро 2020 по футбол
И правителството на Пламен Орешарски заговори за възможността да се строи нов национален стадион в София. Само няколко месеца след като спортният министър Мариана Георгиева обяви, че едва ли ще има финансов ресурс за подобна инвестиция, темата отново придоби актуалност поради възможността България да кандидатства за мачове от европейското първенство през 2020 г.  Правителството ще "подкрепи категорично" кандидатурата  и ще направи необходимото, за да осигури стадион според изискванията, заяви Георгиева.