Евродепутатът от Добрич Антония Първанова посъветва Бойко да отстрани Цветанов

Мисля, че премиерът има достатъчно силен инстинкт за политическо оцеляване. Не е въпрос дали ще жертва вътрешния министър Цветан Цветанов, а кога ще го направи. Колкото по-скоро, толкова по-малко щети ще има по отношение на себе си и на политическата партия, която представлява. Това коментира пред Информационна агенция КРОСС Антония Първанова, евродепутат и член на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа /АЛДЕ/. Ако премиерът не предприеме мерки, значи се идентифицира с действията на Цветанов, а те ясно бяха определени като злоупотреба с власт и служебно положение и нарушение на законите в България, подчерта тя.

Евродепутатът от Добрич Антония Първанова посъветва Бойко да отстрани Цветанов

Антония Първанова направи коментар и по отношение на снощния дебат в Европейския парламент относно използването на СРС-та в България: „Интересните са две неща. Първо - че дебатът не беше по повод на питане на депутати, а беше по повод на изявление на Комисията във връзка със скандала с подслушванията в България, което показва, че комисията продължава да наблюдава този скандал и процесите около него - това пролича и от изказването на комисаря, който представи позицията на Комисията.


 

Той много ясно заяви, че Комисията ще продължи да наблюдава процесите в България по отношение на СРС-тата, както и защитата правата на гражданите. Мисля, че оттук нататък няма никакви съмнения, че България е разглеждана като страна, която има какво да направи в тази сфера. Също така стана ясно, че проблемът не е само с подслушванията, проблемът е и с полицейския произвол. Мисля, че този дебат е само началото от процеса на прилагане на европейското законодателство в размера и духа на европейските принципи.

 

България трябва да се съобрази точно с този стил на прилагане, а не да залита към неконтролируемо развихряне на полицейски акции. Еврокомисарят Андрис Пиебалгс каза, че изглежда така, сякаш българското законодателство отговаря на европейското, но тъй като има злоупотреба с това законодателство и съответно комисията ще продължи да извършва мониторинг. При това изявление на комисията не беше поставено толкова под въпрос нарушението на европейското законодателство, а злоупотребата в ущърб на гражданите и в противоречие на Европейската харта, Хагската конвенция и на Лисабонския договор. Изявленията на министъра на вътрешните работи и действията на полицията са злоупотреба с власт и злоупотреба със законодателството. Има полицейски произвол.

 

България е страна, срещу която има 27 дела, спечелени в Съда за правата на човека в Страсбург, за полицейски произвол. България е страна, в която по отношение на СРС-тата държавата не може да гарантира защита на информацията от тези СРС-та. Освен това, има тенденция на повишаване на използваните СРС-та, а в същото време - намаляване на ефективността.

 

 България е страна, в която гражданска инициатива е проверявана от ДАНС и гражданите биват притискани да се отказват от подписите си. България е страна, в която се извършват показни полицейски акции с използване на свръх сила, която е неадекватна на ситуацията. България е страна, в която граждани, участващи в мирни протести по повод на икономически проблеми, биват викани в последствие в полицията - не защото нарушават реда, а за да дават обяснение.

 

България е страна, в която излиза декларация на управляващата политическа партия, в която се казва, че организираната престъпност и политическата опозиция действат съвместно, те са врагове на ГЕРБ, а който е враг на ГЕРБ, е враг на държавността. Само че тази реторика някой трябва да обясни на хората с твърде малък опит, които се опитват да управляват държавата и то го правят лошо, че такава реторика е от стила на Мусолини, на Хитлер.

 

Това прозвуча в ЕП от колегите от други страни, че това силно ги притеснява. Италианците заявиха, че това не е подходящо за страна-членка на ЕС в 21 век. Ролята на евродепутатите и въобще на депутатите е да защитават гражданите, а не политическата си партия. Освен това, в ЕП и ЕК беше изпратен доклад от Института за модерна политика. Този доклад с факти доказва, че България, която от 2001 г. хармонизира своето законодателство, в момента дехармонизира това законодателство чрез закони, приети в парламента, т.е. това, което ние сме приели като закони, отговарящи на директиви, сега го поправяме и приемаме такива поправки в българските закони, които започват да противоречат на европейското законодателство.

 

Въпросът е дали българският парламент го прави от незнание и некомпетентност или българският парламент /правителството, защото то внася закони/, го прави нарочно. Ние започваме да се държим неадекватно. България е единствената страна, която има подобно законодателно поведение и това е притеснително. Ние се държим като страна, която е изключена от ЕС и приемаме мерки за дехармонизиране на законодателството".