10 млн. лв. глоби за некоректни шефове; Тренчев: Наесен може да има национална стачка

Лекари поръчват ненужни изследвания и снимки; Болници точат пари с рентген до дупка

10 млн. лв. глоби за некоректни шефове; Тренчев: Наесен може да има национална стачка

Стандарт
Туристи изпиват по 150 000 големи водки на вечер
Чуждите летовници наблягат и на българското уиски
В Слънчев бряг пият средно по 150 хиляди големи водки на вечер. Това прави 15 тона от твърдия алкохол, съобщи e-burgas, като се позова на справка на хотелиери от курорта. Огромните количества водка се леят благодарение на алкохолния туризъм, който набира голяма скорост по морето и привлича като магнит чужденците. За тях туроператорите предлагат специални оферти с турове по заведенията. Срещу допълнителни 10 евро към пакета те се забавляват в определени кръчми и барове, където пият до припадък.

Погребаха българин, смятат го за негър
Български турист, загинал при пътен инцидент в Сицилия, бил сметнат от властите за нелегален африкански имигрант заради тъмния цвят на кожата му и погребан, без да бъде уведомено семейството му, писа "Индипендънт".

Родителите на 23-годишния Стоян Зафиров, който живеел със семейството си в Малта, научили за гибелта на сина си чак седмица след катастрофата на 7 юни близо до крайбрежния град Поцало, както и че 23-годишният компютърен специалист вече е погребан в гробище в Поцало без тяхно разрешение. Обяснението било, че полицията го сметнала за "бездомен африкански имигрант" заради "тъмния цвят на кожата му" и тъй като нямал у себе си документи за самоличност.

Сега
Премиерът очерта мрачна картина за икономиката
Парламентът отхвърли ветото върху актуализацията на бюджета с подкрепата на депутати от "Атака"
Премиерът Пламен Орешарски очерта мрачна картина за развитието на икономиката в краткосрочен план. Според него има реална опасност икономиката да влезе в рецесия, тъй като данните за второто тримесечие не са добри. "Всичко зависи от третото тримесечие на годината", обяви Орешарски след дебатите в парламента по наложеното от президента Росен Плевнелиев вето върху актуализацията на бюджет 2013. Депутатите отхвърлиха ветото със 130 гласа, като "за" предложените от правителството корекции в бюджета застанаха и 11 депутати на "Атака". Този път парламентът бе заобиколен не от противници, а от привърженици на кабинета "Орешарски", доведени от цялата страна с над 60 автобуса. Те бурно приветстваха депутатите от управляващото мнозинство, които излязоха да им благодарят за подкрепата.

Орешарски коментира перспективите пред икономиката по повод последните данни на Евростат от 14 август за развитието в ЕС през второто тримесечие на годината. Докато БВП в страните членки отбелязва ръст от 0.3%, растежът в 6 държави, сред които и България, е отрицателен. Данните за България показват спад от 0.1% на БВП за второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината. Негативното развитие на икономиката за юни-август забавя растежа на годишна база до 0.2% (в сравнение с второто тримесечие на 2012 г.). "През второто тримесечие икономиката ни се представя доста зле, дори има малък минус от 0.1%. Ситуацията не е добра като цяло, но правим всичко възможно да подобрим бизнес климата, така че да се оттласнем от дъното, условно казано, по което върви сега икономиката", заяви Орешарски. На въпрос ще се наложи ли евентуално втора актуализация на бюджета обаче Орешарски пое ангажимент, че такава няма да има.

"Основният проблем е, че няма инвестиции, тъй като няма бизнес среда. За някои от хората рецесията вече е настъпила, особено за онези, които са загубили работните си места", коментира и финансовият министър Петър Чобанов.

БСП и ДПС осигуриха платена подкрепа за правителството
Шейсетина автобуса докараха симпатизанти на двете партии от провинцията
Такива плакати можеше да се видят пред сградата на парламента.
БСП и ДПС използваха изпитан механизъм, за да осигурят подкрепа за правителството. На 63-тия ден от протеста срещу кабинета и в деня, когато се преразглеждаше ветото на президента върху актуализирания бюджет, в центъра на София пристигнаха автобуси от провинцията. От тях се изсипаха няколкостотин симпатизанти на двете партии, а по-късно се разбра, че политическите им централи са платили за мероприятието. За стълпотворението в центъра на столицата полицията явно бе уведомена предварително, тъй като още в зори пред сградата на НС бе стоварена техника и жива сила, за да не се стигне до сблъсъци. По същото време и на същото място дойдоха и протестиращите срещу правителството, които за пореден път настояха за оставка. Този път обаче те бяха доста по-малко от обикновено.

Официално от МВР отказаха да кажат дали са знаели предварително за митинга и не можаха да дадат отговор защо не са санкционирали спрелите на бул. "Тодор Александров" автобуси. Оправдаха се, че на място са взели необходимите мерки да не се натоварва трафикът. Не стана ясно и защо агитката на управляващите бе допусната в по-голяма близост до сградата на НС за разлика от протестиращите срещу кабинета, изтикани към ул. "11 август".

Завесата кой е поръчал и платил воаяжа на хората от провинцията се разбули малко по-късно, когато депутати от БСП и ДПС си признаха, че са "помогнали финансово и организационно" на местните си структури. Шейсетината рейса, строени по столичния булевард в зори, до един носеха надпис "Случаен превоз", а шофьорите им отказваха да кажат от кого идва заявката.

24 часа
Бай Васо, бащата на Райко Кръвта, заровил телата край Перник
Труп на застрелян с 3 куршума млад мъж с прякор Ханс, изчезнал преди повече от 5, 5 г. и обявен за издирване, бе намерен към 17,20 часа  в гориста местност над Перник.
Той е бил част от пернишкия ъндърграунд и е бил убит от банда за мокри поръчки, чиито жертви тепърва ще се установяват. Като лидер на групата вчера бе задържан Васил Станков, баща на застреляния пернишки наркобос Райко Кръвта.

Общо 8 души са в ареста за 72 ч, утре или понеделник съдът ще решава дали да ги остави зад решетките. От тях са иззети оръжия, боеприпаси, бронежилетка и
пистолет с патрон в цевта, съобщи късно следобед зам. главният прокурор Борислав Сарафов.

Сред задържаните са Милчо Боянов-Чироза, Иван Цветков-Ванчето, мъж на име Ромео, Борислав Михайлов-Кюлума. Един е арестуван в Радомир, друг - в Кюстендил, трети в пернишко село.

Серийният убиец Станислав Ангелов-Сиси също е бил разпитван за дейността на бандата, но най-вероятно няма да бъде обвинен и ще остане свидетел.
Цял ден вчера полицаи, жандармеристи, съдебни лекари и следови кучета издирваха трупове, оставени от бандата. Претърсвани бяха къщи и местности край пернишките села Лялинци и Габров дол. Акцията продължава и днес.

Двама свидетели, разкаяли се членове на бандата, насочили разследващите към гробовете на избитите.

За изненада на криминалистите първата жертва не била закопана надълбоко и затова не били използвани багери, както когато изравяха телата на убити от бандата за отвличания "Наглите". Издирвателните екипи действали с лопати.

Полуразложеното тяло е било изпратено за аутопсия и ДНК експертизи. Целта е да се потвърди 100 % самоличността на убития, която обаче за разследващите е ясна.
Покушенията не са дело на задържаната наскоро група на Новите Килъри, каквато информация тиражираха сайтове, а на друга банда, която се разследвала от около месец.

Става дума за организирана престъпна група, занимавала се с дрога, убийства, лихварство и черно тото в периода от 2005 г. досега, съобщи на брифинг главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

По думите му групата завзела наркопазара след смъртта на Райко Кръвта.
Лазаров дойде при репортерите в 6-о РПУ в София с кални обувки директно от мястото, където е бил намерен трупът на Ханс.

Според близки до разследването групата се разследва за серия убийства, извършени между 2005 и 2008 г., свързани с войната за наркопазара в Перник след разстрела на Райко Кръвта на 12 октомври 2005 г. в центъра на града.

Едината от вероятните жертви на бандата на Бай Васо е била обявена за издирване след сигнал до полицията от семейството му.

Пикапът на мъжа бе подложен на щателна проверка за отпечатъци и всякакви други следи в СДВР вчера по обед. За други две от предполагаемите жертви, доскоро се смятало, че се намират в чужбина.От гробове край Перник се очаква да бъдат извадени останките на други. Кръстьо Кръстев–Кръстето и Бойко Славчев-Врачанеца поемат контрола над дилърите и наркопазара в Перник през 2005 г.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров даде импровизирана пресконференция минути след като бяха открити останките от трупа край Перник. На малката снимка - обувката му, изцапана с кал от терена на разкопките.

Радват се на лидерството си само 2 г., преди да изчезнат без следа през май 2007 г. Многократно арестуваните за разпространение на наркотици Кръстето и Врачански са видени за последно в заведението „Че Гевара”, стопанисвано от Бай Васо, в което имали "бизнес" среща.

По това време изчезва и аверът им Димитър Гиздов-Гумения. Той също е обявен за издирване по искане на прокуратурата. В неизвестност са и наркодилърите Атанас Пашин и Красимир Стоянов–Мотореца.

   
Труд   
Тренчев: Наесен може да има национална стачка   
Наесен може да има ситуация за национална стачка. Това прогнозира пред БНР лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

Той подкрепя актуализацията на бюджета - тази позиция на синдиката е от миналата година, когато КТ "Подкрепа" атакува Бюджет 2013 пред Върховния административен съд.

"Ние казахме, че актуализация на бюджета ще има, още когато Дянков писа бюджета. Още тогава сме казали, че ще се наложи актуализация в средата на годината - така и стана", коментира темата в Раднево президентът на синдикатите, който заедно с икономическия министър Драгомир Стойнев посетиха "Мини Марица - Изток".

Преса
Плевнелиев не е доволен от дебата в НС
''Демокрацията загуби от непремерени изказвания и обидни квалификации от някои депутати по адрес на държавния глава от най-високата трибуна'', смята президентът
''Като президент се възползвах от своето конституционно правомощие да наложа вето върху актуализацията на бюджета. Изложих ясно своите мотиви, които, вярвам, са в интерес на нацията и защото съм уверен, че така работи правовата държава – всеки орган да се придържа към конституционните си правомощия. '' Това заявява президентът Росен Плевнелиев в изявление, разпространено от прессекретариата му, по повод отхвърленото от парламента вето върху промените в Закона за държавния бюджет за 2013 година.


Реформаторският блок:
''Атака'' управлява с БСП и ДПС
''За да останат във властта на всяка цена и защитят интересите на задкулисните си покровители, управляващите са организирали безпрецедентен "контрапротест", с който са застрашили гражданския мир в столицата'', смятат от политическото движение
''След вчерашното гласуване в Народното събрание, България официално е управлявана от БСП, ДПС и ''Атака''. Това се посочва в позиция на Реформаторския блок по повод преодоляване на президентското вето. ''Подобна коалиция не може да получи доверието дори на малцинството от българските граждани, което е гласувало за трите управляващи партии'', посочват от формацията. Според тях, ''за да останат във властта на всяка цена и защитят интересите на задкулисните си покровители, управляващите са организирали безпрецедентен "контрапротест", с който са застрашили гражданския мир в столицата и са направили съзнателен опит да противопоставят български граждани едни срещу други''.

Монитор
Лекари поръчват ненужни изследвания и снимки
Болници точат пари с рентген до дупка
Компютърните томографи са остарели

България е на предпоследно място по рентгенови изследвания.
Хиляди български пациенти са облъчвани излишно с ненужни рентгенови изследвания, за да вземат лечебните заведения парите по клинични пътеки от здравната каса. Това съобщиха от Националния пациентски форум. Обикновено хората за планови операции се хоспитализират с подготвени предварително изследвания в доболничната помощ, включително и образна диагностика. След приемането обаче пак ги изследват.

С тази практика, от една страна, излишно се облъчват болните, а от друга, се харчат безполезно средства

Освен това НЗОК плаща два пъти за едно и също - веднъж на медицинските центрове в доболничната помощ и втори път на лечебните заведения.

6 лева брои касата за снимане на зъб на рентгенолозите, специализирани в сферата на стоматологията, които работят с нея. За снимка на лакътна става се отпускат 19 лева.

„Правят се необосновани рентгенови изследвания, като контрастни изследвания и графия на бял дроб. Понякога лекарите ги повтарят заради формални изисквания за отчитане на клинични пътеки”, обясни проф. Женя Василева от Националния център по радиобиология и радиационна защита. В същото време обаче броят на високотехнологичните изследвания, каквито са тези с компютърен томограф, и лъчетерапиите са недостатъчни на брой, отчете радиоложката.

Само за седем месеца:
10 млн. лв. глоби за некоректни шефове
Сервитьори, строители и шивачи са най-често със забавени заплати
Глоби за над 10,7 млн. лв. са наложили трудовите инспектори на некоректни шефове на фирми за първите 7 месеца на годината. От Главна инспекция по труда (ГИТ) са проверили 27 631 фирми, в които са били открити малко над 148 000 нарушения, 59 746 от които заради лоши условия на работното място.

„Нарушенията на безопасните условия на труд намаляват спрямо 2012 г., което означава, че работодателите започват да спазват нормативните изисквания“, обясни шефът на дирекция „Безопасни условия на труда“ в ГИТ Виолета Добрева. Без промяна обаче остават злоупотребите с трудовото законодателство. Най-често шефовете принуждават служителите си да работят повече от регла- ментираното
в договора им. Неизплащането на заплати също е сред най-честите причини за санкции на фирмите. По изчисления на синдикатите родните фирми непрекъснато дължат между 340 и 360 млн. лв. стари възнаграждения. Към момента 778 фирми бавят заплати в размер на 27 258 714 лв., показва проверка на „Монитор“ в ГИТ.