Пещерняци, водолази и катерачи от чужбина окупират Шабленското езеро и Тюленово

Живописният скалист бряг на селото примамва ежегодно феновете на скалното катерене, като и тази година групи от наши, полски, немски и други катерачи тренират на скалистия бряг, казват тюленовчани.

Пещерняци, водолази и катерачи от чужбина окупират Шабленското езеро и Тюленово

В момента пък частните квартири са пълни с водолази, при това предимно румънци, които се гмуркат в района. Кметският наместник на Тюленово Невена Донева разказа пред "Стандарт", че преди дни украинска група пещерняци й направили подарък, преди да си тръгнат за родината - филм, който заснели у нас.

Тюленово, което носи името на един от изчезналите морски обитатели в родните води, предлага страхотна морска гледка. Брегът е висок и скалист, падащ отвесно в морската бездна. Скалните пещери се обитават освен от гларуси и чайки и от корморани. Често във водата може да се наблюдава и играта на делфините.

Постоянното население на Тюленово наброява 50-ина пенсионери, но през летните месеци мегданът на селото се пълни с нашенци и чужденци, които говорят всякакви езици. Нощувката в частна квартира е по джоба на всеки - 20 лв. на легло, като гостоприемните добруджански стопани често правят отстъпки за по-дълга ваканция, а и сутрин гощават туристите си с домашно приготвени вкусни баници, палачинки или мекици.