С уникално знаме се хвърлят в Шипченската епопея добричките традиционалисти

На 24 август членовете на Национално дружество Традиция от Добрич за пореден път ще участват в честване на годишнината от героичните боеве на връх Шипка през 1877 г., решителни за изхода на Руско-Турската Освободителна война.

С уникално знаме се хвърлят в Шипченската епопея добричките традиционалисти

Тържествената церемония и почести започват от 11 часа, а самата възстановка в 12.30 часа, съобщи председателят на добричкия клуб д-р Добрин Добрев.



За първи път на героичния връх ще се развее атрактивното копие на знамето на Първа Лейбгвардейска Кубанска Казашка Сотня. То е изработвано в продължение на половин година, от тежка чиста коприна и много ръчен труд, със средства на клуба.

Заедно със съмишленици от около 30 клуба от цялата страна, те ще пресъздадат една от епичните битки, състояла се на 9/21-ви август – в най-тежките първи дни на отбраната на Шипка, когато руското командване все още е било в неведение къде точно ще атакува Сюлейман Паша и се подготвя за отпор в Хаинбоаз.

Действията им са плод на провокация от страна на Сюлейман, който се завръща от Босна и Херцеговина, където е назначен за командващ на османската армия след Сръбско-турската война, когато ръководи настъплението в Черна гора.


Заповядва настъпление през Шипченския проход. Отбраната тук е едва 7500 души – 5 опълченски дружини, руска имперска армия и казачество  под ръководството генерал-майор Николай Столетов. Разкривайки замисъла му, Столетов изпраща депеша до генерал-лейтенант Фьодор Радецки за подкрепление. Неговите сили са погрешно разположени на Твърдишкия и Хайнкьойския проход. Необходими са няколко дни да се придвижат. Битката започва на следващия...

Добричкият клуб пресъздава казачеството, което в апогея на битката връхлита върху турската пехота със своите коне и пресича агонията на защитниците на върха, останали без надежда и оръжие, но с „камъни и дървье” бранят неистово „заветния хълм”.

Две казашки сотни са изпратени да доставят арсенал за оръдията на орловци. Качвайки се първи на върха, те дават кураж на обезверените войници, че идва помощ – част от тях влизат в окопите на бой, а на отделение по двама души слизат с конете до Габрово. Всяко ездитно животно носи на връщане по 3-4-ма души – по двама на седло и на стремената. Всички се включват в битката...

Въпреки числено превъзходство на Сюлейман – 27 000 войници, след 6 дни частите му понасят тежки загуби и са напълно отбити. Армията му остава задълго прикована при южните подстъпи на прохода.

На връх Шипка, след приключването на възстановката, ще бъдат връчени картите на новите членове на добричкия клуб, издържали едногодишна проверка – Зорница и Пепи Върбанови и Георги Харитов. Така членовете на Военно-исторически клуб „46-ти Пехотен Добрички полк” стават 13.