Във Варна търсят статисти за руската версия на сериала "Кости"; Младите отново искат да са учители

"Галъп": Обществото е разделено по схемата 4-4-2; Поне 10 депутати от ГЕРБ отиват в нова партия; Николай Бареков направи движение "България без цензура", иска избори

Във Варна търсят статисти за руската версия на сериала "Кости"; Младите отново искат да са учители

24 часа
Във Варна търсят статисти за руската версия на сериала "Кости"
50 души на възраст между 18 и 40 години се търсят за сериала "Кости". Но не за американския, а за руската му адаптация. Кастингът ще е на 25 август от 10 ч пред сцена "Раковината" в Морската градина. Снимките с избраните статисти ще са на 3 и 4 септември в покрайнините на Златни пясъци. За кастинга ще помага и Елза Парини, който трябва да подбере и двадесетина хубавици за ролите на компаньонки. Режисьор и креативен продуцент на сериала е българинът Виктор Божинов.

Студентка, наета по програма, осъди шефката си, искала й 1/4 от заплатата
Студентка, наета по проект “Първа работа” чрез Бюрото по труда, е била уволнена от работодателката си, тъй като не искала да  дава 25% от заплатата.

“Отказах да  давам 150 лв. на ръка, след като се преведат парите по програмата”, казва 29-годишната Снежа Николова. Тя кандидатствала за работа чрез проекта, финансиран по ОП “Развитие на човешките ресурси”, и сключила трудов договор за продавачка със собственичка на фирма, която има магазин в търговския център в Златоград.

“Уговорихме се на 4 очи, след като получа превода да  давам по 100 лв. след приспаданията за осигуровки, които програмата изисква. Трябваше да получавам 603 лв., като  върна 100 лв., оставаха 503 лв. Тази сума ме устройваше на фона на заплащането в Златоград”, казва Николова.

Според нея аргументите на работодателката  за исканите 100 лв. били за разходи за обработка на документите. Тя трябвало да получава сумата без каквито и да е документи. През март т.г. преди да получи първата си заплата Димитрова поискала от Николова да  дава вместо 100-150 лв. от всяка заплата. Обяснението за по-голямата сума било за покриване на осигурителни вноски, които се дължат от работодателя, твърди в съда ощетената.

“Писна ми от некоректността, заприлича ми на рекет и нахалство. Не стига, че някой  работи без да плаща, а и се злоупотребява с европейски средства. Затова реших да заведа дело”, казва студентката.

Труд
Николай Бареков направи движение "България без цензура", иска избори
Николай Бареков се оттегля от поста изпълнителен директор на ТВ7, Нюз7 и детския канал Супер7, за да влезе в политиката.

Той обаче остава лице на ТВ7, а през септември ще поднови кампанията "България без цензура", на която той е автор и продуцент. Заради тази инициатива екип на телевизията обикаляше различни градове в страната и излъчваше пряко от техните площади. Така ще бъде и тази есен.

"Преди дни регистрирах гражданско движение "България без цензура", на което съм председател. Смятам, че това е несъвместимо с позицията ми на директор в медийната група", коментира пред "Труд" Николай Бареков. Официално оттеглянето си от поста ще обяви през септември.

Той разкри, че в момента заедно с екипа си работи върху програмната схема на ТВ7 за 2014 г. Според неофициална информация е възможно на позицията му начело на телевизиите да го наследи Десислава Тошкова, която в момента е финансов директор в медийната група.

Бареков разказа още, че в новия проект ще влизат млади хора, успешни кметове и регионални лидери, както и хора, които са участвали в леви, десни и центристки проекти досега. Няма обаче да има такива, които вече са били в изпълнителната власт.

Бареков отказа да каже имена, с които ще работи в движението "България без цензура", но обяви, че наесен ще поставят "известни искания".

Поне 10 депутати от ГЕРБ отиват в нова партия
На 31 август или 1 септември в Етрополе ще се проведе първата сбирка на бившите членове на ГЕРБ, които ще обсъдят учредяването на нова партия.

Учредителното събрание на новата политическа формация е насрочено за 22 септември и то ще бъде в НДК.

"Няма да имаме лидер. Ще има Управителен съвет от 10-11 души и председател, който все пак да има правомощия да свиква заседания." Това обяви Мирослав Найденов, който беше земеделски министър в правителството "Борисов".

Според него поне 10 са депутатите на ГЕРБ, с които е разговаряно и те имат нагласата да напуснат партията на Бойко Борисов и да направят своя независима група. Найденов отказа да назове имената им, тъй като смята, че върху тях ще бъде оказан натиск от страна на ръководството на ГЕРБ, за да не напускат.

Сред учредителите на новата формация са и бившите депутати от ГЕРБ Иван Димитров, Павел Димитров, бившият областен управител на Стара Загора Недялко Недялков и Емил Димитров. Сбирката ще се проведе именно в хотела, който всички в Етрополе казват, че е на Димитров.

Стандарт
Прокурорката по "тефтерчето" сяда в стола на Кокинов
Трима столични обвинители се впускат в битката за градски прокурор на София. От Висшия съдебен съвет вече са определили 26 септември като дата за избора им. В надпреварата се впускат Ваня Илиева от Софийската градска прокуратура, Руси Алексиев от Софийската районна прокуратура и Бойко Атанасов от следствения отдел на СГП. Тримата вече са представили концепциите си пред кадровия орган на Темида.

Според запознати с най-големи шансове е прокурор Ваня Илиева, която се прочу в последно време покрай разследването срещу шефа на Комисията по конфликт на интереси Филип Златанов и прословутото му тефтерче, от което изскочиха поръчки от висши ГЕРБери за отстрелване на неудобни личности на важни постове. Илиева работи в специализирания отдел за борба с корупцията и финансово-данъчните измами, който се ръководи от зам. градския прокурор Роман Василев.

Шпионски войни за ефира
Треска за водещи в bTV и Нова тв. Шефовете на двете медии запретнаха ръкави да пресеят новинарите си и да подредят най-добрите тандеми за сутрешните си блокове преди старта на есенната програмна схема. В нея bTV залагат на изцяло български предавания и сериали от 20 до 22 часа. Нова пък отговаря с хитови формати и нови проекти.

Спрягат Виктория Петрова и Светльо Иванов за водещи на "Тази сутрин"
Шпионски войни избухнаха в bTV и Нова тв след трансфера на Ани Цолова и Виктор Николаев. В понеделник вечерта стана ясно, че популярният тандем изненадващо намери пристан в конкурентната частна медия. Оголеният откъм водещи сутрешен блок на bTV събра на спешно съвещание шефовете в медията. На сутрешната планьорка във вторник в телевизията са попитали водещи и репортери дали и други смятат да напускат. След това шефовете се събраха да умуват кои новинари могат да седнат в столовете на Ани Цолова и Виктор Николаев, както и кои журналисти от други медии могат да бъдат поканени за водещи на "Тази сутрин".

Спешното съвещание продължи няколко часа. Из коридорите на телевизията пък се понесоха всякакви версии кой може да удари джакпота и да събужда всяка делнична утрин зрителите. В ранния следобед вече се носеха легенди за новия тандем - чаровницата Виктория Петрова и Светльо Иванов. Други пък твърдяха, че Цветанка Ризова може временно да поеме "Тази сутрин", но близки до дамата им опонираха, че тя и Митко Цонев набират все по-висок рейтинг с "Лице в лице" и са бетон в късния делничен следобед. Трети пък твърдяха, че спряганата за заместник на бременната Лора Крумова в "Тази събота" и "Тази неделя" Генка Шикерова може спешно да стане водещ на "Тази сутрин". "Има много желаещи за водещи, даже най-невероятни имена. Оглеждат се всички варианти, за да върви сутрешният блок нагоре", обясниха от телевизията. Оттам не са сигурни дали до понеделник ще са готови с новия екип. От 26 август на екран се връща "Преди обед" от 9,30 ч с Десислава Стоянова и Сашо Кадиев.

Ситуацията с шпионските игри и залаганията вървеше с пълна сила и из коридорите на Нова тв, където от 2 септември се местят Ани Цолова и Виктор Николаев. Там никой не знаеше дали популярната двойка ще води "Здравей, България", или ще им бъде поверено ново предаване. Из телевизията се заговори, че не е изключено двамата да правят вечерен политически обзор, който да върви на гърба на "Лице в лице" с Цветанка Ризова и Димитър Цонев. От Нова тв бяха категорични, че предаването на Милен Цветков е непоклатимо и остава в същия час всяка делнична вечер. Никой от шефовете в Нова не се нае да обясни дали ще има промени в "Здравей, България" и нови публицистични предавания. Ръководството на телевизията, по подобие на колегите си от bTV, пази в тайна плановете си и с кого преговаря.

"Истински шпионски войни се водят", категорични са новинари в двете телевизии.
Екипът на Росен Петров и "Нека говорят" също ще имат ново попълнение. Очаква се Жени Марчева да прави интервютата в стил "Опасно близо". След лятната ваканция предаването се връща на екран на 1 септември.
Изгрялата с рубриката "Опасно близо" Диана Найденова пък ще се раздели с TV7. Тя се премести в ръководената от Николай Бареков телевизия, но в момента е в творчески отпуск. Дамата имала две предложения за работа от есента, но си дала срок до средата на септември да даде отговор в кое начинание се впуска. "Стандарт" научи, че едната от офертите на Найденова е да стане програмен директор на Канал 3.

Гала и Милен Цветков се връщат на 9 септември
Предаванията на Гала и Милен Цветков се връщат в ефира на Нова тв на 9 септември. Чаровната брюнетка е подготвила изненада за зрителите. Голямото завръщане "На кафе" след лятната ваканция ще стане от стъклената къща на "Биг Брадър" в Paradise Center.

Два дни по-рано с нови сили в ефира на Нова тв ще се появи и Люба Кулезич. Предаването на Сашо Диков - "Дикофф", също се връща след ваканция в събота надвечер. Първите гости на популярния журналист ще видим на 14 септември. Ден по-късно феновете на "Всяка неделя" ще могат да видят първите за тази есен разговори на Кеворк Кеворкян с наши и чуждестранни интелектуалци, които са негова запазена марка.

9 септември е датата, на която ще започне и музикално шоу номер 1 в света X Factor по Нова. В него се впуска дъщерята на българската актриса, певица и писателка Ваня Щерева - 16-годишната Мила. Тийнейджърката впечатли журито със собствена интерпретация на вечния хит на Крис Айзък Wicked Games. Срещу нея в музикалното шоу ще се изправи и връстничката й Виктория - дъщерята на Господин Господинов-Гепи от група "Стейн".

БГ звезда от Острова в кулинарно шоу по bTV
bTV стяга няколко нови проекта от есента, с които ще прикове зрителите пред малкия екран. От телевизията вече обявиха мегариалитито си "Африка: Звездите сигурно са полудели", което вече се снима на Черния континент. 15 родни звезди, сред които Георги Тошев и рапърът Бобо, се впуснаха в приключението. Те вече изпълняват задачите на продуцентите, а сървайвърът им ще видим тази есен в ефира на телевизията. Водещите на шоуто Антон Хекимян и Яна Грудева пък стриктно ги дебнат кой как се справя с мисиите си.

От телевизията обаче замислят и още изненади - топзвездата на Великобритания - българката Силвена Роу, се връща в родината си тази есен. Популярната в кралството нашенка ще участва в нов кулинарен формат по британски лиценз - суперуспешното шоу "Щипка сол". Спектакълът с екзотичните вкусотии ще се вихри в праймтайма на телевизията. Силвия Роу е шеф-готвач, тв лице и писател. Тя е родена в България и е наследила от баща си романтичното и бохемско отношение към живота и готвенето. Част от кариерата на Силвена са редица изискани лондонски вечери за знаменитости - от кралски особи до рок звезди, а вдъхновяващият й стил на готвене я води до позицията на кулинарен консултант във филма на Дейвид Кроненберг от 2007 г. "Eastern Promises".

Сега
Пълен хаос настъпи с изтеклите по давност задължения към НАП
В опит да въведе ред финансовото министерство предлага година отсрочка за отписване на дългове отпреди 1 януари 2008 г.
аосът с изтеклите по давност задължения към хазната става все по-голям. Според сегашната законова уредба те стават изискуеми от 2014 г., ако длъжниците не подадат изрично заявление до НАП сумите да бъдат отписани. Финансовото министерство предлага преходният период за отписване на задълженията да бъде удължен до 2015 г. И този краен срок, и фиксирането на точна дата, към които е следвало да са платени старите задължения - до 1 януари 2008 г., обаче създават неравнопоставеност между длъжниците, коментираха експерти.

Новият срок е записан в готвени промени в Данъчноосигурителния процесуален кодекс, с които се променя и законът за ДДС. Специалният режим за отписване на изтекли по давност задължения в момента важи за дългове, чийто редовен срок за плащане е бил преди 1 януари 2008 г. Тази дата е изрично посочена в закона. Всеки ден обаче изтича давността по нови и нови задължения и фиксирането на точна дата е безсмислено. Така например с изтекла 5-годишна давност (ако тя не е била прекъсвана заради заведено дело) вече би трябвало да са и задълженията за данък общ доход за 2007 г., чийто срок за плащане бе април 2008 г. Давността за тях е изтекла на 30 април 2013 г. Вече има конкретни случаи, в които данъчните са отказали да отпишат подобни задължения, сигнализираха читатели на "Сега".

"Наистина така излиза, че при част от задълженията с изтекла давност хората разполагат с време да ги отпишат, а при задължения със своевременно изтичаща давност това е невъзможно и данъкоплатецът на секундата трябва да се озове в НАП, ако не иска сумите автоматично да му се прихванат", коментира депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, която бе председател на бюджетната комисия при приемането на тези текстове. С предложеното удължаване на срока за отписване проблемът става съвсем видим.

Самото посочване на краен срок за отписване е проблемно, коментираха още експерти. Така излиза, че след 2015 г. давността на практика е без значение и независимо дали задълженията са с изтекла давност, или не са, те няма да подлежат на отписване, а ще се събират автоматично от НАП. Според експерти е добре да се помисли дали да не се допусне НАП автоматично да отписва дългове с изтекла давност, независимо че това не е позволено в общия закон за задълженията и договорите.

Проблемът със старите неплатени дългове възникна заради въвеждането на единната сметка за разплащане на публични задължения в началото на тази година. Оттогава НАП има право да прехвърля автоматично пари за покриване на стари дългове, независимо че платецът е искал да се издължи на хазната за нещо належащо в момента. В списъка със стари задължения стоят и сумите с изтекла давност, защото НАП няма право автоматично да ги отписва, а може да прави това само след изрично заявление. Правото на НАП да покрива най-старото по дата задължение независимо от волята на платеца е атакувано пред Конституционния съд, но решение по казуса още няма.
ПРОМЕНИ
С промените в закона за ДДС ще бъде въведено и обратно начисляване на ДДС при зърнените и техническите култури. При тази схема данъкът се дължи от получателя, а не от доставчика, което намалява риска от точене на ДДС. От Министерството на финансите изтъкват, че търговията със зърнени и технически култури е една от най-рисковите за измами с ДДС. С промените се предлагат изменения и в единната сметка, така че главниците по стари задължения да се покриват с предимство, за да не продължават да се трупат лихви по тях.

Полицията в ЕС дебне по пътищата за любители на високите скорости
И българското МВР участва в спецакцията
Полицаи от десетки страни - членки в ЕС, започнаха акции срещу шофьорите, които се движат с висока скорост.
Полицията в 25 от 28-те държави - членки в Евросъюза, започна общоевропейска операция за контрол върху скоростта на автомобилите по магистралите и в градовете на Европа, съобщи вчера Коан Рикур, президент на организация "Тиспол" - сдружение на европейските пътни полиции, цитиран от агенциите. Операцията с кодово наименование "Спийд" ще продължи до неделя, 25 август. В рамките на акцията са активирани почти всички стационарни радари по пътищата едновременно. Полицията ще използва и мобилни екипи с портативни устройства за измерване на скоростта по най-оживените места. За контролиране на ключовите транспортни артерии се използват дори хеликоптери и самолети.

Изчислено е, че скоростта допринася за една трета от всички катастрофи, завършили със смъртни случаи. Скоростта е един от водещите фактори за смъртност на пътя и за сериозни наранявания, обясняват от европейската полицейска организация. В цяла Европа тази седмица полицейските служители ще са ангажирани с това шофьорите да се съобразяват с различните ограничения за скоростта. В случаите, в които шофьорите предпочетат да не уважат тези ограничения, полицията ще прилага закона, се казва в съобщение на "Типсол".

При подобна операция миналата година в цяла Европа бяха засечени 554 000 нарушители, вдигнали скорост над разрешената. Белгийските служби организират по пътищата хайки с участието на моторизирани полицаи срещу нарушителите с чужди номера на колите. Това обаче не е дискриминация спрямо чужденците - просто собствениците на коли, регистрирани в Белгия, получават известия за глоби по пощата. По данни на полицията в Белгия 70% от тях си плащат глобите в срок без ново напомняне. Останалите 30 на сто отиват на съд и в крайна сметка най-често им се налагат доста по-големи глоби, а някои губят и шофьорските си книжки.

Доста по-трудно е обаче да се търси отговорност от собствениците на коли, регистрирани в други държави - независимо от всички споразумения за трансгранично полицейско сътрудничество, обяснява ИТАР-ТАСС причините за планираните "хайки".
УЧАСТНИЦИ
Не се съобщава кои са 3-те страни, които не са се включили в операцията на "Типсол". Българското МВР обаче съобщи, че като член на "Тиспол" "Пътна полиция" в нашата страна организира засилен контрол на скоростта през периода. Освен за превишаване на скоростта пътните полицаи ще проверяват и валидността на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилите.

Преса
Младите отново искат да са учители
Почти половината от тях не биха напуснали страната. Завинаги би си тръгнал всеки 10-ти
Професиите като юрист, лекар и IT специалист продължават да бъдат най-предпочитани от младите хора от 2005 г. досега. През 2013 г. обаче сред тях се нарежда и професията на преподавателя, което е нетипично за годините на прехода.   Това показват резултатите от Национално представително проучване "Българската младеж 2013", изготвено от Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ), съобщава „Фокус“. Увеличаването на престижа на професията на преподавателя е индикатор за положителна промяна в ценностната система на младите хора.

Чалга или рок
За последните осем години с цели 13% се редуцира делът на младите българи, които посочват, че слушат поп-фолк музика (от 54% на 41%). Въпреки това, поп-фолкът продължава и днес да е най-слушаната музика от младежта у нас. В същото време Рок-аудиторията за последните осем години набъбва с 5% и сега възлиза на една четвърт от младите хора между 15 и 35 години.

Реализация или образование
Над половината от участвалите в изследването (57%) обаче дават приоритет на стандарта си на живот пред образованието си. Това означава, че безработицата не е стимул за повишаване на квалификацията и в по-голяма степен се отнася за мъжете, за хората на възраст от 25 до 35 години, за жителите на малките градове и селата, както и за младежите от етническите малцинства. Стандартът на живот, а не образованието, е по-важен и за хората, които в момента са без работа, за невладеещите чужди езици и за младите хора, които вече имат деца.
За други 43% по-важно е да получат възможно най-доброто образование. Такова е мнението предимно на жените, на респондентите на възраст между 15 и 25 години, на студентите и на жителите на големите градове.

По света или у нас
45% от участвалите в изследването младежи са категорични, че при никакви обстоятелства не биха напуснали България. По-често това е позицията на респондентите с висше образование (56% от тях), на хората на възраст между 30 и 35 години (56% от тях), на живеещите в София (52% от тях), на заетите в държавния сектор (58% от тях) и на семейните (53% от тях). Може да се направи извод, че това са млади хора, които са устроили успешно живота си в страната.

Малко по-нисък дял – 43% от младежите, заявяват намерение временно да напуснат България. По-често това възнамеряват да направят най-младите на възраст между 15 и 18 години, жителите на селата, представителите на етническите малцинства, ниско образованите и безработните.
12% от участвалите в изследването посочват, че имат намерение да останат да живеят в чужбина завинаги. По-често това са млади на възраст до 18 години, ниско образовани, безработни и необвързани респонденти.
Възнамеряващите временно или постоянно да напуснат България най-често посочват следните причини:
Ниският жизнен стандарт у нас (мизерия, бедност) – 48%; високата безработица – 35%; липсата на перспектива – 13%; за обучение (престижен университет) – 12%. 

Дневник
"Галъп": Обществото е разделено по схемата 4-4-2
Около 40 на сто от българите най-общо симпатизират на протестите срещу кабинета "Орешарски", други 40 - не, а двайсетина се колебаят. Около 40% смятат, че правителството трябва да подаде оставка, 38 са на противоположното мнение. Точно 40% намират за нужно протестите да продължат, 41 на сто са на обратното мнение.

По актуалните въпроси от типа "за или против" обществото, изглежда, е заело прословутата схема 4-4-2, обявяват социолозите от "Галъп" в доклада по политическия и икономическия индекс за август. Проучването е изготвено между 1 и 8 август, а представителната извадка включва 1013 пълнолетни българи, интервюирани пряко по домовете.

Според изследването няма съществени разлики между нагласите през юли и август, което е и очаквано. И през този месец се потвърждава видимата поляризация в мненията между привържениците на ГЕРБ и на БСП, както и между тези в по-малките и в по-големите населени места. Симптоматични са разликите по възраст, образование, доход и т.н., които се откриваха и през месец юли, пишат социолозите.

Само три партии в парламента
На въпрос кога трябва да има нови парламентарни избори 19% посочват май 2014 г., когато е гласуването за евродепутати, 17 на сто отговарят "до 6 месеца", а 15% искат незабавни избори. Според 5% от интервюираните предсрочен вот трябва да има до 1 година, а 23% смятат, че парламентът трябва да изкара пълния си 4-годишен мандат.

Ако изборите са днес, за ГЕРБ биха гласували 17.5 на сто от българите, за БСП - 21.7%, а трета и последна партия в парламента би била ДПС с 6% от гласовете. Следват "Движение България на гражданите" с 2.6 на сто, НФСБ с 2.5% и "Атака" с 2.4%.

Ако партиите от Реформаторския блок се явят заедно на избори, 7% от запитаните заявяват, че биха гласували за тях. От "Галъп" обаче уточняват, че изследването не включва присъединяването на СДС и БЗНС към блока.

"Трудно е да се каже дали тази подкрепа е резултат на механичен сбор, или формациите печелят от това, че работят заедно", каза политологът Димитър Ганев от "Галъп" при представянето на данните на пресконференция днес. По думите му пред обединението стоят много въпроси и е важно публичният му образ да остане неопетнен откъм организационни и лидерски проблеми.

Ганев обясни, че и през миналия, и през сегашния метод данните показват потенциал за преливане на гласове от ГЕРБ към реформаторското обединение.