Областният управител на Добрич проведе среща с председателя на Съюза на народните читалища

Областният управител Недко Марчев прие в кабинета си председателя на Съюза на народните читалища Николай Дойнов.

Областният управител на Добрич проведе среща с председателя на Съюза на народните читалища

Поводът за срещата бе предстоящият цялостен мониторинг на читалищната мрежа в страната, който ще извърши Съюзът на народните читалища по разпореждане на Министерство на културата. 

Председателят на Съюза з.ч.д. Николай Дойнов запозна Областния управител със заповед на министъра на културата д-р Петър Стоянович, с която е разпоредено да се извърши анализ на състоянието на читалищната мрежа в страната и да се представи доклад за получените резултати в срок до края на 2013 г. Следва да бъде направена т. нар. моментна снимка на читалищата с оглед да се установи състоянието им и да се потърсят допълнителни резерви за финансиране и кандидатстване по програми през следващия програмен период.  


В тази връзка Областният управител заяви готовност за съдействие на Сдружението, което е национално-представителна организация на народните читалища, в посока създаване на добра координация с общините и успешно провеждане на цялостния мониторинг. Недко Марчев приветства идеята, тъй като Добруджа е край с утвърдени читалищни традиции и има какво да покаже, а хората по места все повече изискват и очакват качествен продукт от местните читалища.