В България всеки пети чиновник е началник; Без хипермаркети през уикенда

Общините си поискаха подоходния данък; БАСТА на отцепници от ГЕРБ дублира Чикагото...

В България всеки пети чиновник е началник; Без хипермаркети през уикенда

24 часа



Общините поискаха да си задържат 3% от данъците

Националното сдружение на общините иска до 3 на сто от данък общ доход да се връща в тях, съобщи във Варна шефката на организацията Гинка Чавдарова.

Според нея това ще бъде част от реалната децентрализация на властта.

"Нашите представители в Съвета по децентрализация ще напускат заседанията, ако те продължават да са само проформа. Искаме пътна карта какво правим в сферата на бюджета", каза Чавдарова.

16 закона трябва да се променят, за да се изпълнят европейските изисквания за децентрализация на властта, обяви още Чавдарова. От сдружението настояват и за ремонт на Закона за управление на отпадъците, тъй като давал право с наредби на двама министри да определят непосилни такси. "Санкцията за депониране на отпадъци бърка в джоба на всички граждани и бизнеса. От 3 лв. тя скочи на 15 лв., а през 2014 година размерът се очаква да стане 35 лв. на тон. Предлагаме този данък да се замрази до 2016 година на 15 лв. до изграждането на система за компостиране на отпадъци", обяви шефката на сдружението.

Легионерът, подозиран за убиец на Георги Илиев, правил порнофилм с ученичка

Фирмата на издирвания Красимир Станчев-Легионера, е заснела скандален порнофилм с непълнолетна на фона на българския трибагреник, научи "24 часа".

МВР издирва 9 години Легионера, който е заподозрян за физически екзекутор на поредица от показни разстрели, отличаващи се с необикновена точност и професионализъм в изпълнението.

Името му се свързва с екзекуциите на Васил Горчов-Кьоравия, и на боса на ВИС 2 Георги Илиев. Основно по тази версия работят разследващите в МВР след разкритията на свидетел срещу групата Килърите 3.

Убийствата на двамата висаджии съвпадат почти изцяло с показния разстрел на сикаджията Дмитрий Минев-Димата Руснака.

Една от основните следи на разследващите е свързана с убийството преди 8 години на Кьоравия.

Труд

БАСТА на отцепници от ГЕРБ дублира Чикагото

Новата партия на отцепници от ГЕРБ - "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) дублира името на формацията на Венцислав Ангелов-Чикагото, показа проверка на "Труд". Народно движение БАСТА е създадено преди около година в Русе.

Учредители на новата партия БАСТА са бившият земеделски министър Мирослав Найденов и ексдепутатите Емил Димитров, Иван Петров и Павел Димитров. В петък те ще се съберат в Етрополе, за да приемат учедителна декларация. Учредителният конгрес ще бъде на 22 септември в София.

Фатални грешки издали убиеца на Мелиса

Фатални грешки издали съпруга убиец на откритата в река Русенски Лом Мелиса Тодорова (48 г.) от Русе. Небрежността на Тодор Маринов Тодоров (48 г.), показанията на свидетел и паническото му бягство зад граница дни след кръвопролитието го издали като основен заподозрян.

Той бе задържан при полицейска акция на спецчасти в германския град Хамбург след европейска заповед за арест на окръжната прокуратура. Веднага след като бъде екстрадиран, Тодоров ще бъде обвинен за умишлено убийство.

Стандарт

Без хипермаркети през уикенда

Големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея може да залегне в нов закон за търговските вериги, който се пише в момента, научи "Стандарт". Предложението е на червени депутати. "Това е една от мерките, които биха подкрепили малкия и средния бизнес", потвърди зам.-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев. "Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга", уточни още той.

Панчев, който е лидер на ЗС "Ал. Стамболийски", е сред инициаторите за увеличаване на ръста на българските продукти в магазините.

Според червения депутат стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.

БАСТА поне до май зад кабинета

Правителството на Пламен Орешарски трябва да работи поне до евроизборите през май, обяви в интервю за "Стандарт" ексдепутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Той е сред идеолозите на новата партия на недоволните от Цветан Цветанов и Искра Фидосова, която ще се казва БАСТА (Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията). "Трябва да се даде шанс на това правителство. Започнатото е добро. Правителството трябва да се остави и да си свърши работата. Ако напролет хората изкарат една по-нормална зима и не се стига до ексцесии и протести, може да се работи и с това правителство. Моето мнение е избори най-рано през месец май. А може и кабинетът да изкара мандата си", обяви сензационно Димитров.

Кръстник на новата партия е бившият земеделски министър в кабинета "Борисов" Мирослав Найденов. Отцепниците се събират на 30 август в хотела на съмишленика си Емил Димитров в Етрополе, за да обсъдят последни детайли за учредяването на партията. Големият форум ще е на 22 септември в НДК. Според Димитров с името искат да кажат "Баста" (от италиански - стига) на целия преход.

Монитор

1300 сгради убийци дебнат в София

1300 сгради убийци с културна и историческа стойност в столицата пустеят и са опасни за живота на жителите и туристите на милионния град.

В София има около 1700 сгради, които са обявени за паметници на културата. Те трябва да бъдат опазвани във вида, в който са построени. 80% от тях обаче не се поддържат, сочи статистиката на Столичната община.

Много от паметниците на културата в столицата са пред разруха. Някои от къщите на известни сънародници приличат на декор от филм на Хичкок.

На метри от пл. „Патриарх Евтимий" се намира една от къщите на премиера на България в периода 1911-1913 г. Иван Евстратиев Гешов. Масивната порутена постройка по нищо не издава, че преди десетилетия тя е била една от най-красивите къщи в града.

Построена е през 1905-1907 г. от архитекта на  двореца в Евксиноград и Министерството на земеделието - Никола Лазаров. Днес мазилката на сградата е паднала, стъклата на прозорците са изпочупени, на места липсват и черчеветата.

Сега

В България всеки пети чиновник е началник

В България всеки пети чиновник е началник, в държавните, областните и общинските служби има 145 000 щатни работни места, а най-високата основна заплата е 4300 лева. Това разкрива докладът за състоянието на администрацията за 2012 г., разгледан и одобрен от правителството. В него се анализират данните за 562 структури на бюджетна издръжка - министерства, агенции, комисии, институти и т.н. Това не е цялата бройка, тъй като има служби, които не са включени, защото не са подали информация.

В първия план на премиера Пламен Орешарски се появи намек за реформа на администрацията. Там бе записано, че в държавата има цели 136 агенции, чието съществуване трябва да бъде преразгледано. В следващите версии на плана "Орешарски" обаче тази идея изчезна. А място за реформи и за пестене на бюджетни средства има, при това много, става ясно от доклада.

Към края на 2012 г. в държавната администрация е имало точно 144 875 щатни бройки. От тях 55 170 са в МВР, и то при положение че миналата година силовото министерство е намаляло с 3000 след 5% съкращения. Следващите многолюдни министерства са на външните работи - със 1350 бройки, на отбраната със 781, на икономиката - 854 с подопечните му агенции, на финансите с 651. Други големи служби са НОИ - 3735 работни места, НЗОК с 2273 щатни бройки, фонд "Земеделие" - с 1660, дирекцията за изпълнение на наказанията - 4608.