Войната в Сирия ни съсипва; Учебната година започва с измами; Битка за кожата на клиента...

Енерго-про спира тока на административната сграда на ВиК - Добрич; Уроци срещу алкохола още от детската градина

Войната в Сирия ни съсипва; Учебната година започва с измами; Битка за кожата на клиента...

Репортер
Икономически анализатори: Пагубен за България ще бъде конфликтът в Сирия
Покачването на цената на петрола заради предстоящата война ще има сериозни последствия у нас

Войната в Сирия, чието начало САЩ, Великобритания и Франция готвят до дни, ще се отрази пагубно на крехката ни икономика. За това предупредиха икономически анализатори пред РЕПОРТЕР.

„Нормалната реакция при такива ситуации, когато оръжията дрънкат в Средиземно море, е поскъпването на суровините като петрола. Но ако конфликтът в Сирия се интернационализира, ние ще усетим този процес пагубно. Обезпокоен съм силно от настоящата ситуация, тъй носи само неприятни сигнали за крехката ни икономика”, каза пред РЕПОРТЕР Андрей Делчев, председател на Българска петролна и газова асоциация.

Поскъпването на нефта ще се отрази на българите, защото ние сме негови потребители и ще засегне всички цени у нас, категорични са експертите. „В България те стават инструмент на политическите игри, тяхното покачване с оглед на ситуацията в Сирия може да се очаква. Правителството обаче ще направи всичко възможно, за да удържи този процес. В противен случай обществото ще се взриви”, обясни пред вестника енергийният експерт Нина Дюлгерова, професор по международни отношения.

В същото време страната ни е заплашена и огромна емигрантска вълна от азиатската държава, предупреди арабистът проф. Владимир Чуков. „100% ще има сътресения. Говорим за бежанска вълна, увеличена в пъти и качване на цените на петрола. Бежанците от Сирия са хора с всякакви идеи, голяма част са от криминалния контингент”, уточни пред РЕПОРТЕР проф. Чуков.

Учебната година започва с измами
Попълнени тетрадки хит в интернет

Готовите учебни тетрадки се продават на цената им в книжарницата, проверените обаче са с 2-3 лв. по-скъпи.

Дни преди началото на учебната година находчиви ученици вече се запасяват с попълнени учебни тетрадки, решени тестове и готови есета. В сайтовете за обяви се предлагат и помагала проверени от учител, като най-търсени са тези за седмокласниците, показа проверка на РЕПОРТЕР.

Учениците спестяват време от писане на домашни, а по-големите припечелват по някои лев от ненужните си тетрадки. Готовите помагала струват колкото тези в книжарницата, а оценените от преподавател са 2-3 лева отгоре.

Студентите също търгуват с използвани учебници и лекции, като там цените са в пъти по-високи. В университетските форуми се правят и отделни групи, в които става продажбата. Има дори отстъпки за по-големи поръчки.

„Предлагам решени задачи по органична и неорганична химия (общо 160 задачи). Решени за месец и половина при учител на частно - 80лв. на том, а за 3-те 180 лв.”, се посочва в една от обявите.

Най-търсени са вече проверени дипломни и курсови работи, като в зависимост от оценката и предмета цената достига и до 300лв. Десетки са тези, които търсят и развити теми за матурите и изпитите след 7-ми клас.

„Не можете да се справите сами с писането на курсовата си работа, дипломна работа, есе, доклад и реферат? Търсите професионална помощ? Ние ще Ви помогнем! Гарантирани резултати!”, обещават в обявите в интернет, като само в един от сайтовете тази услуга предлагат над 40 души.

Монитор
Скандал с вещите на Ванга в Рупите
Скандал се разрази с вещите на пророчицата баба Ванга в къщата й в Рупите след решение на Общинския съвет в Петрич. На 1 август на своя сесия той гласува всички вещи на пророчицата да бъдат извадени от къщичката й на Рупите, където тя живя последните си 20-ина години, и да се предадат за постоянно в градския музей. Това е станало по настояване на директора на музея Сотир Иванов, който желае да се направи постоянна експозиция, но после се разбрало, че музеят няма помещение да съхранява и експонира вещите на баба Ванга.

„Всички вещи на пророчицата са собственост на общината и преди време ние, от фондация „Ванга”, предложихме на кмета Вельо Илиев, докато трае ремонтът на къщичката, вещите да бъдат извадени и да се съхраняват надлежно някъде”, обясни специално за „Монитор” причината за недоразумението управителят на комплекса „Рупите” Серафим Иванов.

„След решението на Общинския съвет от 1 август кметът Вельо Илиев издаде заповед  до 31 август къщата да бъде опразнена за да започнем дългоочаквания ремонт. Нашето желание е след ремонта една част от вещите на баба Ванга да се върнат тук, а с друга част да се подреди експозиция в градския музей. Иначе какво ще показваме на хилядите почитатели на пророчицата, когато идват тук, на Рупите. Доколкото разбрах в музея нямат готовност да приемат всички вещи – до 31-ви остават само 3-4 дни”, недоумяваше управителят на „Рупите”.

Има време неразумното решение на Общинския съвет в Петрич да се прегласува и час по-скоро да започне ремонтът  на къщичката, след което да се възстанови автентичността на стаите й, чиято собственост години наред се оспорваше от роднини на баба Ванга, коментират обикновените петричани.

Според Сотир Иванов от фондацията първо са поискали да експонират вещите на Ванга в музея, след това са се отказали от това. Все пак директорът на Историческия музей призна, че в момента не е готов с помещение, където да изложи вещите, принадлежали на пророчицата.

Учители въртят контролни в нета
Пускат мрежата пилотно в 17 школа от новата учебна година

Учителите вече могат да си разменят уроци и контролни в нета. Специалната онлайн платформа StudyShare позволява на преподавателите да разменят в електронен вариант тестове и други полезни материали помежду си. Образователната мрежа тръгва от новата учебна година, като пилотно ще бъде въведена в 17 школа в страната. Това съобщи пред „Монитор” един от разработчиците на StudyShare Милен Йошовски. Той допълни, че целта е платформата постепенно да бъде въведена във всички училища в страната

„Най-напред ще проверим как работи, как се възприема от учителите, какви проблеми създава, след което ще я усъвършенстваме”, допълни Йошовски. Платформата представлява електронна система, която улеснява значително обмена и създаването на тестове, уроци, презентации и всякакви материали. Нейната цел е учителите да могат по-лесно да обменят помежду си учебно съдържание, добрите практики и така да повишат качеството на образователния процес. „Много често дори учителите от едно и също училище нямат време да обменят учебни материали.

Затова платформата ще бъде полезна както на преподавателите от различните училища, така и на тези, които работят в едно и също учебно заведение”, допълни Милен Йошовски. Училищата, в които тя ще бъде въведена пилотно от следващата учебна година, са в цялата страна. Сред тях са столичното 30-о СОУ „Братя Миладинови”, Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов”, Математическата гимназия „Д-р Петър Берон” във Варна, Природоматематическата гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров” в Ботевград и др.

Онлайн платформата засега ще може да се използва само от преподавателите на тези училища, които имат добро компютърно оборудване и залагат на обучението с интерактивни дъски. Както „Монитор” вече писа, с таблети и интерактивни дъски се обучават вече и хлапетата в три столични детски градини.

Сега
БСП и ДПС счупиха всички рекорди по смени в администрацията
Повечето новоназначени са партийни парашутисти въпреки обещанията на управляващите, че ще се избират само качествени хора след конкурс

Министър Десислава Терзиева представи новия шеф на АПИ инж. Чайков (вляво), който заменя на поста инж. Лазаров. Лазаров остава в УС на Пътната агенция.
Преди да е навършило 100 дни, правителството на БСП и ДПС счупи всички рекорди за уволнения по високите етажи на властта. Поредната порция рокади в администрацията бе направена вчера. Сменени бяха шефът на една от ключовите агенции - "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и директорът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Оставка подадоха шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Чистките се правят с две оправдания - че всяка нова власт има право на политически смени и че за разлика от ГЕРБ новите попълнения няма да са "калинки", а ще се избират с конкурс. На практика обаче голяма част от освободените места се попълват по бързата процедура, без състезание, като с предимство са партийни парашутисти.

Борисов направи премиера във Фейсбук
Новата Тройна коалиция е на път да ни върне във времето, когато еврофондовете бяха спрени. Това е написал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си във Фейсбук, който е активен отскоро.
Там той коментира отстраняването на инж. Лазар Лазаров от поста председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” и скандала с поискания списък на членове на ГЕРБ от ОД МВР Варна.
„Фалшивите профили в социалните мрежи станаха много и искам да обявя, че това е единственият истински и зад всичко написано тук стоя аз. Ето защо и първият ми коментар е свързан с актуалните събития от днес, които намирам за недопустими”, пише Бойко Борисов.

Стандарт
Битка за кожата на клиента
Таван за надценките, които слагат търговците. Тази идея ще залегне в новия закон за търговските вериги, който готвят червени депутати. "Сега у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", защити предложението народният избраник от БСП Захари Георгиев. Справка от Пловдивската стокова бърса показала драстични разлики в цените на стоките в различните градове. "Търговците правят това, което си искат, и не се съобразяват с допустим процент надценка, а и в България нямаме разписани правила в тази посока", обясни депутатът. Според него от фрапиращите разлики в крайните цени страдат обикновените хора.

На обществена дискусия пък ще бъде предложена другата идея в закона, която предвижда големите хипермаркети да не работят през уикенда. Така ще се даде шанс на малките магазини, смятат соцдепутати.

Новият закон за търговските вериги, който готвят управляващите, разбуни духовете. След като във вчерашния брой на "Стандарт" червеният депутат Спас Панчев огласи идеята да се забрани на големите вериги да работят през уикенда, последва нова бомба. Колегата на Панчев - Мартин Захариев обяви, че в проектозакона се умува и за таван на надценките.

Новият закон за търговските вериги ще сложи край на безобразните надценки на стоките. Това обяви червеният депутат Мартин Захариев, който участва в изготвянето на проекта. Ден по-рано стана ясно, че друга драстична идея предвижда големите вериги хипермаркети да не работят през уикенда, за да се подпомогнат малките магазини. "Заедно със Спас Панчев прегледахме законодателството в тази посока на Франция, Германия, Финландия, Белгия, Чехия и със сигурност мога да кажа, че у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", коментира пред "Стандарт" Захари Георгиев. "Работим по вариант и за регламентиран таван на надценките, които търговците слагат", допълни още той. Колегата му Спас Панчев пък уточни, че по въпроса за работното време на търговските вериги предстоят обществени дискусии.

Енерго-про спира тока на административната сграда на ВиК - Добрич
Добрич. Заради неизплатените дългове от страна на ВиК - Добрич, в сряда Енерго про спира тока на административната сграда на водното дружество. Това няма да попречи на водоснабдяването на областта, обеща шефът на Енерго-про Стефан Абаджиев. "Сключихме и споразумителeн протокол, с който своевременно се задължаваме да спазваме и да бъдем коректни към енерго дружеството", заяви управителят на В и К – Добрич Юлиян Иванов.

Той обясни, че са останали стари задължения от порядъка на 1,2 млн. лева. Преведени са 300 000. До края на месеца и до 10 октомври ще бъде внесена втората вноска, както и ще бъдат изплатени и текущите разходи за електроенергия.

"Проблемът наистина е много сериозен. Това не се случва за първи път. Явно, наистина трябва да отидем към търсене на варианти, чрез които проблемът трябва да се реши трайно. Това, което определено ние искаме, е наистина да се намери баланс между интересите на двете предприятия, но това да не е по никакъв начин за сметка на потребителите", заяви пред журналисти областният управител Недко Марчев, който се яви като посредник между двете страни.

"Дългът в края на месеца по нашите пресмятания ще продължи да расте. Това е нашият проблем, но в никакъв случай няма да пристъпим просто така към изключване на помпени станции и на пречиствателни станции", заяви Стефан Абаджиев, управител на Енерго-про.

24 часа
Обявена за издирване се прибра сама след 23 дни в неизвестност
25-годишна жена, изчезнала на 2 август тази година и обявена за издирване, се прибра вчера сама след повече от 20 дни в неизвестност. Емине Илязова Османова е в джебелското село Лебед, но семейството не казва къде е била младата жена, за да не я травмират повече, пише сайтът 24rodopi.com.

„От свое име и от името на роднините на Емине Илязова Османова и от нейно име бих искал още веднъж да изразя голямата си благодарност за оказаното съдействие. Емине вече е в безопасност и е при родителите си", заяви Сезгин Мехмедали от семейството.

Събудиха 3-годишния Стефчо, който падна от ескалатор в мол
Малкият Стефан, който падна от ескалатора в Гранд Мол, вече е в съзнание. Детето е контактно и диша само, съобщава сайтът "Варна утре".

Стефан е изваден от медикаментозната кома постепенно. Той е сънен, но вливането на медикаментите е спряно. Стефан реагира и изпълнява командите на лекарите.

Продължава вливането на лекарства, които да ограничат отоците в мозъка и белия дроб на детето. Прогнози все още е трудно да се правят, защото състоянието на малкия Стефан все още се смята за критично.

Утре Стефан ще стане на 4 години. Той падна от 10 метра височина в мол на 21 август, след като се отдалечил от аниматора, при когото бил оставен.

Труд
Уроци срещу алкохола още от детската градина    
Всеки осми у нас пие твърд алкохол всеки ден, а всеки четвърти - редовно, т.е. почти през ден. 75% от народа въобще не спортува и не прави никакви упражнения, а всеки десети аборт продължава да е сред момичета на възраст между 15 и 19 години.

Такъв е алкохолният, спортният и репродуктивният статус на българина, очертан в проекта на Националната здравна стратегия за периода 2014-2020 г. За да обърне статистиката, екипът на здравното министерство, написал документа, предлага серия от мерки. Първата е въвеждане на здравно обучение и образование още в детските градини, което да продължава в училищата. Предлага се изграждане на нов и успешен модел на национална политика срещу злоупотребата с алкохол, защото явно сегашните мерки не дават резултат. Друга мярка предвижда политика за повишаване на физическата активност на населението. Лечебните заведения пък да станат едно от "оръжията" на профилактиката, а не да вървят само след болестите.

Стресът и трудните условия на живот са основната причина за злоупотребата с алкохол. А на рисковата и вредна консумация се дължат 10% от болестите на съвремието, пише още в стратегията. Според нея през периода 1999-2011 г. българинът е започнал да пие повече бира на фона на минимално намаление на вината и ракиите. Тревожно е също, че през 1999 г. 57% от 16-годишните са заявили, че са пили поне едно питие в последните 30 дни. А през 2011 г. този процент вече е 65,2. Задържа се и процентът на "пияниците".

През 2007 г. 21% от учениците са се напивали поне едни път през последния месец, толкова са и през 2011-а - 20,4. Положителната новина е, че намаляват българите, които са загубили девствеността си под 15-годишна възраст. През 2006-а са били 9,9% сред групата 15-24 г., а през 2009-а - 8,3.

Но абортите сред групата до 19 г. не намаляват, което налага здравното обучение да се поддържа от всички институции.

19,8% от мъжете и 3,8 на сто от жените у нас консумират твърд алкохол всеки ден. Според проучванията 12 на сто от преждевременната смърт (под 65 г.) при мъжете и при 2% от жените е настъпила именно заради злоупотреба с чашката.

   
Променят плащане за напуснали болница пациенти    
Министерството на здравеопазването събира експерти за промени в наредба, според която, ако пациент напусне болницата по собствено желание, трябва да плати за вече проведеното лечение.

Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева за "Труд" след публикацията ни, че прокуратурата иска да отпадне плащането от страна на болния, ако той доброволно си тръгне от лечебното заведение. "Проблемът, поставен от прокуратурата, е изключително сериозен и пряко засяга правата на пациента, на лекарите, болниците и здравната каса. Според мен много важно е да се установи защо пациентът е бил принуден да прекъсне лечението си", каза Андреева.

Според нея, ако проблемът е в болницата, тя трябва да понесе и финансова отговорност за това. А ако е друг, то на пациента трябва да се даде възможност да обясни защо го е сторил. "А за да се направят най-обективните промени, до дни започваме експертна работа и консултации с пациентските организации, с лекарския съюз и здравната каса", каза министър Андреева.