Искат 340 лв. минимална заплата от октомври; Хипермаркетите няма да затварят през уикенда

Сирийските бежанци дестабилизират страната; България се готви за евентуални военни удари в Сирия

Искат 340 лв. минимална заплата от октомври; Хипермаркетите няма да затварят през уикенда

Репортер
Арабистът Киряк Цонев: Сирийските бежанци дестабилизират страната
Турция реализира сценарии за конфликт у нас

България не е получавала искане за включване във предстоящи военни действия в Сирия срещу режима на Башар Асад, каза външният министър Кристиан Вигенин.

Предстоящата война в Сирия, инициирана от Великобритания и САЩ, и в която Турция иска да бъде главен участник, поставя България в патова ситуация. „Всичко се развива твърде близо до нас, а Анкара умишлено насочва бежанска вълна от ислямисти към страната. Ще ни вкарат в конфликт на верска основа, а у нас така или иначе има напрежение”, каза пред РЕПОРТЕР арабистът Киряк Цонев.

По думите му България не бива да се меси във военни действия, независимо от предстоящото решение на НАТО и ООН за действия в Сирия заради химическата атака.

„Позицията на външно министерство е правилна и умерена. Ние трябва да сме посредник, в противен случай можем само да загубим, както стана в Ирак”, каза още експертът.

Ситуацията, в която се намира Сирия, е дело на провокация срещу режима на президента Башар Асад. „С всичко дотук се цели да се намери начин за намеса в страната, като има две основни цели”, уточни Цонев.

Първата е арабските държави около Израел да се разбият на няколко малки воюващи групи, а Израел да стане единствената силна и чиста държава в региона точно преди преговорите с Палестина. Втората голяма цел на Запада, според Цонев, са наскоро откритите невероятно големи запази от нефт в Източното Средиземноморие, голяма част от които са на Сирия. „Голямата борба е за това кой ще владее тези две неща”, коментира още арабистът.

Главният секретар на МВР: Охраната по границата е засилена

МВР инспектира границата ни с Турция. „В ход са засилени мерки за охрана, разгърнати са сили и техника, повишени са въздушното наблюдение и оперативните мерки”, отбеляза главният секретар Светлозар Лазаров по повод заплахата от увеличена в пъти бежанска вълна от Сирия.

От началото на годината над 3000 граждани са направили опит да преминат нелегално на територията на страната, 1600 от тях са сирийци.

Монитор
Гарантират плащанията в срок за БГ производителите
Хипермаркетите няма да затварят през уикенда

Обмисля се при млечните продукти да се въведе изискване да има плащане в момента на доставката.
Плащанията в срок от търговските вериги към българските производители ще бъдат гарантирани с текстове в нов закон за търговските вериги, който се подготвя. Това е една от идеите, които се обсъждат в момента, съобщи пред „Монитор” Светла Пиралкова, председател на земеделската комисия в парламента. Идеята е така да се въведат еднакви условия за българските производители на стоки и тези от Европейския съюз по отношение на начина на плащане и на предлаганите отстъпки.

При млечните продукти може дори да се въведе изискване да има плащане в момента на доставката. „Например в момента, ако идва кашкавал от Гърция или Унгария, веригите плащат веднага”, коментира Пиралкова. От думите є стана ясно обаче, че хипермаркетите не били толкова бързи, когато става въпрос за българските производители. Освен това търговските вериги поставяли пред тях тежки условия да участват в различни промоции и отстъпки, заради което те продавали стоката си под себестойност. „Като цяло в момента производителите носят по-голям риск от нереализация на продукцията си”, каза още Пиралкова. Затова според нея в новия закон част от този риск трябва да поемат и търговските вериги.

Друга идея предвижда да се създаде възможност хипермаркетите да сключват предварителни договори с българските производители за доставка на плодове и зеленчуци. Целта е така хем търговските вериги да имат по-голяма сигурност за доставките, хем да бъде осигурен пазар за нашите производители. „Така в хипермаркетите ще има български продукти при плодовете и зеленчуците”, коментира Пиралкова. В много хипермаркети сега преобладават вносните. Например по щандовете масово се срещат домати от Полша, картофи и чесън от Франция чушки от Турция, копър от Гърция и др.

Междувременно вчера депутатът от Коалиция за България Спас Панчев обясни пред БНТ, че засега няма риск магазините на големите търговски вериги да бъдат затворени за събота и неделя. Той каза още, че това е само идея и тя няма да бъде вкарана в предстоящите законови промени. В началото на седмицата Панчев обяви, че това може да стане като мярка, чрез която да защитят дребните търговци.

Сега
България се готви за евентуални военни удари в Сирия
Кабинетът отпусна над 500 хил. лв. за посрещане на бежанска вълна. Съветът по сигурността се събира в петък
Панайот Ангарев
Правителството предприе серия от стъпки, които ясно показват, че България очаква скоро да започне международна военна интервенция в Сирия. САЩ, Великобритания, Франция и Турция се готвят за удар срещу Дамаск заради атаката с химическо оръжие, при която загинаха 1300 души.

Утре в Министерския съвет ще заседава Съветът по сигурността към премиера, чиято основна тема ще бъдат ситуацията в Близкия изток и възможността за евентуална бежанска вълна към България. Въпреки че към този момент не са постъпили конкретни искания за подкрепа или за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, се очаква военният министър Ангел Найденов да запознае колегите си освен с данните от военното разузнаване за случващото се в Сирия и с възможностите за българско участие в операция срещу режима на Башар Асад. Една от възможните опции е включване с военни части за защита от химическо и биологично оръжие. Именно създаването на такива войски бе заявено от София като възможна специализация в рамките на НАТО. "Когато бъде поискано съдействие от наша страна, тогава ще вземем решение", каза външният министър Кристиан Вигенин.

Вчера кабинетът взе решение за отпускането на 565 хил. лв., с които ще се увеличат с 500 местата за временно настаняване на имигранти в страната. "На този етап данните не показват рязко нарастване на потока от бежанци, това са рутинни и превантивни мерки, не са свързани с пряка заплаха за България в това отношение", заяви Вигенин в опит да внесе успокоение. Данните обаче показват, че за първите седем месеца на 2013 г. броят на бежанците е нараснал пет пъти спрямо предходната година. Те са над 2030 души, съобщи дипломат №1. Информацията на Гранична полиция е доста по-различна. Според главен комисар Захарин Пенов, цитиран от БНР, заловените по границата са над 3000. С тях капацитетът на домовете за настаняване на бежанци е 90% запълнен.

Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров инспектира как се охранява границата с Турция, където вече е засилен контролът. По негови данни миналата година бежанците са били 50% по-малко, като сирийците са били 200 души. Вчера в дома за временно настаняване на бежанци в Любимец имаше 269 души при капацитет 300. "До довечера очакваме да бъдат настанени още 25", съобщи началникът му Красимир Иванов пред "Дарик". Най-голямата група е от сирийци - 140 души. През миналата година около 30% от чужденците са пожелали да се върнат обратно в собствената си страна или да отидат в трета сигурна страна. "Тогава работеше българо-турската смесена комисия и тези, които желаеха, се връщаха в Турция. Някои от тях имаха билети за пътуване - например за Еквадор, и си отиваха. Но от 2 декември м.г. турската страна спря да приема чужди граждани", обясни Красимир Иванов.

"Очакваме резултати и от разследващата мисия на ООН и в зависимост от тях ще планираме стъпките и позицията на страната ни", посочи Вигенин. Темата за Сирия ще бъде включена и в дневния ред на неформалната среща на външните министри на страните от ЕС, която ще се проведе на 6-7 септември във Вилнюс. В заседанието ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, който вече заяви, че "безразборното клане на цивилни, избиването на жени и деца и невинни случайни хора с химическо оръжие е морална гадост". Българският външен министър очаква Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност и да излезе с ясна резолюция, като същевременно бъдат активизирани и политическите усилия за намиране на изход от кризата, включително и чрез провеждането на планираната отдавна конференция в Женева.

ВНОСКА

Правителството одобри вчера и размера на вноските, които страната ни ще прави до 2017 г., за да бъде изградена новата главна квартира на НАТО в Брюксел. Общата им стойност за следващите четири години е около 5,3 млн. евро.

Стандарт
Искат 340 лв. минимална заплата от октомври
"Стандарт" отказа БСП от 5-дневните хипермаркети

Работното време на търговските вериги няма да бъде променяно. Или поне в толкова краен вариант за затварянето им през уикенда. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на БСП Янаки Стоилов по повод на идеята на соцдепутата Спас Панчев за налагане на 5-дневна работна седмица на големите търговски вериги.

Целта била да се стимулират малките квартални магазинчета. С уточнението, че е в суров вариант, Панчев я коментира пред "Стандарт" като едно от предложенията за подкрепа на малкия и средния бизнес. Но новината бе посрещната на нож от потребители и хипермаркети. И с огромно задоволство от собствениците на малките магазинчета. Панчев обаче даде заден и обяви, че това било просто идея, която нямало намерение да вкарва в закон.

Реакциите в социалните мрежи раздели на две червените депутати. И част от тях скочиха срещу идеята с мотива, че така отблъскват избирателите. Други пък обясниха как продавачки от кварталните бакалии ги поздравявали за смелостта. "Въпросът трябва да се постави на синдикатите, на различните браншови организации, които представляват малкия и средния бизнес", витиевато обясни вчера Стоилов. И допълни, че "големите градове се превърнаха в градове на моловете, а не на градове на хармоничното развитие". "Не се опасявайте, че ще има конфликтни решения", каза още той. "Нашата предизборна цел бе да се предприемат действия за защита на българските производители", припомни Стоилов. "Настояваме за по-широк достъп на българските продукти до големите търговски вериги", заяви Стоилов. "Въпроса за тяхното работно време не сме го обсъждали и може би не сме се европеизирали в толкова голяма степен, колкото някои други държави, в които има значителни ограничения в работното време на търговските вериги поне в неделните дни, а някъде и през целия уикенд", допълни още той. В това време къде нашега, къде насериозно, шефът на парламента Михаил Миков подхвърли: "до обяд".

Още от септември ще започне и дискусия по приоритетите на бюджетната рамка за 2014 г., обяви соцлидерът Сергей Станишев. Подходът към бюджета не можело да е технократски, а политически и да реши най-много проблеми на гражданите. БСП ще настояват още през октомври да се вдигне минималната работна заплата от 310 лв. на 340 лв. Но след диалог със синдикатите и работодателите.

На първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП след ваканцията вчера Станишев е поискал от своите мерки за намаляване на цените на водата и парното, научи "Стандарт". Той разпоредил да бъдат направени анализи на ценообразуването. И е дал пример, как щом са направени инвестиции за намаляване на загубите на дружествата, следва и услугите да поевтинеят. Цялата българска икономика е проядена от монополи и картели, които ощетяват хората, заяви Станишев. Шефът на парламента Михаил Миков даде пример с проект във ВиК сектора в Габрово, където след реконструкциите загубите на вода ще намалеят с 35 процента. Защо тогава да не се намали водата, запита Миков.

24 часа
Ромски моми си търсят меринджеи по фейсбук
Борсата за ромски булки загива. Времената са модерни, момите ни си търсят ергени във фейсбук. Там се харесват, приказват си, а после се срещат и ни съобщават, че ще се женят.

Нашата роля е сведена до минимум. Ако успеем да вземем 2-3 хил. лв., добре. Няма вече кой да брои по 20-30 хил. за момиче. Така 36-годишната Мариана Николова, майка на 2 ромски девойки от пазарджишкото с. Синитево, описа новата мода.

Тя и съпругът  Христо напразно обикаляха поляните около Бачковския манастир във вторник вечерта, за да намерят жених за 17-годишната им щерка Катя. Момата беше нагиздена с дълга шарена рокля, синьо герданче против уроки, златно бижу и прическа. Лицето  бе напластено с крем за избелване, устните - с тъмно червило, а дебела очна линия подчертаваше погледа .

Новите технологии завладяха и калайджиите, които доскоро се изсипваха в навечерието на Богородица по стар стил край манастира. Тази година те бяха десетократно по-малко. Монасите и полицаите, които охраняват обителта, не можеха да повярват на малочисленото присъствие.

В други години едва смогваха да опазят реда около обителта от калайджии, които разпъваха софри, ядяха печени агнета, играеха кючеци и правеха сделки с децата си цяла нощ.

“Вече и нашите са по модата. Е, ако намерим богат ерген с къща, злато и мерцедес, ще искаме повече пари за момичето ни, но родителите на момчетата са бедни. Занаятът ни загива. Народът купува тефлонови тенджери и тигани, никой не идва да му калайдисваме съдовете”, споделя Христо.

Момите също са се изхитрили и не се ловят лесно на въдицата. “Ако някой се представи по фейса, че е меринджей, не му вярваме, докато не проверим дали наистина е заможен”, споделят бъдещите булки.

Монах Симон обяснява скромното присъствие на калайджии с кризата. “Те са занаятчии - ковачи, ножари, тенекеджии. За да дойдат, нали трябва да имат пари, а след като нямат работа, как да ги изкарат”, разсъждава свещеникът.

Труд   
US агенти претърсват Бургас след шега във фейсбук   
Специални агенти от Щатите и български полицаи са претърсвали хотели и пансиони в Бургас в мащабна акция в средата на юли, след като американските власти получили сигнал за отвличане на момиче, съобщи за “Труд” Матю Райли от Окръжната прокуратура на щата Ню Джърси.

След като се оказало, че “отвлечената” американка е измислен персонаж с фалшиви профили в социални мрежи, бил арестуван младежът, който подал сигналите и създал виртуалната самоличност на момичето. Става дума за 18-годишния Андрий Михайловский, наричан Хадад, с постоянно местожителство в Ръдърфорд, щата Ню Джърси.

България в световните медии

Скандалът веднага бе подхванат от световните медии, след като прокуратурата в Ню Джърси даде специална пресконференция по случая.

“Шега доведе до арест след фалшиво българско отвличане! Федералните обаче не се смеят”, предаде Си Ен Ен. Репортаж по темата излъчи и Ен Би Си Филаделфия.

Историята, разпространена от Асошиейтед прес, бе препечатана и от десетки американски вестници.

Не обяснил защо избрал точно Бургас

“В документите по делото няма информация защо Андрий е решил да посочи точно Бургас и България като място на отвличането. От вас научавам, че преди година там е имало терористичен акт”, каза пред “Труд” Матю Райли.

Как започва всичко? В 2 ч през нощта местно време на 2 юли тази година в посолството на САЩ в Кишинев, Молдова, се обажда мъжки глас, който се представя като Андрей Айливск. Той съобщава на дежурния служител, че неговата приятелка Кейт Фултън е отвлечена в България на 28 юни 2013 г., пише в показанията си специалната агентка Катрин Райън, ръководила разследването.

“По време на телефонния разговор “Андрей” обяснява, че майката на Кейт - Силвия, получила обаждане от мъж с искане за откуп от 50 000 долара. Според “Андрей” Силвия звъняла в посолството на САЩ в София, но оттам й казали да се обади в консулската секция на посолството на Щатите в Кишинев. И двете посолства твърдят, че не са получавали такова позвъняване”, пише още агент Райън в показанията си пред съдията Стивън Маниън, с които “Труд” разполага.

Михайловский посочил, че е загубил връзка с приятелката си Кейт, докато тя пътувала от хотела си към летището в Бургас. ФБР информирало българските власти и те претърсили “хотели, хостели и други места за настаняване” в Бургас, но не открили никакви данни за такова момиче. Българската гранична полиция също била предупредена и извършила проверки в информационните масиви с пристигащи пътници, но проверките пак не дали резултат.

Матю Райли заяви, че представители на американските служби са участвали в претърсването на хотелите в Бургас, но не каза колко са били, дали са от звено към посолството в София и колко време е продължила акцията.

В официалното съобщение на американската прокуратура се споменава, че в издирването на Кейт са участвали федерални агенти, базирани в посолството на САЩ в София, представители на Регионалния офис по сигурността, както и специалисти от щабквартирата на Бюрото за дипломатическа сигурност в Северна Вирджиния. Те получили пълно съдействие от българските правоохранителни органи, съобщават от прокуратурата в Ню Джърси.

Арест на летище “Кенеди”

Докато проверявали бургаските хотели, американските служби установили, че в посолството на САЩ в Кишинев се е обаждал Андрий Михайловский, и то от територията на Украйна, където бил при роднини. На 6 август 2013 г. той се прибрал в САЩ, но бил веднага арестуван на летище “Кенеди” в Ню Йорк. Още там той си признал, че Кейт Фултън е измислен от него персонаж.

Андрий създал профил на несъществуващата тийнейджърка Кейт Бриана Фултън, като използвал снимки от интернет на привлекателно момиче от гимназия в Ню Джърси без нейно съгласие. От името на несъществуващата Кейт пускал съобщения в туитър.

Представяйки се за фалшивото момиче, Андрий дори успял да оплете местно момче, което се влюбило в девойката. Всяка негова покана за физическа среща обаче била отклонявана. Накрая Андрий се срещнал с него и му казал, че бил гадже на Кейт, но трябвало да се премести в друго училище, след като един от бившите приятели на красавицата започнал да го тормози.

Името на другото момче, измамено от Андрий с фалшивия профил, не е споменато в показанията на специалната агентка Катрин Райън, за да бъде съхранена неговата самоличност.

Странният български телефонен номер

Още в самото начало на операцията версията за отвличане се пропукала, тъй като Андрий сглупил и посочил, че Кейт си е взела български телефонен номер. Той обаче посочил номер, който съответства по брой числа на американски мобилен телефон - 915 55 119. Фалшивата “Кейт” пуснала номера в туитър и призовала за помощ. Българските власти обаче веднага съобщили на колегите си, че такъв номер у нас няма.

След това била направено проверка и в гимназията в Ръдърфорд, където отрекли да имат ученичка на име Кейт Бриана Фултън.

Проверка на IP адресите, от които Кейт уж изпращала съобщения в туитър, насочила разследващите към Андрий, тъй като съвпадали с местонахождението му по дати.

Американските власти не споменават колко средства им е струвала шегата на младежа, но намекват, че не е била никак евтина.
Местната полиция отрича

Бургаските полицаи отрекоха да са търсили отвлечена американка в хотелите на града.

“Не мога да си спомня за такъв случай - каза пред репортер на “Труд” шефът на Областната дирекция на полицията Милен Димитров. - И да е имало такъв, изчистили сме го в движение. Получаваме много често подобни фалшиви сигнали.”

Местната служба “Издирване” също не потвърди да е участвала в търсенето на Кейт.

Според други източници обаче действително е имало запитване от ФБР за чужденката и местни хотелиери са били питани дали имат нейна регистрация макар и да не са били претърсвани стаи.

След като станало ясно, че такова момиче не се е регистрирало на територията на града, информацията била върната на американските партньори.

Преса
Цветан Цветанов:
ГЕРБ може да иска вот на недоверие
Според него, ''някой иска да затвори устата'' на Росен Плевнелиев, ''разумът в Тройната коалиция трябва да надделее''

ГЕРБ може да внесе вот на недоверие към управляващите през есента, каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. За момента от ГЕРБ са решили да участват във всички комисии в парламента, защото ''са били приети много безобразия'', каза Цветанов. Той визира ''най-вече Закона за ДАНС и актуализацията на бюджета''. ''Политическото решение, което е взела партия ГЕРБ, е да бъде конструктивна опозиция и да работи за интересите на България'', увери Цветанов.

''Нападките са системен удар на управляващите към определени личности от държавата и участници в обществено-политическия живот на страната''. Репликата беше в отговор на въпрос как ще коментира критиките на правителството срещу президента Росен Плевнелиев. „Мога да ви кажа, че всички тези атаки бяха тенденциозно насочени спрямо него. Атаките са с подобен интензитет и с подобна сила, каквато бе упражнена и спрямо мен и не спират и към настоящия момент, така че погледнете внимателно да видите ситуацията и събитията, които са провокирали тези атаки и ще намерите допирни точки на всичко това, което се случва в момента”, каза Цветанов.

Според него, Росен Плевнелиев е ''президент на всички българи и е човек, който има изключително важна позиция, която може да доведе до развитието на демократичните процеси в страната''. „И някой че иска да затвори устата му дори и със законодателни промени, които са за отнемане на негови функции и неговите компетентности - това също е в ущърб, и смятам, че разумът трябва да надделее дори и в тези, които днес правят поредица от грешки – Тройната коалиция”, каза Цветанов.