Измамник не успя да омае съда и влезе в ареста; Трима пострадаха в албанско-българско меле

Повече слънце и по-малко валежи ни очакват през през новия месец, пишат още неделните издания

Измамник не успя да омае съда и влезе в ареста;  Трима пострадаха в албанско-българско меле

Дневник
Дефицитът в бюджета през юли нарасна до 168.2 млн. лв.
Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (консолидираната фискална програма включва републиканския бюджет, бюджетите на социалното осигуряване, бюджета на съдебната власт, бюджетите на общините, бюджетите на ВУЗ, БАН, БНТ и БНР, извънбюджетни фондове и сметки - бел. ред.) към 31 юли е отрицателно -  168.2 млн. лв. и се формира от дефицит по националния бюджет в размер на 55 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 113.2 млн. лева.

Това показват данните на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета през юли.

За сравнение, месец по-рано, дефицитът беше 7.6 млн. лв. като имаше излишък по националния бюджет от 104.8 млн. лв. и дефицит по европейските средства от 112.4 млн. лв.

През юли 2012 г. в бюджета имаше излишък от 138.4 млн. лв.

Превишението на разходите над приходите за месеца се дължи основно на високите лихвени разходи, по-високите капиталови разходи и др., посочват от финансовото ведомство. В съответствие с лихвения календар през месец юли има по-големи плащания по обслужването на държавния дълг, които представляват основно лихви по емисии облигации на международните финансови пазари в размер на 146.3 млн. лв. (лихви по емисия облигации от 2002 г. в размер на 67.2 млн. лв. и по емисия от облигации от 2012 г. в размер на 79 млн. лв.). По-високите капиталови разходи са свързани с усвояването на средствата по Оперативните програми на ЕС.

Постъпилите приходи и помощи по Консолидирания бюджет през юли са 16.609 млрд. лв. или 54.3% от годишните разчети. Тези данни съвпадата точно като процент с тези през юли миналата година.

Съпоставено с 2012 г., приходите и помощите по консолидираната фискална програма към юли 2013 г. бележат номинален ръст от 6.5% (1.011 млрд. лв.). Този ръст се формира от увеличение в частта на приходите от помощи (44.4 % или 409.8 млн. лв. повече), ръст на данъчните приходи (3.5 % или 430.1 млн. лв.) и ръст при неданъчните приходи (7.6% или 171.7 млн. лв.).

При приходите от данъците изпълнението на плана е 54.9 на сто като са събрани 12.852 млрд. лв. Това е леко изоставане спрямо година по-рано, когато към края на юли са били събрани 57.5% от планираните данъци.

От Министерството на финансите припомнят, че тъкмо заради изоставането в изпълнението на приходите бе направена актуализация на бюджет 2013 г. Част от упреците към предприетата актуализация пък бяха, че тя се прави преди да се види какво е изпълнението на бюджета за полугодието.

При преките данъци изпълнението на заложените приходи е 57.8 на сто от разчетите или 2.384 млрд. лв., показват данните.

Приходите от косвени данъци към края на юли са 6.5 млрд. лв., което е 52.7% от годишните разчети. Изпълнението по линия на ДДС, откъдето се събират най-много от данъчните приходи, е 53.6 на сто от плана или 4.2 млрд. лв.

Разходите по консолидирания бюджет (включително вноската на България в бюджета на ЕС) към края на юли са 16.7 млрд. лв. Те представляват 52.9% от годишния разчет. Спрямо седемте месеца на 2012 г. общо разходите по консолидирания бюджет са нараснали с 1.4 млрд. лв. (9 %). В структурно отношение капиталовите разходи остават на ниво, близко до отчетеното за същия период на предходната година, докато при социалните и здравноосигурителните плащания, лихвените разходи, разходите за издръжка и други се отчита ръст, посочват от финансовото ведомство.

Фискалният резерв към 31 юли е 5.6 млрд. лева.

Данните за изпълнението на консолидирания бюджет към 31 юли 2013 г. са публикувани на интернет страницата на Министерството на финансите, в категория "Статистика".

Стандарт
Сирия влиза в парламента
Следим ситуацията, всеки да си гледа правомощията, отсече Миков
Ситуацията в Сирия ще бъде обсъдена от депутатите още със старта на парламента.

"Това е съвсем естествено, защото Народното събрание определя своя дневен ред съобразно събитията от вътрешната и външната политика", заяви парламентарният шеф Михаил Миков пред "Стандарт". Думите му дойдоха в отговор на отправения призив на президента Росен Плевнелиев към родните избраници. Държавният глава поиска те да дебатират Сирия и да се вземат отговорни решения.

"Българският парламент да направи това, което беше направено в други европейски държави. Да се посочат ясно аргументите и да се прецени внимателно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, в която се намира регионът", каза президентът след панихидата за 70 години от кончината на цар Борис.

"Парламентът е независима институция, нека всеки да си гледа правомощията", отбеляза Миков по повод изявлението на Плевнелиев. Председателят на Народното събрание не се ангажира с дата за дискусията, но даде да се разбере, че ситуацията се наблюдава с повишено внимание.

"В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо, а виновниците трябва да бъдат посочени и да понесат своето справедливо наказание", заяви още Плевнелиев. Той допълни, че президентската институция работи усилено в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище на бежанците. "Българската държавност със заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя адресира темата, осигурени са допълнителни средства. И ние сме длъжни да покажем хуманно отношение", заключи Плевнелиев.

Този вторник темата Сирия ще бъде разгледана и на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, научи "Стандарт" от високопоставени източници на "Позитано" 20. В БСП надделява позицията, че е необходимо да се изчакат решенията на ООН. Те ще се вземат на базата на доклада на инспекторите за ситуацията с вероятното използване на химическо оръжие в Сирия. А заключенията ще са готови след около 2 седмици. От ГЕРБ вече се обявиха за изслушване в парламента на премиера Пламен Орешарски по въпроса за подготовката на страната ни за поемане на бежанска вълна. А от "Атака" внесоха в деловодството на Народното събрание проекторешение на декларация за неутралитет на България при евентуален военен конфликт.

24 часа
Трима пострадаха в албанско-българско меле в Благоевград
Бой между албански студенти в Американския университет в България /АУБ/ и българи имаше тази нощ по улиците в Благоевград и в Спешното отделение на местната многопрофилна болница за активно лечение, съобщи БГНЕС. В инцидента има трима пострадали.

Малко след 3 часа пред заведението възникнало сбиване между група албански студенти и благоевградчани.

Половин час по-късно пред Спешно-приемно отделение /СПО/ на МБАЛ-Благоевград пристигнала кола с албанска регистрация, от която слезли трима албанци, голи до кръста - двама братя и техен приятел. Единият от студентите бил с две разкъсни рани - в задната част на главата и на брадичката.

С чужденците дошъл и служител от охраната на АУБ в ролята на преводач.
Дежурният лекар тъкмо зашивал раните на албанеца, когато със собствен транспорт в отделението пристигнали и трима българи, единият от които с хематом на окото и аркада на веждата.

Виждайки новопристигналите, двамата здрави албанци се скрили в тоалетната на отделението, докато лекарят приключи зашиването на раните на сънародника им.
Приключвайки работата си по албанския пострадал, медикът започнал прегледа на пристигналия също с рани българин.

Междувременно обаче пред здравното заведение с такси пристигнал четвърти албанец. Той директно влязъл в отделението и ударил с юмрук в лицето седящия на пейката благоевградчанин, придружаващ своя другар с хематом на окото.

В този момент охраната на Спешното отделение се намесила, озаптявайки албанеца и натискайки паник-бутона.

Междувременно обаче албанско-българският бой се пренесъл пред отделението и след бърза размяна на удари последнодошлият албанец се качил в таксито, то потеглило необичайно бързо и се разминало за секунди с отзовалте се на сигнала патрулки на полицията и охранителната фирма, заета с охраната на СПО.

Никой от пострадалите в мелето в отделението обаче не пожелал хоспитализация.

Септември - от 4° до 33°
Средните месечни температури през септември се очаква да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 °и 21°, за високите полета - между 15° и 17°, а за планините - между 4° и 9°. Най-високите температури през месеца ще бъдат между 28° и 33°, а най-ниските - между 4° и 9°, съобщи Фокус.

Средната месечна сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 л/кв.м.

През първото десетдневие ще бъде променливо, ще има и много слънце, на места и краткотрайни валежи, с по-голяма вероятност около 3-ти и към 8-ми. Относително по-хладно ще бъде през първите дни на месеца, а през втората половина от десетдневието ще се затопли.

Второто десетдневие ще започне с относително по-спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Промяна ще настъпи към 16 - 17-ти, когато се очакват превалявания и захлаждане. Впоследствие атмосферата отново ще се стабилизира.

През повечето дни от третото десетдневие по-голяма е вероятността времето да бъде без валежи, с температури близки до обичайните, които, с настъпването на астрономическата есен (тази година на 22 септември в 23 ч. и 44 мин.), постепенно ще се понижават климатично. Малко по-променливо ще е около средата на десетдневието.

Труд   
Измамник не успя да омае съда и влезе в ареста
Измамникът Веселин Каменов бе отведен в ареста в Монтана. Полицаите се надяват, че още от жертвите му ще го разпознаят и ще подадат жалби.

“Много съм виновен. Не мога да спя и да ям от срам. Моля за прошка жените, които излъгах, и искам да им върна всичко до стотинка!” Това заяви пред съда в Монтана 37-годишният Веселин Каменов, заловен за серия измами на възрастни жени. Мъжът го удари на горещи молби, че не иска да влиза в ареста, защото трябва да се грижи за съпругата и двете си деца. Думите му обаче изобщо не трогнаха магистратите, които го пратиха за постоянно зад решетките.

“Това са поредните сценки на Каменов. Той играе постоянно. За съжаление номерата му са минали и пред някои пазители на закона, защото въпреки 11-те преписки и 3 дела срещу него, предимно за измами, още не е осъждан”, коментираха обвинители.

Новият Ястребовски

Последователят на измамника Ястребовски - кримигероя, изигран от Тодор Колев във филма “Опасен чар”, от няколко години се вихри из половин България, разказаха разследващи. Също като екранния си близнак Каменов е артистичен, омаен и коварно находчив. Разликата е само, че мами не млади жени, а старици, от които измъква семейни ценности и последните левчета.

Веселин едва е завършил осми клас, но има самороден талант, на който могат да завидят дипломирани артисти и сценаристи, твърдят полицаи. Мъжът е роден в Монтана, но живее в София, където според думите му се препитава с продажби на мопове. Според криминалистите обаче Каменов изкарвал пари главно от разиграването по улиците на мелодраматични сцени, в които се представял за грижовен син или внук, а жертви на престъпния му чар ставали доверчиви пенсионерки.

През юли тази година решил да си опита късмета и на гастрол в родната Монтана.

Проба за златен пирон

На 29 юли Веселин Каменов пресрещнал на улицата 80-годишната Петрана Д. и  се хвърлил на врата. Казал, че е син на нейна стара позната и с прискърбие съобщил, че майка му лежи със счупен крак и се нуждае от операция за поставяне на златен пирон. За целта обаче трябвало да се направи проба със злато. Помолил Петрана да му даде златния си пръстен. Бабата дала бижуто на “притеснения” син, който изтичал за “пробата” до най-близката заложна къща, където оставил пръстена срещу 400 лева.

На 31 юли Веселин повторил етюда пред друга случайна минувачка от Монтана - 75-годишната Еленка М. Пак получил златен пръстен, пак го дал в заложна къща и пак взел 400 лева. На 5 август в капана паднала и 77-годишната Милка Д. Каменов бързо я убедил, че е внук на познатата  “баба Дина”, която си е счупила крака и чака за златен пирон. Възрастната жена му дала пръстена си, който после бил заложен срещу 250 лева.

Една по една стариците разбрали, че са измамени и да подали жалби в полицията. Те описали външността на непознатия мъж и така ченгетата спипали Каменов. Организирали разпознаване, на което и трите пенсионерки посочили мошеника. В заложните къщи били намерени и пръстените.

“Деянията са извършени с изключителен цинизъм, тяхна жертва са възрастни и немощни хора. Той трябва да остане под стража, за да не извърши нови престъпления”, отсече районият съдия Красимир Семов.

Полицаите смятат, че Каменов има още десетки жертви из страната, които могат да го разпознаят и да подадат жалби, за да получи по-сериозна присъда.
   
Телешко месо зарази с тения жена от шуменско село   
43-годишна жена от шуменското село Тимарево се зарази с тениаринхоза (говежда тения) от телешко месо. Случаят фигурира в справката на шуменската здравна инспекция за епидемичната обстановка в региона и е регистриран на 15 август.

Паразитно заболяване е диагностицирано и доказано след проведени лабораторни изследвания на жената, информира паразитологът и главен екперт в РЗИ - Шумен д-р Милена Чергова.

Жената, на която е назначена схема за лечение, обяснила, че е купила месо от заклано животно, което вероятно не е било изследвано.

„По принцип заразяването става, когато месото на теле, крава, бивол се яде недобре термично обработено. Човекът е краен гостоприемник и при консумация на месо и месни продукти, заразени с ларвите на говеждата тения, или т.нар. цистицерки, след 3 месеца в стомаха се появяват самите тении", разясни д-р Чергова.

Специалистът допълни, че тенията достига на дължина от близо 3-4 метра, а предпазването от говеждата тения изисква да не се консумира недобре термично обработено телешко и говеждо месо, както и задължителен ветеринарно-медицински преглед, ако мръвката е купена от частни стопани.

„Обикновенно като се заколи животно на село започва продажба и раздаване на месото на близки, без да се мине през задължителните изследвания, което прави трудно откриването на източника на опаразитяване. От друга страна често хора, заразени с тения, съобщават, че са опитвали сурова кайма, което пък е най-директният път за заразяване", коментира доц. Чергова.

В справката на Регионалната здравна инспекция за епидемичната обстановка за седмицата 19-25 август фигурират 86 случая на остри заразни заболявания, при 53 регистрирани случая за предходната седмица. От тях 51 са случаите на остри респираторни заболявания и грип, а заболелите от ентероколит са 24, като 15 от тях са в областния град. Регистрирани са и един случай на коремен тиф и шест на варицела.