Ансамбълът на Житница - Световен шампион по фолклор

Представителният ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” при Народно читалище „Гео Милев” село Житница се завърна със златен медал от Световния шампионат по фолклор „World Folk 2013”, който се проведе от 22 август до 1 септември в Несебър, Слънчев бряг, Бургас, Поморие и Свети Влас.

Ансамбълът на Житница - Световен шампион по фолклор

След като през миналите две години ансамбълът, с ръководител Маестро Ангел Сербезов, бе удостоен със званията Балкански и Европейски шампион по фолклор, през това лято спечели и златен медал от Световния шампионат. Съставът бе номиниран и за Голямата награда – Златен Орфей и званието Абсолютен световен шампион фолклор за 2013 година, придружени с чек за 1000 евро.




Ансамбъл „Житен клас” представи „Хора на мегдана от Добруджа” и бе удостоен с диплом за световен шампион в раздел автентичен фолклор. Съставът участва и в заключителния концерт на Световния шампионат на 31 август в Свети Влас. Голямата награда бе присъдена на изпълнителите от група „Домог”, Улан Батор, Монголия.

В шампионата участваха повече от 100 състава с над 2300 изпълнители. Сред тях имаше представители на Мексико, Бразилия, Индонезия, Малайзия, Якутия, Турция, Хърватия, Армения и др.

Културният форум се подкрепя от ЮНЕСКО. Участниците бяха оценявани от авторитетно жури с председател проф. Николай Кравцов – декан на Факултета за народни инструменти към Държавния университет по култура и изкуство в Санкт Петербург. Журито оценяваше участниците по критерии: качество, степен на сложност на танцовите композиции, сценично поведение и визия като оценките им са валидни за класиране в Световната ранг листа (World ranking list of folklore).