Руският пазар очаква преки контакти с българския бизнес

Делегация от Омска област е на посещение в региона. Една от целите им е директна среща с българския бизнес. 11 наши и 9 руски фирми участваха в контактите във формат В2В в Албена. Организатор на събитието бе Българо-руската търговско-промишлена палата и Албена АД.

Руският пазар очаква преки контакти с българския бизнес

Председателят на Палатата Жельо Добрев представи Омската делегация и осъществените вече, в рамките на визитата, успешни контакти между двете страни в посока създаване и развитие на търговски връзки с Руската федерация. На състоялата се среща са подписани и множество споразумения за реална съвместна дейност.




"Неоспорим е фактът, че Русия е голям стратегически партньор. Отношенията ни се развиват динамично, но все още има голям резерв за българските предприемачи"- заяви  Жельо Добрев. Като проблеми, които съпътстват нашия бизнес, той посочи отрицателното салдо, визовият режим и занижената работа по междурегионалното сътрудничество.

„Нашата позиция е, че за преодоляване на съществуващите трудности, трябва да се отиде на място, в Русия. Българо-руската търговско-промишлена палата е в състояние да направи презентация на всяка българска фирма във всяка точка на Руската федерация, поддържа контакти в с всички 174 ТПП там.”, каза още Добрев.


Татяна Хорошавина - президент на Омската търговско-промишлена палата заяви, че българските предприемачи трябва да са по-активни в търсенето на нови пазари. Вера Сабадаж, занимаваща се с недвижими имоти, предложи през март в Омск да се организира панаир на български строителни фирми, брокери и инвеститори. Общата позиция на двете страни е, че бизнес контактите трябва да са непосредствени.

Руските гости от делегацията споделиха, че основните сектори от които се интересуват са туризма и недвижимите имоти. Дмитрий Землин  - шеф на регионалната служба на Омск за недвижими имоти заяви, че качеството на нашето строителство е на европейско ниво, жилищата са много добри, а цените – най-ниски в ЕС. 350 000 руски граждани вече имат имоти у нас, съобщи Жельо Добрев.


Гостите споделиха, че преоткриват България като туристическа дестинация. Основната им цел е профилактика и рехабилитация на хората от Сибир. Впечатлени са от нашите възможности в това направление. Делегацията е разгледала няколко детски туристически комплекса у нас. Руснаците очакват предложения от българския бизнес и във връзка с детския отдих и рехабилитация. Очаква се броят на руските туристи у нас да достигне 750 000 души за тази година.

В рамките на сътрудничеството между Омската и Българо-руската ТПП е разкрита пряка авиолиния Омск – Варна и нов визов център. Въпреки това, проблемът с визите е на първо място и гостите помолиха за съдействие за възстановяване на генералните консулства на България в Русия.


За 2012 г. Русия има дял 20,3 на сто от общия внос на България, и съответно - 12,3 на сто от общия стокообмен, стана ясно в хода на срещата. Русия обаче създава огромно отрицателно търговско салдо и ако за м.г. българският износ към федерацията е за 730 млн. долара, то вносът към нас е 6,3 млрда долара.

Областният управител Недко Марчев приветства инициативата на организаторите за провеждане на форума и подкрепи тезата, че от прекратените преди години икономически контакти, са загубили и двете страни. Област Добрич има потенциал и може да развива съвместни дейности. Длъжни сме да съдействаме за преодоляване на пречките и за възобновяване на сътрудничеството на местно ниво, това е един от лостовете за икономически напредък на региона, категоричен бе той.