Шуменската полиция хвана след екшън преследване двама, откраднали кола в Добричко

Кола, открадната в Добричко, бе открита от полицията в Каолиново. До залавянето на извършителите се стигна след полицейско преследване по пътищата. На 17.02.2011 г. около 02:00 часа служители на Районно управление “Полиция” – Каолиново осъществявали дейности по пътния контрол на контролно пропускателен пункт “Пристое”, намиращ се на главен път Силистра – Шумен. Забелязали, че от село Пристое към главния път се движи лек автомобил. Полицейските служители подали сигнал за спиране със “стоп-палка” и светлинен сигнал, но водачът на автомобила, предприел действия за завиване в обратна посока. Полицаите последвали лекия автомобил като подали светлинен и звуков сигнал, но водачът му продължил движение към град Каолиново.

Шуменската полиция хвана след екшън преследване двама, откраднали кола в Добричко

При преследването на автомобила е установено, че е “Рено Лагуна”, с чужда регистрация, като своевременно е подадена информация в дежурната част на Районно управление “Полиция” – Каолиново. В района на село Тодор Икономово водачът на лекия автомобил излязъл по земен път. При излизане от автомобила полицаите задържали водача и пътника до него, които направили опит да окажат съпротива.


 

Двамата са отведени в Районно управление “Полиция” – Каолиново, където е установена самоличността им. Това са 32-годишния Д.И., криминално проявен, който е управлявал автомобила и 22-годишния С.А., двамата от село Загорци. В хода на проведените първоначални мероприятия е изяснено, че автомобилът е с полска регистрация. Първоначално дали противоречиви обяснения за произхода на моторното превозно средство, с което се придвижват.

 

В хода на проведените мероприятия е изяснено, че най-вероятно автомобилът е противозаконно отнет от 28-годишен мъж от село Загорци, област Добрич. При проведените разговори с дежурната част на Второ Районно управление “Полиция” – Добрич е изяснено, че до момента не е постъпвало съобщение за подобно деяние. Полицейски служители от Второ Районно управление “Полиция” – Добрич са установили контакт по телефона с 28-годишния мъж, който е заявил, че в момента пътува към град Добрич за да подаде сигнал за случая с извършения грабеж на лекия му автомобил “Рено Лагуна”, с полска регистрация.

 

Д.И и С.А. са задържани със заповеди на основание чл. 63, ал.1, т.1 от ЗМВР за срок от 24 часа. Извършен е оглед на автомобила. По случая работят служители на Районно управление “Полиция” – Каолиново и Второ Районно управление “Полиция” – Добрич.

 

От пресцентъра на ОДП - Добрич съобщават във връзка с този случай, че на 17.02.2011 г., във Второ РУП Добрич е получено съобщение от 28 годишен жител на с.Загорци, общ.Крушари, затова, че около 23.00 часа на 16.02.2011 г. в с.Победа, общ.Добричка три неизвестни лица, чрез използване на физическа сила и заплахи са му отнели пари и притежавания от него л.а.”Рено”. След проведени незабавни оперативно- издирвателни мероприятия са установени извършителите на грабежа- Д.И., на 32 години, от с.Полковник Минково, общ.Добричка, И.Р., на 22 години, от с.Победа, общ.Добричка и С.Х., на 30 години от с.Победа. Проведени са съвместни мероприятия със служители от ОДМВР Шумен, като лицата и автомобила са засечени в района на с.Тодор Икономово, общ. Каолиново. Подаден е сигнал за спиране със стоп палка от полицейските служители, но извършителите не са се подчинили и са продължили. След кратко преследване лицата са задържани. Същите са криминално проявени, многократно осъждани. Д.И. за периода от 2001 до 2005 г. има 6 присъди за кражби; И.Р. за периода от 2005 до 2009 г. има 3 присъди за различни престъпления и С.Х. за периода от 1998 до 2005 г. има 7 присъди за кражби. Задържани са за срок от 24 часа.

 

ib20110217_2_640_600