Над 100 бежанци влизат на ден у нас; US командоси кацат до Сливен

Преглед на печата: НС гласува анкетна комисия за тефтерчето на Златанов

Над 100 бежанци влизат на ден у нас; US командоси кацат до Сливен

Стандарт

US командоси кацат до Сливен

Над 500 американски командоси кацат до Сливен. Те идват със самолети и хеликоптери, които ще участват в учение на полигона "Ново село".
Цивилни джипове с номера "US Army" вече събират погледите в Града на стоте войводи.
Щатският десант не е заради Сирия, уверяват от военното ни ведомство. Става въпрос за първото българо-американско учение на специалните сили. В "Хвърлена ръкавица 2013" от наша страна ще участват елитните ни десантчици от бригадата в Пловдив. Американците пък водят свои "тюлени" и специалисти по борба с тероризма. Основният акцент на обучението ще е борба с тероризма.
Учението даде хляб на родни готвачи, шофьори и чистачи, които са наети в "Ново село". Два обръча от военни полицаи не допускат и пиле да прехвръкне край базата.

Новинар

Бойко Борисов: Ще стана пак премиер и ще се оженя

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще отложи намерението си да мине под венчилото, защото подозира, че пак ще бъде премиер.
„Аз пак ще съм, така че след това". Това каза Борисов на въпрос дали ще изпълни обещанието си да се ожени, след като вече не е на власт. В същия шеговит тон председателят на ГЕРБ обяви, че ще продължи да играе за „Бистришките тигри".
„На кого пречи това, че играя? Това си е моя работа. Аз съм възприел, че спортът е нещо хубаво и ще го правя", категоричен бе Борисов. Той разкри още, че е поискал от Щатите да му възстановят профила във Фейсбук, защото му е бил блокиран малко след като го бил създал.

Дума

НС гласува анкетна комисия за тефтерчето на Златанов

Временна анкетна комисия за проучване на данни и факти около нарушенията в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси гласуваха вчера народните представители. Тя бе създадена за срок от 2 месеца, за да разследва основното "нарушение" - печално известното тефтерче на председателя на комисията Филип Златанов, отстранен от работа и разследван от прокуратурата, но неподал оставка до момента. Комисията е сформирана на паритетен принцип от 8 депутати - по двама от всяка парламентарна група и я оглави депутатът Кирил Добрев. Членове на комисията са депутатите Екатерина Зайкова, Калина Балабанова, Илиан Тодоров, Емил Радев, Данаил Кирилов, Мустафа Карадайъ и Митхат Метин. Комисията беше избрана единодушно с гласовете на 144 народни представители - без "против" или "въздържал се".

Монитор

Над 100 бежанци влизат на ден у нас

Капацитетът на всички домове за временно настаняване е запълнен и се налага новодошлите бежанци да бъдат настанявани на войнишки походни легла на два етажа. Така например при 300 места в Пъстрогор има 471 души, 160 от които са настанени на койки. Положението е критично и в останалите домове. В София при капацитет 860 души има 920 домуващи бежанци. Най-голямото превишение е в Баня, където при 70 места са разположени 137 души. Общо в страната има 380 бежанци в повече от местата за тях.