Страданието на сирийците – акцент в програмата на "Виа Понтика"

Изкуството, желанието за живот, страданието в една друга част на планетата, в която мирът и свободата не се приемат за даденост, ще бъдат акцент в проявите на 7 септември във фестивалната програма на международния форум за младите в изкуството "Виа Понтика" в Балчик.

Страданието на сирийците – акцент в програмата на "Виа Понтика"

"България – отворена врата към света" е изложбата, която  ще бъде открита в 11 часа на алеята пред Каменна зала  в Двореца. Тя е част от кампанията за подкрепа на хора, потърсили убежище и втори дом, настанени в центровете на бежанци на територията на България – в София, село Пъстрогор /община Свиленград/, село Баня /община нова Загора/ и град Любимец. Двадесет деца на възраст между 7 и 14 години представят двадесет картини на платна с акварелни бои. Експозицията, съхранила порива за живот и желанието за приобщаване, е и своеобразна провокация към българското общество. Проявата се реализира от сдружение с нестопанска цел „Комън степ” и Алианса за регионални и граждански инициативи, със съдействието на Нидал Хлайф.



В 18.30 часа днес в Каменната зала в Двореца ще бъдат прожектирани два документални филма. В „Искам слънце” режисьорът Нидал Хлайф, сценаристът Инна Гълъбова и продуцентът Галина Щърбева представят ежедневието на десетгодишния Зариф в сирийския бежански лагер Атма. Лагерът е на границата с Турция и в него са настанени над 16 000 сирийци, от които повече от 3 000 са деца. Ежедневието е страх, мизерия, страдание. За смъртта в сирийския град Тафтаназ разказва филмът на Нидал Хлайф, Емил Димитров, Милка Ганчева, Румен Симеонов и Велислав Стефанов – „Тафтаназ - прекършени цветя”. Присъстващите на прожекцията ще имат възможност да чуят и музикалните изпълнения на Лулу Ибрахим  и Ахмед Хасан – сирийски младежи, потърсили убежище в България, бягайки от войната.