Сергей във Фейсбук, Бойко в Туитър; Сбогом на комисарите

Преглед на печата: Такса смет скача до 40% почти в цялата страна догодина; Доларът - безусловен цар на валутния пазар

Сергей във Фейсбук, Бойко в Туитър; Сбогом на комисарите

24 часа

Вземат и последния бастион на Фидосова - ГЕРБ в Монтана

Ръководството на ГЕРБ търси човек, който да смени Искра Фидосова като областен координатор на партията в Монтана.

Това съобщиха пред "24 часа" отлично запознати от централата.

Фидосова подаде оставка и като член на ръководството - изпълнителната комисия на ГЕРБ, и като депутат на 18 юли.

Това се случи ден след откриването на тефтерчето на вече отстранения шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което фигурираха инициалите И.Ф.

В ГЕРБ още не са харесали човек, който да наследи Фидосова в Монтана. Бойко Борисов категорично не желаел позицията да заеме негов познат.

24 часа

Такса смет скача до 40% почти в цялата страна догодина

Такса смет се увеличава с до 40% в почти цялата страна от 2014 г. Това предупреди вчера пред "24 часа" изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова. Причината е по-високата такса за депониране, която ще плащат местните власти, които не са изградили компостиращи и сепариращи инсталации. За тях Законът за управление на отпадъците предвижда увеличение от 15 на 35 лв. за тон. Таксата, която общините внасят в районната екоинспекция, е елемент, върху който се изчислява колко да плащат за сметосъбиране и сметоизвозване битовите абонати и фирмите.

Труд

Станишев: ГЕРБ свалиха маската и показаха, че стоят зад протестите

Винаги има различни гледни точки. Важното е винаги всеки да помни, че сме сънародници, че сме граждани на една държава и с всичките ни различия трябва да живеем заедно и да намираме добрите решения за страната. И това е смисълът на всичко, което прави правителството на г-н Орешарски, защото то се старае да чуе различните мнения и критиките. Когато вижда, че нещо не се възприема от обществото, да го коригира, но най-вече да върви напред и да реализира тази промяна, заради която беше избрано, заяви Станишев.

Според него, протестът отдавна скрито е политически. "Нека да не се заблуждаваме, защото всички знаят начина на организация на протестите през последните седмици особено, след първоначалната спонтанна вълна. Много силен политически и икономически елемент в организацията е налице, но на 4 септември маските вече окончателно паднаха с действията на ГЕРБ, защото дотогава техните представители, които бяха организирани и присъстваха на протести, но го правиха свенливо и маскирано, сега го направиха открито и нещата си застават на места", заяви Станишев.

Труд

Доларът - безусловен цар на валутния пазар

За последните 3 години обемът на търговията на международните валутни пазари се е увеличил с над 30%, като е достигнал до 5,3 трилиона долара дневно, съобщи Ройтерс.

Агенцията се позовава на тригодишното проучване на базираната в Базел, Швейцария Банка за международни разплащания, която поддържа сътрудничество с централните трезори на 53 различни държави, сред които е и Българската народна банка.

Според проучването ръстът на международната валутна търговия е движен главно от инвестиционните фондове, застрахователите и други небанкови финансови институции.

Стандарт

Сбогом на комисарите

Сбогом на комисарите казва министерство на вътрешните работи. Те отиват в историята с новия закон на МВР. Категориите главен комисар, старши лейтенант и старши инспектор отпадат, става ясно от проекта, с който "Стандарт" разполага. В чл. 146 от него пише, че видовете длъжности за държавните служители в МВР са: висши ръководни, старши ръководни, ръководни, експертни, изпълнителски и младши изпълнителски. Досега категориите имаха специфични наименования като главен комисар и главен инспектор. "Текстът е в суров вариант и може да се допълва", уточниха източници, близки до правителството. Предвижда се също главният секретар да се назначава от Министерския съвет по предложение на МВР шефа за 5 години. Досега той нямаше мандат и се изискваше указ на президента, за да бъде назначен.

Стандарт

Сергей във Фейсбук, Бойко в Туитър

Соцлидерът Сергей Станишев и ГЕРБер №1 Бойко Борисов избраха социалните мрежи, за да честитят Съединението. "Една от поуките на тази свята за България дата е, че когато има национална цел, когато сме в състояние да преодолеем вътрешните боричкания, интереси, противоречия, действително като народ сме в състояние да постигнем и велики цели", написа Станишев във страницата си. "Честит празник на всички българи! Нека се поучим от историята. Заедно сме по-силни!", бе посланието в от Туитър профила на Борисов. Председателят на парламента Михаил Миков пък получи златна значка за принос в развитието на филателията на връх Съдениението. Отличието му връчи председателят на съюза на филателистите соцдепутатът Спас Панчев. Церемонията се състоя по време на откриването на Международния филателен салон, а изложбата бе открита от Симеон Сакскобургготски в присъствието на дипломати и сестра му княгиня Мария Луиза.