108 млн. лв. здравни вноски изчезнали за 3 месеца; Договаряме по 7 млн. лв. на ден или губим

Идеята за рестартиране на проекта АЕЦ „Белене" е сред темите на всекидневниците в понеделник.

108 млн. лв. здравни вноски изчезнали за 3 месеца; Договаряме по 7 млн. лв. на ден или губим
„Ще бъде направен още един анализ на проекта за АЕЦ "Белене" и ако той е пазарен, ще се осъществи. Това каза в интервю за БНР председателят на парламентарната комисия по енергетика Рамадан Аталай от ДПС. Той припомни, че подобна позиция беше изразил и премиерът Пламен Орешарски.

Вчера лидерът на коалиционния му партньор Сергей Станишев се обяви за съживяване на проекта, спрян с решение на предишния парламент след референдум. Според лидера на социалистите строителството на ядрената централа "дава възможности за технологично развитие и за запазване на ядрената енергетика и ядрения статус на България през следващите десетилетия" и ще я превърне в "част от високо развитите и технологично напреднали страни".
Депутатът от ГЕРБ и бивш икономически и енергиен министър Делян Добрев коментира днес пред БНР, че проектът е за 20 млрд. лв. и за всички е ясно, че България не може да си го позволи. "Моето мнение е, че каквото и да прави това правителство, "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново ще бъдат направени плащания", предупреди депутатът от ГЕРБ.
По-късно през деня министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев каза, че проектът е "замразен" в Народното събрание и единствено то може да вземе решение..." - в. „Дневник".



„След БСП, която винаги е смятала, че проектът е изгоден за България, вече и политици от ДПС не отхвърлят Втора атомна. Строителството на "Белене" бе замразено с решение на Народното събрание при управлението на ГЕРБ...
"Ще бъде направен още един анализ на проекта АЕЦ "Белене". Ако той е пазарен, ще се осъществи", заяви пък пред БНР председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай от ДПС. Той припомни, че подобна е позицията и на премиера Пламен Орешарски.
Досега ДПС и преди изборите, и при формирането на кабинета е било по-скоро против "Белене". От движението дипломатично отбелязваха, че по темата се разминават с БСП и просто имат други приоритети. Но правеха уговорката, че позицията им може да се промени в зависимост от това на какви национални приоритети стъпи управлението..." - в. „Стандарт".

„ДПС е склонно да подкрепи идеята на лидера на БСП Сергей Станишев за рестарт на проекта за АЕЦ "Белене", докато ГЕРБ е категорично против. Това стана ясно от емоционален спор по БНР между депутатите Рамадай Аталай /ДПС/ и Делян Добрев /ГЕРБ/.
„Ще има още един анализ за този проект и ако този проект е пазарен, ще се осъществи," каза Аталай.

„Този проект е за 20 млрд. и на всички е ясно, че българската държава не може да си го позволи. Ясно е на всички български граждани, че ние нямаме нужда от тази мощност, защото тази пролет бяхме свидетели на свръхпроизводство. "Белене" никога няма да се случи, защото този проект е нереализуем, но ако бъде рестартиран отново, ще бъдат направени плащания", отвърна Добрев..."  - в. „Сега".

Управлението на финансите и рисковете от загуби на европейски средства също са сред темите с продължение на всекидневниците.

„108 млн. лв., натрупани от здравни вноски, на които НЗОК разчита, за да върже бюджета си за 2013 г., са изчезнали между 1 януари и 31 март от сметката й в БНБ. За това алармира пред "Сега" председателят на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер.
"Никой не знае какво е станало с тези пари", обяви тя. Според анализите на НЗОК толкова ще бъде дефицитът в края на годината и касата няма да може да се разплати напълно с доставчиците на медицински услуги без актуализация на бюджета си.
Част от сумата се натрупа от преизпълнението на приходите от осигуровки, а остатъкът е от трансфера към републиканския бюджет, спрян от Конституционния съд миналата година. За тези пари се разбра в края на годината. Така те останаха по сметките на касата, но не бяха предвидени в бюджета й за т.г. и затова вече не могат да се изхарчат без актуализирането му от парламента.
Актуализация обаче със сигурност няма да има, обявиха вече и от кабинета, и от парламента. И Джафер призна, че промяна на бюджета на НЗОК не се очаква..." - в. „Сега".

„Над 615,5 млн. лв. от еврофондовете трябва да бъдат разпределени за четирите месеца до края на годината, иначе ще бъдат загубени. Според европейските правила всички пари, които България получава от ЕС за 2007- 2013 г., трябва да бъдат договорени до края на годината. Сметките показват, че договарянето трябва да върви с темп от средно 7 млн. лв. всеки работен ден.
Все още неразпределени средства има по 6 от 7-те оперативни програми, въпреки че като цяло е прехвърлен общият бюджет от кохезионния и структурните фондове от 15,68 млрд. лв. Причината е, че подписаните проекти по "Околна среда" надхвърлят с 52% предварителната сума, показва справка в системата за наблюдение на европарите ИСУН. През нея се отчитат оперативните програми, но не и средствата за развитие на селските райони и за рибарство.
най-сериозна сума за договаряне е останала по програмата за бизнеса "Конкурентоспособност". Разпределени са 85,55% от бюджета  от 2,27 млрд. лв. До края на годината трябва да бъдат подписани договори за още 328,35 млн. лв. За това се разчита основно на схемата за енергийна ефективност във фирмите, по която обаче подаването и разглеждането на предложения и подписването на договори вървеше бавно. Според зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим в последно време интересът се е повишил и загуба на средства заради слабо договаряне по схемата няма да има. Досега са подписани договори за 3,4% от общо 293 млн. лв..." - в. „Труд"..

Вестниците в понеделник информират и за продължаващите протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

„Със скандирания "оставка", освирквания и тътен на барабани преминава днешният 87-ми поред протест срещу правителството на Пламен Орешарски.
По традиция протестът започна от сградата на Министерския съвет на площад "Независимост" и оттам премина по булевард "Цар Освободител" до сградата на Народното събрание...
Участници в акцията тази вечер коментираха пред БНТ, че се разграничават от политиците, които с експлоатирането на темата показват, че продължават да не разбират мотивите им..." - в. „Дневник".

„За 87-и пореден път стотици хора се събраха в София, за да протестират срещу правителството на Пламен Орешарски...
По данни на МВР в 20 часа на площада пред Министерския съвет е имало 150 души.
Участници обясниха намаленият брой протестиращи с трите почивни дни, в които много хора са пътували извън столицата.
През деня партийни лидери влязоха в полемика за протестите, което беше и основна тема в социалните мрежи. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че протестите вече имат нови лица и това са Бойко Борисов и Цветан Цветанов..." - в. „Стандарт".

„Протестът срещу правителството вече има нови лица и това са лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Това каза пред журналисти председателят на БСП Сергей Станишев в местността "Копривките" край Пловдив, където се провежда 10-ят събор на социалистите, посветен на 69-та годишнина от 9 септември 1944 г., съобщиха от БСП - Пловдив.
Лидерът на БСП призова тези от протестиращите, които са излезли спонтанно на улицата, да се замислят кого обслужват..." - в. „Дневник".

„Искаме да свалим това вредно правителство, не само вредно, но и опасно. Нанася страхотни вреди на България, тук сме по морални причини, нямат никакво достойнство", заяви един от протестиращите пред bTV. Друг добави, че протестите няма да спрат докато това правителство не подаде оставка. „Макар и да не сме много сега, ще бъде перманентен и ще чакаме да се вразумят".
„Мисля, че ако си стоим в къщи и пием по една ракия и си казваме, че нищо няма да се промени , нищо няма да стане. Можем да бъдем сила и политиците се страхуват от това", беше мнението на друг от площада. „Аз също си отпочинах малко време, защото да идваш тук всяка вечер е малко уморително. Няма какво да правя вкъщи, считам, че от утре ще има повече хора с оглед и на предстоящото огласено решение на Станишев за отваряне на Белене, което е някаква авантюра", каза той и изрази надеждата да има повече хора утре..." - в. „24 часа".

„Протестиращите от близо три месеца срещу кабинета на Пламен Орешарски ще организират днес пародийна манифестация по повод 9 септември. Така те ще иронизират т.нар. контра протести, които се провеждат от привържениците на правителството. В социалните мрежи събитието се разпространява като "контра(банда)-протест в подкрепа на правителството на Олигарски".
Според протестиращите "спонтанните" демонстрации на привържениците на кабинета много напомнят на манифестациите от времето на тоталитарното управление на БКП. Те смятат, че контрапротестите са демонстрация на подкрепа по задължение, без убеждение и са белязани от същата абсурдност, както е било по време на масовките за 9 септември. На тази дата през 1944 г. Отечественият фронт извършва преврат, възползвайки се от присъствието на армията на СССР, която окупира България няколко дни по-рано. Впоследствие БКП успява да вземе цялата власт, а 9 септември е обявен за ден на социалистическата революция. Той се отбелязваше всяка година с помпозни манифестации, на които хората ходеха по задължение да приветстват партийните величия.
Днешната манифестация ще започне в 19 часа на мястото на несъществуващия вече мавзолей на Георги Димитров (пл. "Александър Батенберг"). Именно от неговата трибуна преди 1989 г. върхушката на БКП се строяваше, за да приветства манифестациите. Плановете на протестиращите са да носят атрибути от онова време - портрети на Маркс, Енгелс и Георги Димитров, червени знамена, чавдарски и пионерски връзки и др. Подготвят се и плакати и лозунги, които ще повтарят оригиналите от деветосептемврийските манифестации..." - в. „Сега".

Всекидневниците цитират и позицията на управляващите по исканията за предсрочни избори.

„След евроизборите през май догодина може да се говори за предсрочни парламентарни избори. Резултатите от евровота ще покажат дали има необходимост от смяна на властта, но е важно и какво ще свърши парламентът дотогава. Това заяви пред TV7 председателят на парламента Михаил Миков.
Не се чувстваме като заложници на тези, които обсаждат парламента. Народният представител е заложник на хората, които са го изпратили на работа в НС, каза още Миков..." - в. „24 часа".

„Започна явната политическа консумация на протестите, които продължават непривично дълго време. Дори достигнаха до познати форми на блокиране. В същото време народните представители работят и успяха в кратката предпразнична седмица да постигнат редица важни решения, посочи още шефът на парламента.
Той заяви, че е провел редица срещи както с протестиращи против кабинета, така и с хора, протестиращи в негова подкрепа.
Когато заговориш за оставка и зададеш въпроса какво се случва след това, трудно се намират разумни отговори, посочи Михаил Миков..." - в. „Труд".

„Разговори за оставка на правителството на Пламен Орешарски могат да бъдат водени чак след изборите за евродепутати през май догодина, обяви председателят на парламента Михаил Миков в "Предаването на Карбовски". По негови думи тогава ще стане ясна оценката за работата на кабинета и управляващите ще могат да направят своята равносметка.
На въпрос дали сегашната власт ще издържи четири години, Миков категорично отрече, като обясни обаче, че в момента никой в столетницата не говори за оставка. "Гледайки резултатите от социологическите изследвания, които дават преднина на БСП, едни нови предсрочни избори биха били единствено в тяснопартиен интерес", смята парламентарният шеф. По негови думи обаче националният интерес изисква управляващите да продължат своята работа..." - в. „Стандарт".