Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на „Виа Понтика” днес

11 септември ще остане в културния календар на Белия град за 2013 г. с едно изключително събитие – премиерата на мюзикъла „Парижката Света Богородица”, акцент в програмата на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”.

Изложба живопис, куклено представление и мюзикъл в афиша на  „Виа Понтика” днес

Музикалният спектакъл, който вчера бе представен в хотел „Фламинго Гранд” в курортния комплекс „Албена”, днес в 19 часа ще огласи православния храм „Св. св. Константин и Елена” в Балчик. Акустиката тук е невероятна, атмосферата в Белия град също. Радваме се, че имаме възможност да представим това събитие в музикалния живот на България в рамките на младежкия форум, иницииран от братята Веселин и Красимир Ранкови, споделя музикалният ръководител доц. Данко Йорданов. Правим нещо уникално и за пръв път в нашата страна.



Мюзикълът ”Парижката Света Богородица” е и първият съвместен проект на две академии - НАТФИЗ ”Кръстьо Сарафов” и Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров”. 22-ма са студентите от НАТФИЗ, които тази вечер ще имат общо 38 индивидуални и хорови изпълнения. Ангажирал съм се с преаранжирането на вокалните и хоровите партии, тъй като е необходимо те да бъдат адаптирани за певческите възможности на студентите от НАТФИЗ, сподели доц. Йорданов.

Съвместно с актьорите от театралната академия „Кръстьо Сарафов” в мюзикъла ще пеят и четирима изпълнители от Киев, с които  доц. Йорданов е работил през август при реализация на музикален проект в Русия.  През декември при представянето на мюзикъла „Парижката Света Богородица” в София е предвидено  участие  и на инструменталисти от Националната музикална академия. Създаден по романа на Виктор Юго, стихове на Люк Пламондон и музика на Рикардо Кочанте, мюзикълът е представен за първи път в Париж през 1998 г. Има различни версии в Испания, Италия, Корея, Япония.


Фестивалният афиш днес включва още една проява на възпитаници на НАТФИЗ „Кръстьо  Сарафов”. В 18 часа в хотел „Фламинго гранд” в Албена ще започне кукленият спектакъл  по английска народна приказка „Двете принцеси”. Режисурата е на проф. Славчо Маленов, сценографията и куклите – на проф. Васил Рокоманов, а музиката – на  Мален Маленов. Приказната история ще разкажат студентите  Ася Атанасова, Радостина Кожухарова и Светослав Тихолов – специалност ”Актьорство за куклен театър”, с ръководител проф. Румен Рачев.

В същия начален час в Художествената галерия в Балчик ще бъде открита изложба живопис на студенти от Националната художествена академия  в София и Факултета за приложни изкуства в Белград – Сърбия. В продължение на седмица те работиха в Двореца в Балчик под ръководството на гл.ас. Кирил Божков,  гл.ас. Селма Джулизаревич  и проф. Бранимир Каранович. Тази вечер посетителите на изложбата ще имат възможност да разгледат живописните платна, създадени в дните на  шестото издание на международния фестивал „Виа Понтика”.