Първолаците с раници от 7 до 15 кг ; Лежим в болница все по-често

Три дни след задръстването на "Хемус" се набелязаха мерки за облекчаване на трафика...

Първолаците с раници от 7 до 15 кг ; Лежим в болница все по-често

РЕПОРТЕР
Десният блок заложник на субсидията на Кунева
Реформаторите подтискат недоволството си заради парите
Държавната субсидия от 1.328 милиона лева на година осигурява водещата роля на Меглена Кунева и нейното Движение „България на гражданите” в Реформаторския блок. Това научи вестник РЕПОРТЕР от свои източници в обединението.

Формацията на Кунева е единствената от седемте при реформаторите, които получават пари от държавата, защото на предсрочните избори получи 3.2%. Според закона всяка партия, която премине бариерата от 1 на сто има право на субсидия, възлизаща на 12 лева за получен глас.

Другите два по-големи политически субекта в Реформаторския блок – СДС и ДСБ също преминаха прага от 1% на вота, но те се бяха записали като коалиции. В този случай, за да получат пари от държавата, им бяха необходими над 4 процента.

Така за да развива политическа дейност, обединението разчита единствено на парите, които „България на гражданите” получава от Министерството на финансите.

Въпреки недоволството от Меглена Кунева и формацията й, представителите на останалите партии в блока стискали зъби и се съгласявали с всички предложения на „България на гражданите”.

Източниците на РЕПОРТЕР обясниха, че 25-те души в представения във вторник Граждански съвет към Реформаторския блок са 90% предложения на Кунева.

Сред тях са хора от неправителствени организации, които стоят зад протестите срещу кабинета „Орешарски”.

В съвета попаднаха Стефан Попов, бивш председател на Институт „Отворено общество”, Деян Кюранов и Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии, бившият икономически министър Трайчо Трайков.

Изборът на бившия еврокомисар Хората на Сорос и „Типинг пойнт”

Представители на Центъра за либерални стратегии и „Отворено общество” в Гражданския съвет ще имат ролята на коректив на политиката, която Реформаторския блок провежда.

Първата организация е свързана с Иван Кръстев, който е учредител на кръга за политинженерство „Типинг пойнт”. Според информацията „България на гражданите” е проект на „Типинг пойнт”. Организацията има сериозната финансова подкрепа на финансиста Джордж Сорос. Негови фондации финансират Институт „Отворено общество”.

Именно чрез лобирането на „Типинг пойнт” в кабинета на ГЕРБ попадна Трайчо Трайков, който сега е в Гражданския съвет на реформаторите.

1.6 млн. българи отказват услугите на здравната каса
Болниците плащат от бюджета си лечението на неосигурените
От 2 млн. българи, които са без здравни осигуровки, едва 400 хил. нямат възможност да правят вноски, тъй като са социално слаби и за тях плаща Министерство на социалната политика. Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева. Останалите 1.6 млн. могат, но по една или друга причина не искат да плащат. 1 млн. души от тях са български граждани, които работят в чужбина.

Тези, които са се отказали от услугите на НЗОК, са всъщност огромна тежест за бюджетите на болниците, тъй като на такива пациенти не могат да им бъдат отказани медицински дейности като спешна помощ, раждане, интензивни грижи. Тези разходи са само и единствено за сметка на съответното лечебно заведение, обясни пред РЕПОРТЕР Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб" и член на надзорния съвет на НЗОК.

От началото на годината досега разходите на "Пирогов" за лечение на неосигурени лица възлиза на над 400 000 лв. Средно разходите по един такъв пациент пък са 1500 лв.

Силно се надявам НАП да предприеме всички възможни действия, за да може да набави тези здравни вноски, които до момента не са внасяни от хората, които могат да си го позволят, каза още здравният министър.

ДНЕВНИК
Чужденци ще получават статут на постоянно пребиваващи при депозит от 1 млн. лв.
Бизнесмени ще получават гражданство след инвестиции от 1 млн. лв.
Да се възстанови правото на чужденци да получават разрешение за постоянно пребиваване, ако са вложили над 1 000 000 лв. в лицензирана кредитна институция у нас по договор за доверително управление със срок не по-кратък от 5 години. Това предвиждат промени в закона за чужденците, внесени от депутати от БСП и приети днес на първо четене от парламента.

Тази възможност отпадна от закона при кабинета "Борисов". Бившият икономически министър Делян Добрев се обяви срещу възстановяването й, защото в миналото се е злоупотребявало в продължение на дълги години. "Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване", обясни схемата Добрев.

Гаранция срещу злоупотреби е изискването за договор за доверително управление (поддържане на депозита) за срок не по-малък от 5 години, отговори Корнелия Нинова.

Измененията предвиждат още условия за по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева. Това е мярка, която ще ги стимулира да извършват по-големи по размер вложения в България, пише в мотивите на вносителите.

Предложеният законопроект има за цел също да възстанови условията за привличане на чуждестранни инвеститори. Общо инвестициите през 2013 г. са намалели с над 50 на сто спрямо съответния период на миналата година, се посочва още в мотивите.

Промените дават право на Българската агенция за инвестиции да осъществява непосредствен контрол върху инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено.
За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция – няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване, посочват вносителите на поправките.

Три дни след задръстването на "Хемус" се набелязаха мерки за облекчаване на трафика
Три дни след огромното задръстване на магистрала "Хемус" на входа на София, което вгорчи празника на стотици в неделя от Министерството на регионалното развитие съобщиха, че по случая е била извършена проверка и са набелязани мерки за облекчаване на трафика.

С цел по-бързото минаване в района на ремонта на виадукт "Елешница" е разпоредено постоянно наблюдение на трафика, а от изпълнителя на ремонтите "Автомагистрали" ЕАД е изискано да ускорят работният процес, като работят по тъмно, в събота и неделя. По план рехабилитацията на виадукта трябва да приключи на 11 октомври.

За предстоящия уикенд, когато отново се очаква сериозен трафик, заради предстоящото начало на учебната година и приключването на сезона на отпуските, е решено до неделя движението в посока София – Варна да бъде в две ленти. В неделя от 10.30 ч., когато се очаква увеличен трафик към София, движението в посока Варна – София ще бъде в две ленти. Тази организация ще е в сила в края на всяка седмица до приключване на ремонтно-възстановителните дейности край Елешница.

Иначе от Министерството на регионалното развитие уточниха, че в неделя първият сигнал за задръстване в района на виадукта при с. Елешница е постъпила в агенция "Пътна инфраструктура" в 17.00 ч. В 17.20 ч. е извършената проверка на място от пътно-поддържащата фирма, която констатира, че към този час колоната се е движела с постоянна скорост, а дължината й е била с около 1,5-2 км.

Незабавно е разпоредено изменение на изградената временна организация на движението, така, че да се осигурят две ленти за движение в посока София. Поради изразени опасения от страна на органите на пътна полиция, че това може да създаде опасност от катастрофи, предложената организация не е била въведена.

24 ЧАСА
Полицай притискал свидетел на заговор за убийството на Йоско?
Спецсъдът поиска вчера разпечатки от телефонните разговори и SMS-и на полицая от сектор "Убийства" в националната полиция Алексей Василев.

Решението на съдия Мария Кавракова е по делото срещу Йоско Йосифов-Безденски и още 7 подсъдими за наркотърговия и бе провокирано от показанията на 2-ма свидетели.

Те заявиха, че са притискани от Василев да се откажат от показанията си срещу враговете на Йоско - Красимир Гочев-Шмит и ромския бос Христо Върбанов-Ицо Папата. Двамата са подсъдими по друго дело за кражби на ценности от гробове.

Ивайло Тодоров-Близнака, за когото в. "24 часа" съобщи, че е под полицейска охрана от 16 август по разпореждане на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, се яви на разпит. По думите му неговият бивш работодател Шмит му споделил, че иска да елиминира Йоско.

Дори го водил в гр. Кула, за да издири Йоско и да го екзекутира. Безденски обаче вече бил извън страната.

Като работник в автомивката на Шмит Ивайло и братът му близнак Игор станали свидетели и дори участници в престъпления, извършвани от Шмит. За част от тях те свидетелствали по другото дело.

"През юли Шмит ме закара при негов познат полицай, който ме накара да си променя показанията. Същият полицай дойде в двора на съда на предишното заседание по това дело. Дърпаше ме да изляза. Видях го и днес пред залата", заяви Тодоров. Съдът нареди да бъдат въведени всички чакащи отвън и Тодоров мигновено посочи един от тях - служител в сектор "Убийства" в Дирекция на полицията.
Синът на Йоско - Иван, който е подсъдим по делото.

"Не съм внушавал на Тодоров да променя показанията си. Той дойде с брат си доброволно и заяви, че дадените от него показания срещу Шмит по друго дело са неверни", заяви Алексей Василев. На въпрос защо е в съда, той отговори, че е бил повикан от прокурор Политинска за свидетел.

"А за предното заседание от дежурната част на Шмит ли ви се обадиха?, попита иронично адвокат Илиян Василев.

"Не, от тази на Софийската адвокатска колегия", отвърна му по същия начин Василев. Прекъсна ги съдия Мария Кавракова, като предупреди, че ще налага глоби за неприлични подмятания. После полицаят уточни, че на 16 август получил сигнал от 5-о РПУ, че има заплашван свидетел в сградата на съда.

Преди да отиде, уведомил началника си. От съда обаче уточниха по-рано, че охрана е пратена от Първо РПУ.

Адвокатите на подсъдимите настояха да бъде изискана телефонна разпечатка от проведените разговори от Василев на 16 август, за да се уверят, че той не е бил извикан в съда от Шмит.

Съдия Кавракова поиска номера на мобилния телефон на полицая, но той отказа да го даде с мотива, че това са лични данни.

За "отказ да свидетелства" съдийката му наложи глоба от 100 лв. и разпореди да се направи справка от 3-те мобилни оператора за номерата, които се водят на негово име, и за разпечатките на разговорите и SMS-ите от юли до вчера.

После започна разпит на брата на Близнака - Игор. Той посочи с пръст останалия в залата полицай, като заяви, че го е виждал в кафенето при автомивката на Шмит няколко пъти през последните години, без да подозира, че е полицай. Разбрал, че мъжът е служител на реда, едва когато Шмит завел него и брат му да променят показанията си срещу него.

"Полицаят скъса показанията ми срещу Ицо Папата и Шмит и ме накара да подпиша други. Извади автоматичен сгъваем нож и ме удари с него в корема", твърди Игор. По думите му приятелят му Роберто Ернесто станал свидетел на побоя.

Защитникът на Йоско Илиян Василев коментира пред съда, че Шмит и Ицо Папата са се ползвайки се от полицейска закрила на високо ниво, за което има СРС от записан телефонен разговор по друго дело в спецсъда.

Ланец изчезнал от врата на открития във Враца мъртъв спортист
Нови факти около загадъчната смърт на 18-годишния Стефан Георгиев от Враца подронват версията, че той сам е сложил край на живота си, като е скочил от покрива на 8-етажен блок.

Оказва се, че във фаталната нощ момчето е имало златен ланец на врата си, който е изчезнал.
От полицията уточниха, че дознатели проверяват всички възможни версии около гибелта на младежа, който тази пролет завършил спортната гимназия. Според близките на момчето обаче следствието е прекалено мудно и вече се е лишило от някои възможни доказателства, че Стефан е бил нападнат в тъмното до блока си през нощта на 7 септември, а после убиецът му е инсценирал самоубийство.

Вечерта край блок “Орбита-3” във врачанския кв. “Дъбника” Стефан се весели с приятели в местна дискотека, а после компанията се мести в нощно заведение. Там приятелят на Стефан - Кирил Тодоров, го снима със смартфона си и качва снимката в интернет в 2,38 ч. Това е последната снимка на Стефан. На нея той е с масивен златен медальон на врата си. Около час след снимката Стефан вече е бил мъртъв с 2 счупени и 2 пукнати ребра, белодробна контузия, коремна травма с кръвоизлив и разкъсване на черния дроб, далака и десния бъбрек, показва медицинска експертиза.

При полицейския оглед медальонът не е намерен на тялото на момчето или около мястото, където е лежал, нито на покрива, от който се предполага, че е скочило.
Може да го е взел убиецът на Стефчо, съмняват се близките му. Разследващите вече са иззели лаптопа на спортиста и неговия смартфон за експертизи. Бащата на момчето Красимир Георгиев недоумява защо съдебномедицинската експертиза се бави 6-и ден. От нощния бар Стефан си тръгва около 3 ч през нощта с такси. Наемат го заедно с приятеля му Росен Иванов, който слиза на половината път до кв. “Дъбника” и се прибира. Докато пътуват заедно, Стефан разказва въодушевен за новия живот, който ги очаква като студенти. Уговарят се около обяд в събота да пият кафе.

“Стефчо беше приет в специалността екология в Нов български университет и се радваше искрено - разказва Росен. - Каза ми, че ще бъде хубаво да се съберат отново приятели от Враца, вече са студенти. Беше в настроение, изобщо не беше депресиран. Абсурд е да сложи край на живота си.”

Версията за самоубийството на Стефан е неприемлива и за приятеля му Кирил, който го снима за последен път. Според него Стефчо разбрал, че приятелката му от лятото Нина Нинова се върнала при предишното си гадже, но приел нещата за нормални. Пожелал на Нина, която засякъл в дискотеката, да бъде щастлива.

ТРУД   
Първолаците с раници от 7 до 15 кг
“Носач на раница на първолак” - това явно е длъжността, която трябва да се въведе в училищата. Защото, въпреки усилията на просветната система и на родителските асоциации тежестта на раницата да се намали това не става и тази година. И малчуганите пак трябва да вдигат тежести.

“При минимум натоварена чанта - буквар, учебник по математика, две тетрадки, 2-3 помагала, 2 шишета от 500 мл вода, гуменки, несесер, спортен екип (за дните с часове по физическо възпитание), кутия с храна, кърпички и т.н., раницата става поне 7-8 кг”, пресметна майка на първолак. И това е при условие, че е дала пари да се купят шкафчета за оставяне на част от помагалата в училище. Защото, ако трябва да се носи всичко, килограмите скачат до 10.

“Правим непрекъснати проверки за тежестта на раниците. М.г. рекордът бе 15 кг на чантата на едно момченце, което е недопустимо, нищо, че там му бе и екипът за спорт”, каза Ваня Кастрева, началник на инспектората по образование в София. Все още са малко учебните заведения, в които има условия децата да оставят вещите си.

“Родителите да проверяват дали всичко, което детето е поставило в раницата, му е нужно”, посъветва Кастрева. Нейните инспектори пък ще следят да има нужната организация за по-леки раници.

По данни на здравната статистика всяко второ дете у нас има гръбначно изкривяване. Причините са от неправилната стойка до тежката раница. Многото килограми могат да доведат до асиметричен растеж на гръбначния стълб.
   
Президент и премиер с обща позиция за Сирия   
До края на следващата седмица Министерският съвет и президентът Росен Плевнелиев ще излязат с обща позиция по кризата в Сирия. Тя ще бъде обявена от държавния глава пред 68-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк между 25 и 29 септември. Това съобщи вчера Плевнелиев по време на XI международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения".

"Имаме много сходни позиции с правителството, с министъра на външните работи, с министър-председателя по оценката и участието на България във връзка с кризата в Сирия. Убеден съм, че до края на следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция. Надявам се дебатите в парламента също да приключат с успешен край и в парламента да има също решение, а не просто задаван въпрос", каза Плевнелиев. Той изтъкна, че е бил прав като не е избързал да свика Консултативния съвет по национална сигурност, както бе призоваван. "Видяхте колко динамично се развива ситуацията всеки ден", каза още Плевнелиев по повод решението на американския президент да търси мирно решаване на кризата.



МОНИТОР
29-годишен арендатор загина край Добрич
29-годишен мъж от софийското село Кокаляне загина на място при свирепа катастрофа край Добрич. Според полицията инцидентът е станал на 11 септември в 8,08 часа. По пътя от с. Крушари в посока към областния град, на около 100 метра след табелата за изход от с. Овчарово, водач на лек автомобил БМВ със софийска регистрация е загубил контрола над автомобила, блъснал се в крайпътно дърво и возилото се преобърнало. Вследствие на катастрофата на място почива 29–годишният водач на от софийското село Кокаляне. По случая е образувано досъдебно производство във Второ РУП Добрич. Според хора от региона загиналият е арендатор на земи в Крушарско. Много пъти се е хвалил пред свои приятели, че по отсечката, в която е станала зверската катастрофа, успявал да вдигне много висока скорост.

Сирийски бежанци завъртяха черна борса за адреси
По 14 души се тъпчат в стая в центъра в кв. „Овча купел”
Пред магазинче за кафе и цигари на ул. „Цар Симеон” се уговарят сделките с адреси.
Прозорците на центъра не се виждат от прострените дрехи, тъй като в някои от стаите има по над 10 души.
Млада майка пие безалкохолно на поляната до центъра, а до нея лежи малко бебе.
Бежанците от Сирия завъртяха черна борса за адреси, които са им нужни за напускане на домовете за временно настаняване. За да излязат от центровете, които в момента се пукат по шевовете, се изисква чужденците да посочат адрес за пребиваване в страната. За целта трябва да бъде намерен човек, устроил се вече у нас, който да подаде декларация в Дирекция „Миграция”, че е готов да подслони бежанеца. В някои от случаите обаче даването на дом остава само на хартия, за да може чужденецът да напусне центъра за временно настаняване. Така се оказва, че на един адрес се водят 40-50 бежанци, без изобщо да живеят на него. Преди време фиктивен подслон е давал съдържател на стрийптийз бар в района на Лъвов мост, като при него са се водели около стотина чужденци.

„Ако отидеш в Дирекция „Миграция” в София, при проверка в системата ще излезе, че си взел в къщата си повече бежанци и може да ти откажат. Затова част от  хората отиват да подават декларации в Свиленград например, защото там не се правят проверки”, обясни арабин, който от години върти магазин у нас и е наясно със схемите.

Твърда тарифа за намирането на адрес нямало – обикновено е според възможностите на клиента. Самите сделки се уговарят в турско кафене на ул. „Цар Симеон”. Там около 17-18 часа се събират посредниците – също бежанци, които стоят до около 20 часа в заведението, след което се прибират в дома в квартал „Овча купел”.

Регистрационно приемателния център, в които ги настаняват, външно изглежда добре – алуминиева дограма и боядисана фасада. Купчините от дрехи, сложени да съхнат по прозорците, подсказват отдалече, че вътре е пренаселено.

С повечето чужденци разговор не може да се проведе, защото освен родния си език друг не говорят. Тийнейджър, който знае английски, разказа пред „Монитор” какво е положението зад привидно добре изглеждащата сграда. Младежът е едно от петте момчета, които вчера следобед бяха насядали по тротоара.

„Има стаи, в които живеят по 14 души – това са две по-големи семейства.  Част от хората спят по коридорите”, започва разговорът момчето. Думата „претъпкано” на английски му убягва, затова вплита пръстите на двете си ръце, за да покаже как се живее зад оградата.

Не се притеснява да се представи с името си, но моли самоличността му да не бъде разкривана, за да не си има проблеми. Поради същата причина казва, че не иска да се снима. Въпреки че е непълнолетен решил да тръгне сам от Сирия без родителите си, защото по думите му там Башар Асад убивал всички. За майка си и баща си казва, че в момента не знае нищо.

Нямам нито телефон, нито пари нито интернет, за да опитам да се свържа с тях. Нямам представа какво ще правя следващите дни, но тук при вас поне няма война”, вдига рамене младежът.

На въпрос от какво най-много има нужда, без да се замисля отговаря „дрехи”. След това казва, че и парите не стигат. 65-те лева, които им се полагат, свършвали за храна на 10-ия ден. Готвели си в дома, за да им излиза по-евтино. „Дори с осветлението по стаите като имаме проблем, казват ни да се оправяме както можем”, каза още момчето. То не е единственото, което няма връзка с родителите си. Неговият приятел е в България без баща си и също не знае какво се е случило с него.

„Защо идват към България, при положение, че могат да отидат и в Турция, там не само, че имат право на работа, но им дават и помощи”, обяснява търговец от ул. „Цар Симеон”. Според него много от сирийците тръгвали към нашата страна, защото са чували, че е в Европа, а от ЕС отпускали пари.

СТАНДАРТ
Бойко похвали Доган
Той е един от най-добрите политици в последните 23 години, обяви лидерът на ГЕРБ
Бойко Борисов похвали Ахмен Доган. "Той е един от най-добрите политици за последните 23 години. Винаги съм го казвал колкото и да ми е носело негатив това", заяви лидерът на ГЕРБ. В последните дни на управлението си бившият премиер обвини от парламентарната трибуна Сокола в поръчителство на атентат срещу него.

Не вярвам Доган да е предложил Делян Пеевски за шеф на ДАНС, знаейки какво ще последва. Доган е човек, който може да предвижда, каза вчера Борисов. И допълни: "Най-вероятно предложението е на Станишев".

"Г-н Пеевски е разбрал, че щеше да бъде използван от БСП и ДПС", каза още Бойко. "Сега, когато панически бягат от него и Станишев, и Местан, ще си направи изводите за какво са го предложили", заяви бившият премиер. Така той се включи в дебата, който Сергей Станишев и Лютви Местан задочно водят в сутрешния блок на Би Ти Ви от понеделник. Разбира се, че предложението е на ДПС, каза Станишев. Ден по-късно уточни, че номинацията е обща. "Няма да споря с г-н Станишев, още по-малко задочно. Решението бе обща политическа отговорност", отсече вчера Местан. Според него става дума за добре премислен сценарий за връщане към казуса, защото протестите са затихнали. Темата е приключена за ДПС, в резултат на публичната реакция Пеевски не встъпи в длъжност", каза Лютфи Местан.

Двете последователни интервюта на Генка Шикерова и Константин Караджов със Станишев и Местан рязко вдигнаха рейтинга на сутрешния блок на Би Ти Ви. Новите водещи изпревариха бившите си колеги, сега конкуренти в "Здравей, България" на Нова ТВ Ани Цолова и Виктор Николаев. Политическият мач се прехвърли в ефира, коментираха депутати от всички партии. Цял ден вчера те коментираха надреварата между двете сутрешни предавания и гадаеха как ще продължи конкуренцията между тях. Във форумите пък вървеше слухът, че Би Ти Ви е собственост на Пеевски. С такива обвинения зрител дори нападна водещите в ефир вчера. Шикерова му обясни, че телевизията няма нищо общо с депутата от ДПС.

По повод подобни спекулации във форума на сайта на телевизията от bTV отговориха на потребителите си, че става въпрос за "черна акция". "И това е само част от по-голям сценарий, който цели да дискредитира всички честни медии в България, които показват на зрителите истината такава, каквато е", пишат от телевизията. И припомнят, че bTV е собственост на Central European Media Enterprises, в която основен акционер е американската компания Time Warner.
"Тази сутрин" с Шикерова и Караджов отново е най-гледаният сутрешен блок в телевизиите, сочат данните на ГАРБ за 10 септември. Предаването е привлякло над 230 000 зрители срещу 193 000 за "Здравей, България" по Нова ТВ. На 9 септември преднината на Ани Цолова и Виктор Николаев е била 11 000 зрители. Още по-голяма е разликата в блоковете за аудитория 18-49 години, в която bTV "Тази сутрин" достига близо 36% дял спрямо 24% за "Здравей, България" по Нова ТВ, сочат измерванията на ГРАБ. Младите (18-34 г.), също избират сутрешния блок на bTV (аудиторен дял 33,7%), докато конкурентното предаване отчита близо 28% дял. При жени от 25 до 54 г. делът на bTV е 37% спрямо 23,5% за Нова ТВ.

Лежим в болница все по-често
Хоспитализациите по някои диагнози скочили с 280%
Пациентите невинаги са доволни от лечението, което получават. Не им харесва, когато ги лекуват на порции и ги приемат по няколко пъти в годината в болница, нито когато трябва да плащат за изследвания, които уж касата покрива. Малко от тях обаче си дават сметка, че в основата на тези проблеми седи неправилният начин на финансиране на лечението или т. нар. клинични пътеки. Проблемите, до които водят те, са и една от темите на Четвърти международен медицински конгрес на Югоизточно европейски медицински форум (ЮЕМФ), който се организира и от Сдружение "Български лекар". Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов пък е основният лектор по темата.

С 200 000 са се увеличили случаите на прием в болниците само за една година. От 1,696 млн. през 2011 г. хоспитализациите са нараснали на 1,814 млн. през миналата, сочат данните на НЗОК. Разходите пък са скочили с 19% и са стигнали 1,4 млрд. лв. За държава, чието население намалява, това е показател за лошо функциониране на здравеопазването, категоричен е д-р Стефан Константинов. Според него сред основните причини за това е сбърканият начин на финансиране на болниците или клиничните пътеки.
Здравната каса плаща 300 диагнози, при повече от половината има увеличаване или понижаване на приема в болница с над 10%. Това не е нормално и не се дължи на промени в реалната заболеваемост, а на недостатъците на клиничните пътеки, категоричен е д-р Константинов. Хоспитализациите по някои диагнози са се увеличили с 280%, но те не са показателни, защото засягат много малък брой случаи и дори малки промени водят до огромно процентно изменение в обема им, обясняват експертите. Такъв пример е пътеката за измръзвания, чийто брой е нараснал и заради студената зима на 2012 г. Случаите, в които има логично обяснение на ръста обаче, са по-скоро изключение, повечето пътеки набъбват без медицинска причина.

Най-много са отчетените случаи по пътеката за сърдечна недостатъчност - близо 87 000. Ръстът за една година е от над 10%, което според специалистите не се дължи на реалната заболеваемост. Аналогично е положението с пътеката за физикална рехабилитация и терапия при болести на опорно-двигателния апарат. Случаите за 2012 г. са близо 68 000, а нейният ръст е 23%. Други такива пътеки са операциите на таза и долните крайници или на болестта на черепно-мозъчните нерви, при която ръстът е 26%, а случаите за 2012-а са 66 223. Тези цифри най-малкото показват, че не е ясно как може да се прави анализ на заболеваемостта, за да определят прогнозни бюджети на болниците, както искаха някои директори на НЗОК, казва д-р Константинов. Според него причините да се увеличава приемът в болница са големият брой на клиниките и нуждата им да се издържат.

Друг основен проблем е неотчитането на реалните разходи за лечение по клиничните пътеки, както и съпътстващите заболявания. Това води до нуждата един човек да се лекува на части и да се приема в болница по няколко пъти. За някои диагнози пък дори липсват пътеки и медиците са принудени да търсят близки пътеки, по които да го отчитат, за да получат финансиране. Освен това те налагат и редица правила за лечение като минималния престой, които са излишни, бюрократизират работата на лекарите и връзват пациентите в болницата за определено време. За отстраняване на матката например касата е въвела минимум 5 дни престой в болница. В САЩ обаче средният престой за отстраняването на този орган през корема е 3 дни, а през влагалището - 2 дни. Това е още един пример за абсурдите на изискванията в клиничните пътеки. Въпреки неудачите им засега те няма да се заменят с друга система на финансиране като ДСГ. Причината е, че здравното министерство още не е готово с въвеждането им, а трябват и повече средства от досегашните, смятат политиците.