Проектът за нов Изборен кодекс е готов; До 8000 либийски военни ще се обучават в американските бази у нас

Депутатите отхвърлиха инкриминиране на укриването на осигурителни вноски; ЮНЕСКО спира каталога за Гоце Делчев, след скандала в Белград, където войводата беше описан като македонец...

Проектът за нов Изборен кодекс е готов; До 8000 либийски военни ще се обучават в американските бази у нас

Изборният кодекс.



„Новинар":

Проектът за нов Изборен кодекс е готов

Проектът за нов Изборен кодекс вече е готов. Това съобщи в четвъртък червеният депутат Мая Манолова, която оглавява комисията, изготвила документа. Тя уточни, че текстът е чернова, в която са включени всички възможни решения по всяка една важна тема на изборното законодателство.
"Тя ще е основата, върху която ще бъде проведен широк дебат", коментира социалистката. Предвиждат се две системи за гласуване - едната е германската, според която изборът е 50 на сто пропорционален и 50 на сто мажоритарен.

Армия.

„Труд":

Ангел Найденов: До 8000 либийски военни ще се обучават в американските бази у нас

Либийски военни ще бъдат обучавани на територията на американските военни обекти у нас, съобщи на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов.
Молбата за това е била изпратена към България от САЩ. Страната ни вече обмисля параметрите на военната подготовка, през която ще преминават либийските войници.
По думите на военния министър Народното събрание ще бъде запознато с всички детайли по искането на САЩ.
„Това към този момент е двустранно предложение, но то се обсъжда и в рамките на НАТО и може да се очаква, че това ще бъде част от мисията на НАТО за следвоенното възстановяване на Либия и съответно подготовка и обучение на части от либийските сили за сигурност", посочи още Найденов.

Прокопиев.

„24 Часа":

Мавродиев пред "Дер Щандарт": Фирми на Прокопиев се финансират от частни

Шефът на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев изнесе скандални факти в интервю за австрийския в. "Дер Щандарт". Той разкри пикантни подробности около сделката за пенсионния фонд "Доверие", както и част от аферите на бизнесмена Иво Прокопиев.
STANDARD: Продажбата на Пенсионен фонд "Доверие" от мажоритарния собственик Виена Иншурънс Груп (VIG) предизвика голямо възмущение в България. Президентът на България предупреди, че милиарди лева на българските пенсионери биха могли да бъдат заложени на карта. Вярна ли е неговата преценка?

Осигуровки.

„Дума":

Депутатите отхвърлиха инкриминиране на укриването на осигурителни вноски

Дeпутатите не приеха вчера на първо четене укриването и неплащането на осигурителни вноски да бъде криминализирано. Предложението за изменение и допълнение на НК бе внесено от Искра Фидосова, Красимир Ципов и Димитър Лазаров от ГЕРБ.
ДУМА припомня, че в сряда народните представители се караха повече от час при обсъждането на законопроекта. От ГЕРБ предложиха, когато деянието е извършено с участието на орган по приходите или регистриран одитор, наказанието да е лишаване от свобода от една до шест години и глоба до пет хиляди лева. Когато задълженията са в особено големи размери, наказанието да е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Работникът или служителят, подлежащ на задължително осигуряване, не носи наказателна отговорност.

Скандалът с каталога.

„Стандарт":

ЮНЕСКО спира каталога за Гоце Делчев

ЮНЕСКО поиска да бъдат покрити етикетите за Гоце Делчев от изложбата "Идентичност и памет на Балканите през XIX век". Това съобщиха вчера от Министерството на културата. На експонатите в Белград легендарният войвода бе описан като македонец. В отговор Регионалното бюро на ЮНЕСКО във Венеция пише, че "много мило моли организаторите на изложбата да закрият всички текстове, не само сръбския, но и английския под експонатите - портрет на Гоце Делчев и Знамето на Крушевската република". "А също така да спрат от продажба каталога на изложбата със същите текстове", уточни шефът на НИМ Божидар Димитров. ЮНЕСКО иска в бъдещи преговори да се вземат предвид текстовете на проф. Мария Тодорова, научен консултант на изложбата. Според тях Гоце Делчев е представен така, както настояват историците от НИМ - като ръководител на Български Македоно-одрински революционни комитети. Реакцията на ЮНЕСКО идва ден след остро несъгласие от българска страна.
"Удовлетворени сме, че се постигна разумно решение по опита за фалшифициране на българската история", заяви министърът на културата д-р Петър Стоянович.