Протестите глътнали 1,3 млн. лв; Орешарски очаква щетите по делото "Белене" да са по-малко

Преглед на печата: Няма да съдят Марчо Жеков, бил шизофреник

Протестите глътнали 1,3 млн. лв; Орешарски очаква щетите по делото "Белене" да са по-малко

Дума

Орешарски очаква щетите по делото "Белене" да са по-малко

Убеден съм, че адвокатите по арбитражното дело за АЕЦ "Белене" ще направят всичко възможно да минимизират щетите за България, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на вчерашния парламентарен контрол в отговор на питане от бившия икономически министър и депутат от ГЕРБ Делян Добрев как е формирана оценката на България за проекта. Министър-председателят изрази притеснението си от хода на заведения от руската компания "Атомстройекспорт" иск срещу НЕК за над 870 млн. евро заради поръчано и неплатено оборудване за спряното в края на март 2012 г. изграждане на АЕЦ "Белене". По-късно пред журналисти Орешарски посочи, че икономическият министър Драгомир Стойнев прави в момента актуализация на разчетите по проекта. Причината за това е, че последният анализ на британската банка HSBC, наета от БЕХ при кабинета на ГЕРБ да оцени проекта, се базирал на погрешни данни.

24 Часа

Петък, 13-и, в София: Руснак помете трима пешеходци пред мол

Руснак прегази трима пешеходци пред мола на бул. "Цариградско шосе" в София.
Момиче и момче са в тежко състояние с травматичен шок. Откарани са в най-близката болница "Света Анна", съобщиха от Центъра за спешна помощ. Третият пострадал е 40-годишен мъж, който е приет в "Пирогов".
В джипа субару, предизвикал катастрофата, пътували семейство руски граждани, уточниха от МВР. Те също са ранени и са транспортирани до "Пирогов".
Приетите в спешната болница са в съзнание, контактни и без пряка опасност за живота, обясниха от там. Предприети са изследвания за уточняване на състоянието им.
Сигналът за инцидента е подаден в 17,35 ч от очевидци. Малко преди това джипът, който излизал от търговския център, изненадващо се качил на тротоара и ударил тримата пешеходци.

Труд

Няма да съдят Марчо Жеков, бил шизофреник

35-годишния Марчо Жеков, който се заби с автомобила си в сградата на турското Посолство, не може да бъде подведен под наказателна отговорност, тъй като страда от психично заболяване. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.
Софийска градска прокуратура (СГП) съобщи, че в резултат на извършените първоначално процесуално-следствени действия, е установено, че Марчо Жеков страда от психично заболяване - „параноидна шизофрения". Поради това той не може да бъде подведен под наказателна отговорност. Спрямо него не са повдигнати обвинения.
Материалите по делото се изпращат по компетентност на Софийска районна прокуратура (СРП), с оглед предприемане на действия за лечение.

Стандарт

Протестите глътнали 1,3 млн. лв

Извънредните разходи на МВР по охрана на протестите от 14 юни до 5 септември са 1 380 040 лв. Това заяви в парламента вътрешният министър Цветлин Йовчев в отговор на питане на соцдепутата Кирил Добрев. Общо 3660 полицаи от 21 областни дирекции са били командировани в София заради вувузелите на жълтите павета.
Добрев предупреди, че ще внесе предложение в закона за МВР полицаите да имат право на 32 часа месечно извънреден труд, който да им се изплаща всеки месец. Сега униформените са с по 50 часа извънредни на тримесечие. Заради протестите в момента много полицаи са навъртели и 100 часа допълнителна работа, но остатъкът им се записва като полагаема почивка от 12 дни. Униформените не могат никога да си вземат почивката и така са компенсирани само на книга, аргументира се соцдепутатът.