Инвестират 1,1 млн. лв. в най-голямото читалище в страната - добричкото

Кино „Арена” е харесало трите зали на читалището за 3D прожекции, предстои дговаряне

Инвестират 1,1 млн. лв. в най-голямото читалище в страната - добричкото

Читалище „Йордан Йовков - 1870” Добрич започва мащабен проект за цялостен ремонт на сградата, в която се помещава. „В момента, тъй като не е ремонтирана, тя е опасна. Падат плочи облицовка, дограмата е износена, а долу е пешеходната улица на Добрич” – обяснява председателят на читалището Юлия Стаматова. Проектът, който е на стойност 1,1 млн. лева, е одобрен от Националния доверителен еко фонд. Предвижда се повишаване на енергийната ефективност на сградата – изолация на външни стени, покриви, подмяна на дограма, на отоплителни инсталации и др. Проектът започва през май догодина и трябва да приключи до края на септември.


Сградата е строена през 1965 г. и е публична общинска собственост. Читалището в Добрич е построено, чрез разиграна лотария от двама видни граждани – Кръстьо Мирски и Атанас Бобчевски. Средствата са използвани за строеж на сграда. Сега на читалището в рамките на проекта е необходимо собствено съфинансиране от 297 462 лева. Затова от институцията с над 140-годишна история започва кампания за събиране на тези средства под наслов „Моето читалище”. Ще се търси и помощта на Министерството на културата, и на общината. Читалище „Йордан Йовков” е най-голямото в България, с разгъната площ 4467 кв. м и застроена 1498 кв. м. Годишно през него минават над 10 000 души, а в школите се обучават 350 ученици.

Кино „Арена” е харесало трите зали на читалището - Зорница, Икар и голямата концертна за свои прожекции. Предстои подписването на договор. Те ще бъдат реновирани. Условие в договора е да бъдат направени така, че да могат да се ползват не само за кинопрожекции, а и за други прояви на читалищните школи или за обществени изяви.