Дългоочакваната марионетна пиеса „Магия за злато” – с премиера утре

„Златото само злото храни”, „Който пусне водата ще стане цар” – знакови реплики от пиесата

Дългоочакваната марионетна пиеса „Магия за злато” – с премиера утре

Премиера на първата за сезона постановка на Държавен куклен театър „Дора Габе” – „Магия за злато” ще се състои утре от 18 часа. За първи път добричките актьори работят с най-трудната система кукли – марионетки. „Има какво още да се желае в усвояването й, но когото го е страх от мечки, да не ходи в гората”, коментира директорът на театъра Петър Петков. Той припомни, че екипът му осъществява идеята да представят на публиката си всички основни системи кукли.



„Приказката е много подходяща за марионетки и се радвам, че се поставя, защото става въпрос за три орисници, космически вещици, които си играят със съдбата на човека, докато най-накрая и най-малката разбира, че човек сам кове съдбата си, сам прави живота си цветен. Основната тема е, че любовта спасява душата на човека и това е най-важното в живота”, разкри авторът на „Магия за злато” Весела Фламбурари.
„Първата постановка с марионетки е голямо предизвикателство както за мен, така и за целия екип”, заяви режисьорът Даниела Христова. Тя благодари на колегите си за постигнатото и заяви, че ще продължават да се развиват, тъй като работата с марионетки е по-скоро сръчност на ръцете и емоционалността на актьора понякога пречи.

Тримата дадоха примери от световната сцена, като Алфред Йозер, който 20 години е изграждал няколко етюда с марионетки. Повечето куклени актьори, посветили се на тази система цял живот се превъплъщават в един единствен образ, в една роля.

Директорът на театъра съобщи, че ще се опитат да популяризират спектакъла чрез всички наши значими фестивали, както и в чужбина. 

Още за екипа, осъществил спектакъла си припомнете тук.